• Αναζήτηση

Κάλυμνος: Καταδίωξη παράνομων μεταναστών από το λιμενικό

Δύο μετανάστες και ένας λιμενικός τραυματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας κατά τη διάρκεια καταδίωξης σκάφους που μετέφερε αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή Καλύμνου και Ψερίμου. Οι λιμενικοί προχώρησαν στη σύλληψη δυο διακινητών οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε, μετέφεραν 12 μετανάστες

Δύο μετανάστες και ένας λιμενικός τραυματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας κατά τη διάρκεια καταδίωξης σκάφους που μετέφερε αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή Καλύμνου και Ψερίμου. Οι λιμενικοί προχώρησαν στη σύλληψη δυο διακινητών οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε, μετέφεραν 12 μετανάστες.

Σε ανακοίνωση του Λιμενικού σημειώνεται ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε «ύστερα από επεισοδιακή καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διακινητές επιχείρησαν να εμβολίσουν το σκάφος του Λιμενικού, με αποτέλεσμα τoν τραυματισμό ενός εκ των δύο στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που μετείχαν στην επιχείρηση, καθώς και δύο παράνομων μεταναστών».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το φουσκωτό περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας, εντόπισε ύποπτο ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος 7 μέτρων, να εισέρχεται σε όρμο της Ψερίμου και μετά από λίγα λεπτά να εξέρχεται με κατεύθυνση τα απέναντι τουρκικά παράλια. Τα στελέχη του Λιμενικού, κατευθύνθηκαν κοντά του, σπεύδοντας να ακινητοποιήσουν το σκάφος με συνεχείς προειδοποιήσεις και συριγμούς προς τον χειριστή του, που αποτελούσε και τον μόνο ορατό επιβαίνοντα».

Ο διακινητής, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, αγνόησε τις οδηγίες και τράπηκε σε φυγή, επιχειρώντας να διαφύγει τη σύλληψη. Στη συνέχεια οι άνδρες του Λιμενικού ξεκίνησαν την καταδίωξή του, με τον διακινητή να αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις και να επιχειρεί επικίνδυνους ελιγμούς. Κατά τη διάρκεια ενός ελιγμού, μάλιστα, ο διακινητής βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του σκάφους του Λιμενικού, επιχειρώντας από το σημείο εκείνο και μετά διαρκείς προσπάθειες εμβολισμού και βύθισής του, με συνέπεια τον τραυματισμό ενός εκ των δύο στελεχών και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του δεύτερου.

Οι λιμενικοί συνέχισαν την καταδίωξη του διακινητή, προσπαθώντας αυτή τη φορά να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο σκάφος με προειδοποιητικές βολές «σε ασφαλή τομέα, όπως επιτάσσουν οι κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις».

Ακολούθως και καθώς το καταδιωκόμενο σκάφος συνέχιζε τις προσπάθειες βύθισης του φουσκωτού του Λιμενικού, οι δυο λιμενικοί έριξαν «στοχευμένες βολές» προς τη μηχανή του ταχύπλοου με σκοπό την ακινητοποίησή του.

Μόλις το σκάφος του διακινητή ακινητοποιήθηκε, οι άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν και συνέλαβαν τον διακινητή του. Έπειτα από έρευνα σε όλους τους χώρους του, διαπίστωσαν ότι ο διακινητής μετέφερε επιπλέον 13 άτομα (ένας εκ των οποίων συνεργός του), που τους είχε κρύψει σε μη ορατά σημεία, ορισμένους στην καμπίνα και άλλους ξαπλωμένους στο κατάστρωμα, καλυπτόμενους από την υπερκατασκευή του ταχυπλόου.

Η επιχείρηση καταδίωξης είχε αποτέλεσμα, εκτός από τον τραυματισμό ενός εκ των δύο βαθμοφόρων του Λιμενικού που μετείχαν στην επιχείρηση, τον τραυματισμό δύο εκ των δώδεκα παράνομων μεταναστών και τη σύλληψη των δύο επικίνδυνων διακινητών, οι οποίοι, κατά δήλωσή τους, είναι τουρκικής υπηκοότητας.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν άμεσα με σκάφος του Λιμενικού στο νοσοκομείο της Καλύμνου για παροχή πρώτων βοηθειών. Στο στέλεχος του Λιμενικού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εξήλθε του νοσοκομείου, ενώ από τους δύο πιο βαριά τραυματισμένους παράνομους μετανάστες, ο ένας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα στη Ρόδο και ο άλλος με αεροσκάφος C-130 στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Για το περιστατικό το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημέρωσε άμεσα τον αρμόδιο εισαγγελέα της Κω, ενώ έχει ήδη ενημερωθεί και ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά.

Με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος κ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου, στο σημείο έσπευσε ο περιφερειάρχης της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης, αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Αργυρίου, προκειμένου να συνδράμει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ διετάχθη και ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk