Πως ο Τυραννόσαυρος ρεξ έγινε… πουλάκι

Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν μια νέα θεωρία για την καταγωγή των πτηνών και δημιούργησαν ένα νέο εξελικτικό δέντρο από τους μεγάλους δεινοσαύρους μέχρι και την εμφάνιση των ιπτάμενων ειδών που κρίνεται ως το πλέον ολοκληρωμένο που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.

Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν μια νέα θεωρία για την καταγωγή των πτηνών και δημιούργησαν παράλληλα ένα νέο εξελικτικό δέντρο από τους μεγάλους δεινοσαύρους μέχρι και την εμφάνιση των ιπτάμενων ειδών το οποίο κρίνεται ως το πλέον ολοκληρωμένο που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.

Η θεωρία

Η κρατούσα θεωρία για την καταγωγή των πτηνών αναφέρει ότι τα πτηνά είναι απόγονοι των δεινοσαύρων οι οποίοι στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του πλανήτη συρρικνώθηκαν σε μέγεθος, έβγαλαν φτερά και έμαθαν να πετούν. Σε όσους αμφέβαλαν για αυτή την θεωρία οι παλαιοντόλογοι προσκομίζουν συνεχώς νέα ευρήματα τα οποία την στηρίζουν. Εχουν ανακαλυφθεί πολλά άγνωστα μέχρι πρόσφατα είδη που θεωρούνται κρίκοι σε αυτή την εξελικτική αλυσίδα με τους ειδικούς να συνεχίζουν να αναζητούν τέτοια είδη που συνήθως χαρακτηρίζονται «χαμένοι κρίκοι» αυτής της αλυσίδας.

Η έκρηξη

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλείς επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανατρέπουν τα δεδομένα υποστηρίζοντας ότι είναι…χαμένος χρόνος και κόπος να αναζητούμε χαμένους κρίκους στην αλυσίδα δεινοσαύρων-πτηνών γιατί πολύ απλά τέτοια είδη δεν υπάρχουν. Οι ερευνητές μελέτησαν τα ανατομικά και άλλα χαρακτηριστικά 150 εξαφανισμένων σήμερα ειδών πτηνών. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δεινόσαυροι ξεκίνησαν καποια στιγμή πριν από περίπου 200 εκ. έτη να αποκτούν ανατομικά και άλλα χαρακτηριστικά (πούπουλα, φτερά κ.α) των πτηνών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτές οι αλλαγές γίνονταν σε πολύ αργούς ρυθμούς για εκατομμύρια έτη όταν ξαφνικά πριν από 150 εκ. έτη υπήρξε μια ξαφνική «εξελικτική έκρηξη» όπως την χαρακτηρίζουν η οποία οδήγησε στην ταυτόχρονη εμφάνιση χιλιάδων νέων ειδών με ικανότητα να πετούν. Οι ερευνητές αναφέρουν μάλιστα ότι ορισμένα από αυτά τα είδη εξακολουθούν να ζουν και σήμερα. Για αυτό οι ερευνητές θεωρούν ανούσια την αναζήτηση «χαμένων κρίκων». Δημιούργησαν μάλιστα ένα δέντρο της εξέλιξης των δεινοσαύρων σε πτηνά το οποίο οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι το πλέον ολοκληρωμένο που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Current Biology».


Το εξελικτικό δέντρο που έφτιαξαν οι ερευνητές. Το δέντρο ξεκινά από τον βασιλιά των δεινοσαύρων, τον T.rex και δείχνει τις ανατομικές μεταβολές που υπήρξαν σε επόμενα είδη ώστε προοδευτικά να φτάσουμε στα σημερινά πτηνά. Τον μικρό σαρκοφάγο Κομψογναθο ακολουθεί ο Ορνιθομιμόσαυρος με χαρακτηριστικά στρουθοκαμήλου και ο φυτοφάγος Θεριζινόσαυρος. Μετά υπάρχει η οικογένεια δεινοσαύρων που έτρωγαν έντομα και ονομάστηκαν Αλβαρεζόσαυροι από το όνομα των διακεκριμέονων επιστημόνων Γουόλτερ και Λουίς Αλβάρεζ (πατέρας και υιός) που διατύπωσαν πρώτοι τη θεωρία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων από την πτώση ενός μεγάλου αστεροειδή. Ακολυθεί ο Οβιράπρορας, ένα είδος της οικογένειας των θηροπόδων το κύριο χαρακτηριστικό του οποίου ήταν ότι δεν διέθετε δόντια. Ο Τροοδοντίδης ήταν ένα είδος δεινοσαύρων με πιο έντονα χαρακτηριστικά πτηνών από τα προηγούμενα είδη ενώ επίσης θεωρείται ότι ήταν ιδιαίτερα έξυπνο ον. Ο Δρομόσαυρος ήταν ένας δεινόσαυρος με χαρακτηριστικά αρπακτικού πτηνού και στη συνέχεια αρχίζει η αλυσίδα των ιπτάμενων δεινοσαύρων που ξεκινά από τον διάσημο Αρχαιοράπτορα για να καταλήξουμε τελικά στα σημερινά πτηνά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk