Στο ποσό των 82,6 δισ. ευρώ, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ανήλθε το ποσό που δανείστηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες την Πέμπτη μέσω της πρώτης πράξης κύριας αναχρηματοδότησης (TLTRO) που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη.
Πρόκειται για τετραετή δάνεια που χορηγεί η ΕΚΤ με επιτόκιο 0,15% με στόχο την τόνωση των χρηματοδοτήσεων στην ευρωζώνη, προς στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Το παραπάνω ποσό χορηγήθηκε σε 255 πιστωτικά ιδρύματα μέσω της πρώτης από τις 8 προγραμματισμένες πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, που θα διενεργηθούν έως και το Ιούνιο του 2016.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, για τη συμμετοχή των τραπεζών στην πράξη του Σεπτεμβρίου, ήταν απαραίτητη η εκδήλωση ενδιαφέροντος έως και τις 28 Αυγούστου.
Συνολικά επιλέξιμες για χρηματοδότηση κρίθηκαν 382 οντότητες, οι οποίες εκπροσωπούν επίσημα ή ανεπίσημα 1.372 πιστωτικά ιδρύματα.
Η προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη δεύτερη πράξη κύριας αναχρηματοδότησης τον ερχόμενο Δεκέμβριο, είναι η 20ή Νοεμβρίου.
Στις πρώτες δύο πράξεις, του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν έως και το 7% των δανείων τους προς τον ιδιωτικό τομέα, εξαιρουμένων των στεγαστικά δανείων, με βάση τα υπόλοιπα της 30ής Απριλίου.
Οι τράπεζες που δεν θα φτάσουν στο ανώτατο όριο δανεισμού στο TLTRO του Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να δανειστούν τα επιπλέον ποσά το Δεκέμβριο, εφόσον φυσικά διαθέτουν τα κατάλληλα ενέχυρα.
Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια της περιόδου από τον Μάρτιο του 2015 ως τον Ιούνιο του 2016 όλες οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν επιπρόσθετα ποσά στο πλαίσιο σειράς πράξεων που θα διενεργούνται κάθε τρίμηνο.
Αυτά τα ποσά θα μπορούν, σωρευτικά, να ανέλθουν ως και στο τριπλάσιο του ύψους των καθαρών δανείων που θα έχει χορηγήσει κάθε τράπεζα προς τον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα (με εξαίρεση τα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας), μετά την 30ή Απριλίου 2014.​