Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ενδεχομένως να επισκεφθεί την Κύπρο μέσα στο φθινόπωρο, ανάλογα με τις εξελίξεις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, χθες το βράδυ, στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Αμερικανός αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση, ανέφερε ότι ο κ. Κέρι θα έχει «προσωπική εμπλοκή» στο Κυπριακό και ότι θα αναμένει τα αποτελέσματα των συνομιλιών και των επαφών του νέου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Αιντε στο νησί μέσα στον Οκτώβριο «και αν μια επίσκεψη του κ. Κέρι μπορεί να είναι χρήσιμη», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ όπου μπορούν να βοηθήσουν θα το πράξουν για να ωθήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός» και «ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο».

Ο αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη συνάντηση Κέρι – Αναστασιάδη επανέλαβε το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για λύση του Κυπριακού, υπογράμμισε τη στήριξη που προσφέρουν στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο έργο που ανέλαβε ο νέος ειδικός σύμβουλος του γγ του διεθνούς Οργανισμού. Επίσης, υποστήριξε ότι η συνάντηση του κ. Κέρι με τον πρόεδρο της Κύπρου ήταν «εποικοδομητική» και έκανε λόγο για «νέα ενέργεια» στις συνομιλίες, εκφράζοντας «συγκρατημένη αισιοδοξία» για τη στάση της τουρκικής ηγεσίας, με την οποία συνομίλησε ο κ. Κέρι για το κυπριακό, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην ‘Αγκυρα και θα συνεχίσει τις συζητήσεις στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Κέρι, η οποία πραγματοποιήθηκε στην οικία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, συζητήθηκαν εκτός από το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, ζητήματα ενέργειας, η τρομοκρατία και οι εξελίξεις στην περιοχή.

Ο κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε «απόλυτα παραγωγική και χρήσιμη τη συνάντηση», ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν προέβη σε δηλώσεις. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες του με τον κ. Κέρι «η επικέντρωση της προσοχής ήταν στη νέα φάση της διαδικασίας των συνομιλιών για μια λύση του κυπριακού» και «για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής και άσκησης πιέσεων προς τη χώρα, η οποία μπορεί να επηρεάσει έτσι ώστε να έχουμε καταλυτικές εξελίξεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κλίμα που του μετέφερε ο κ. Κέρι, από τις συνομιλίες του στην ‘Αγκυρα, είπε ότι «μετέφερε την πεποίθηση ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει. Βεβαίως, η απάντηση ήταν ότι αυτό θα διαφανεί μέσα από τις συγκεκριμένες ενέργειες. Γι αυτό και μπορεί και να αναβαθμίζεται ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να υπάρξει μια τέτοια στάση και συμπεριφορά, ώστε αυτή τη φορά να έχουμε απτά αποτελέσματα».

Όσον αφορά την πιθανότητα επίσκεψης του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «αν υπάρξουν οι εξελίξεις που προσβλέπει προς αυτές ο κ. Κέρι, ενδεχόμενα, να υπάρξει και επίσκεψη στην Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους ελάχιστους μήνες».

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποια σκέψη από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης για διορισμό ειδικού συντονιστή στο κυπριακό, είπε πως δεν συζήτησαν τέτοιο θέμα και επεσήμανε ότι «εξεδήλωσε και επανέλαβε το μεγάλο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό έτσι ώστε το συντομότερο, σε ένα παρατεταμένο και απαράδεκτα αδιέξοδο πρόβλημα, να βρεθεί η λύση του».

Τέλος, ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε ότι «πέραν του κυπριακού συζητήθηκε και η προστασία – όπως ήταν και η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών – των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως βεβαίως και η οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως διαμορφώνεται σαν αποτέλεσμα και των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία», συμπληρώνοντας επίσης ότι «υπάρχει απόλυτη κατανόηση των θέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα θέματα αρχών θα πρέπει να εγκαταλείπονται».

Στη συνάντηση παρέστησαν από κυπριακής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Γιώργος Σιακαλλής, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, Κούλα Σοφιανού.

Από αμερικανικής πλευράς παρέστησαν η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, η βοηθός υφυπουργός Αμάντα Σλόατ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο μεταξύ, μετά την χθεσινή άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «άτυπες και προφορικές ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν και δεν θα είναι δεσμευτικές, είναι ευπρόσδεκτες, απ’ όπου κι αν προέρχονται, όχι όμως επιδιαιτησία και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα». Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) με το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ανέφερε ότι «θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά και το διορισμό του ειδικού αντιπροσώπου κ. ‘Αιντε. Αυτό που θα κυριαρχήσει είναι η σημασία των ουσιωδών συνομιλιών, όσον αφορά τις διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, οι οποίες, όπως έχει συμφωνηθεί, θα είναι διασταυρωμένες και θα πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια συμβιβασμού».