Δεν είναι το τέλος που πολλοί ήλπιζαν ή περίμεναν. Ο Όσκαρ Πιστόριους δεν είναι ούτε ένοχος για φόνο ούτε αθώος.
Πολλοί Νοτιοαφρικανοί σήμερα, πεπεισμένοι ότι ο Πιστόριους είναι ένοχος φόνου εκ προμελέτης, έχουν εξοργιστεί από την απόφαση ενώ άλλοι μοιάζουν με απογοητευμένους φιλάθλους που επιστρέφουν σπίτι ύστερα από έναν αγώνα χωρίς γκολ, γράφει το BBC.
Παραμένει ακόμη βεβαίως το κρίσιμο ζήτημα της ποινής _ και η πιθανότητα η δικαστής Μασίπα να επιχειρήσει να τιμωρήσει παραδειγματικά τον άνθρωπο που μέχρι στιγμής ευνοεί με μια μεγάλη δόση αμφιβολίας για την ενοχή του. Πολλοί την κατηγορούν ότι δεν κατανοεί τον νόμο ή ετοιμάζουν τα μαχαίρια εν αναμονή τυχόν έφεσης.
Είναι εκπληκτικό πόσο διχασμένος και απόλυτος είναι ο κόσμος για το τι πιστεύει ότι συνέβη εκείνη τη νύχτα στο σπίτι του αθλητή. Ορισμένοι στέλνουν μέιλ επιμένοντας ότι καμία γυναίκα δεν θα έπαιρνε το κινητό της τηλέφωνο στην τουαλέτα τη νύχτα, ούτε θα κλείδωνε την πόρτα _ ξεχνώντας ότι η Ρίβα Στίνκαμπ μπορεί να την κλείδωσε όταν άκουσε τις κραυγές, όχι όταν πρωτομπήκε μέσα.
Άλλοι λένε ότι είναι ανήκουστο ένας άντρας να μην ελέγξει πού βρίσκεται η σύντροφός του προτού σπεύσει να αντιμετωπίσει έναν εισβολέα _ παρακάμπτοντας το γεγονός ότι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες που ακούει θορύβους στο διπλανό δωμάτιο αντί, ας πούμε, στον κήπο του μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο.
Ο Πιστόριους, λένε τα πλήθη, είναι είτε ένας ψυχρός, αδίστακτος δολοφόνος είτε ένας ευάλωτος, τραγικός φουκαράς. Οι ενδείξεις όμως αφήνουν να φανεί ένας μέσος δρόμος τον οποίο ακολούθησε η δικαστής Μασίπα.
Η υπόθεση Πιστόριους είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί. Κατ’ αρχάς, δεν αποτέλεσε απόδειξη ότι ένας πλούσιος και διάσημος άντρας μπορεί να αγοράσει την απαλλαγή του από τους μπελάδες. Ο αθλητής διέθετε μια ομάδα ακριβών δικηγόρων αλλά οι ικανότητές τους δεν ήταν μεγαλύτερες από εκείνες της πολιτικής αγωγής.
Και αν έκανε εκτενές «φροντιστήριο» για το τι να πει όταν σταθεί στο εδώλιο, τότε μάλλον δεν ήταν καλός μαθητής. Γενικά, η διασημότητά του μάλλον μέτρησε εναντίον του.
Η δίκη δεν αποτέλεσε απόδειξη του ότι το νομικό σύστημα της Νότιας Αφρικής είναι ιδιαίτερα καλό ή κακό. Άλλωστε είναι δύσκολο να βγάλει κάποιος συμπεράσματα από μια μοναδική υπόθεση.
Αποδεικνύει απλώς αυτό που όλοι ήδη γνώριζαν _ ότι η χώρα διαθέτει μερικά λαμπρά νομικά μυαλά, μερικούς μάλλον αδύναμους διερμηνείς και μερικούς πολύ επαγγελματίες αστυνομικούς δίπλα σε μερικούς πολύ ανίκανους συναδέλφους τους.
Θα είμαστε σε καλύτερη θέση να τα βάλουμε όλα σε πλαίσιο όταν η δικαστής Μασίπα ανακοινώσει την ποινή του Πιστόριους. Προς το παρόν, η προοπτική της συγχώρεσης και της λύτρωσης μοιάζει πολύ μακρινή.