Μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα από τις επίσημες ανακοινώσεις θα έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών που συμμετέχουν στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εικόνα των επιδόσεών τους.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, με βάση τα όσα έχουν παρουσιαστεί ως σήμερα στις συναντήσεις με τους αξιωματούχους της Ευρωτράπεζας, μέχρι τις συγκεκριμένες συναντήσειςδε θα είναι δυνατή η διατύπωση ασφαλούς πρόβλεψης για τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσημείωσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επάρκεια των κεφαλαίων που έχουν αντλήσει έως σήμερα οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank που συμμετέχουν στη σχετική δοκιμασία, θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα ληφθούν υπόψιν τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν καταρτίσει.
Όπως εξηγούν σχετικά, «εάν συνυπολογιστούν οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν δρομολογηθεί, σε συνεννόηση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα καλυφθεί το μεγαλύτερο, αν όχι όλο κομμάτι των ζημιών που θα προκύψουν από το »στρεσάρισμα» των δανειακών χαρτοφυλακίων».
Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται πως η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει επαφέςμε τις διοικήσεις όλων των τραπεζών λίγες ημέρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένονται μετά τα μέσα Οκτωβρίου.
Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες στα τεστ να υποβάλουν στην ΕΚΤ παρατηρήσεις που υπό προϋποθέσεις θα περιορίζουν τον τελικό λογαριασμό των ασκήσεων αντοχής. Ουσιαστικά θα πρόκειται για μία τελευταία ευκαιρία διόρθωσης των αποτελεσμάτων.
«Το λογικό είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες, εφόσον προκύψουν, να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Δεν πιστεύω ότι ο λογαριασμός των stress tests μετά από δύο γύρους ανακεφαλαιοποίησης και με δεδομένες τις περαιτέρω κινήσεις εξορθολογισμού των ελληνικών ομίλων θα είναι μη διαχειρίσιμος» σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος συστημικού ομίλου.
Προσθέτει δε ότι εάν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, οι οποίες ανάγκες θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου με ίδια μέσα από τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ξένοι οίκοι
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η πλειονότητα των εκθέσεων για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες.
Σε αυτές επισημαίνεται ότι οι τέσσερις ελληνικοί όμιλοι θα περάσουν «αναίμακτα» τη διαδικασία των stress tests και δε θα χρειαστεί να απευθυνθούν εκ νέου στους μετόχους τους για κεφάλαια.
Τελευταία, ενδεικτική των εκτιμήσεων αυτών, περίπτωση, αποτελεί η έκθεση της Deutsche Bank με ημερομηνία 9/9, στην οποία εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες μετά τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν δεν θα χρειαστούν νέες «ενέσεις».
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της γερμανικής τράπεζας, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank αναμένεται με βάση τα αποτελέσματα της χρήσης του 2013 να εμφανίσουν κεφαλαιακό έλλειμμα 495 εκατ. ευρώ και 167 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Προσθέτουν ωστόσο ότι τα παραπάνω ποσά έχουν καλυφθεί και με το παραπάνω μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου 1 δισ. και 2,86 δισ. ευρώ αντίστοιχα που πραγματοποίησαν την περασμένη άνοιξη οι δύο τράπεζες.
Ως εκ τούτου, σημειώνει η Deutsche Bank, δε θα χρειαστεί η άντληση επιπρόσθετων κεφαλαίων.