Αποχωρεί ο Ερικ Χόλντερ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ, ο οποίος διορίσθηκε το 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος που έχει καταλάβει αυτό το αξίωμα, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του εμφανώς συγκινημένος, στο πλευρό του αμερικανού πρoέδρου, του οποίου είναι στενός συνεργάτης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ, ο οποίος διορίσθηκε το 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος που έχει καταλάβει αυτό το αξίωμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη την αποχώρησή του εμφανώς συγκινημένος, στο πλευρό του αμερικανού πρoέδρου, του οποίου είναι στενός συνεργάτης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε τον άνθρωπο «που εργάσθηκε με πάθος για να γίνει το δικαιικό μας σύστημα το καλύτερο του κόσμου», περιορίζοντας «τις άδικες ανισότητες των ποινών» ή προωθώντας «εναλλακτικές λύσεις στη φυλάκιση».

Ομως, πάνω από όλα, ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τον αγώνα του για τα ατομικά δικαιώματα, για την «δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων ενώπιον του νόμου, όποια και αν είναι η φυλή, η θρησκεία, το φύλο, οι πεποιθήσεις ή η αναπηρία τους».

Με δάκρυα στα μάτια, ο Ερικ Χόλντερ, ο πρώτος μαύρος υπουργός της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε στον Ρόμπερτ Κένεντι, το αδελφό του δολοφονημένου προέδρου, ο οποίος χρημάτισε υπουργό Δικαιοσύνης πριν δολοφονηθεί και ο ίδιος το 1968. Υπογράμμισε δε πόσο υπήρξε για τον ίδιο πηγή έμπνευσης εξαιτίας του αγώνα του κατά το κίνημα για τα ατομικά δικαιώματα στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο Ερικ Χόλντερ θα παραμείνει στην θέση του μέχρι τον διορισμό του διαδόχου του και την επικύρωσή του από τη Γερουσία.

Στα 63 χρόνια του, ο Ερικ Χόλντερ θέτει έτσι τέλος σε μία 26χρονη καριέρα στην αμερικανική δικαιοσύνη. Κατά το τελευταίο διάστημα διακρίθηκε για τους χειρισμούς του για την άμβλυνση της έντασης στο Φέργκιουσον του Μισούρι, θέατρο σοβαρών ταραχών έπειτα από τον φόνο νεαρού μαύρου από λευκό αστυνομικό.

Η μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος που εισήγαγε τον Σεπτέμβριο του 2013 συνέβαλε στη μείωση των κρατουμένων στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από τον 1980.

Είχε προ πολλού ανακοινώσει την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη θέση του πριν από τη λήξη της δεύτερης προεδρικής θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ερικ Χόλντερ είχε διορισθεί το 1993 στη θέση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Ουάσινγκτον και στη συνέχεια δεύτερος την ιεραρχία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το 1997.

Κόσμος
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk