Να ισχύσουν για τα φωτοβολταϊκά οι τρέχουσες εγγυημένες τιμές του 2014, και όχι οι σημαντικά μικρότερες που προβλέπει για την επόμενη χρονιά η νομοθεσία, ζητά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τον ΣΕΦ τα επόμενα χρόνια οι τιμές απορρόφησης της ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά το 2015 θα είναι 59,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 90 ευρώ σήμερα. «Ήδη με τις ισχύουσες σήμερα αποζημιώσεις, έχουμε σχεδόν μηδενικές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών το 2014 (λιγότερα από 10 MW έναντι 1.043 MW το 2013)», αναφέρει ο ΣΕΦ.

Στην επιστολή του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών υπογραμμίζονται ακόμη τα εξής:

  • Ο «ήλιος» θα αποζημιώνεται το 2015 λιγότερο ακόμη και από το κόστος παραγωγής της λιγνιτικής κιλοβατώρας (59,93 ευρώ/MWh, με βάση πρόσφατη μελέτη της Booz&Co για λογαριασμό της ΔΕΗ).
  • Τα νέα φωτοβολταϊκά έργα, όπως δείχνει σχετική μελέτη του ΑΠΘ (Ιούνιος 2014), οδηγούν πλέον σε μείωση του συνολικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Έλληνα καταναλωτή.
  • Πουθενά στον κόσμο δεν καταγράφονται τόσο χαμηλές αποζημιώσεις για τα φωτοβολταϊκά όσο στην Ελλάδα.
  • Τα όποια θετικά μέτρα ελήφθησαν πρόσφατα (πχ άρση αναστολής αδειοδότησης νέων έργων) κινδυνεύουν να ακυρωθούν στην πράξη από μια λανθασμένη ρύθμιση του παρελθόντος που αφορά την περίοδο από το 2015 και μετά.