Στοιχεία για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων θα παρουσιάσει μεθαύριο Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης , απαντώντας μεταξύ άλλων στις πρόσφατες καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων συνιστά βασική προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθεια της για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και την ορθή λειτουργία της αγοράς καυσίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις 27 Αυγούστου 2014 οπότε εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δοθεί στα πρατήρια για την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος εισροών – εκροών, στο σύνολο της επικράτειας, οι αρμόδιες ελεγκτικές Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησαν άμεσα ελέγχους για τη συμμόρφωση των υπόχρεων και την αποστολή στοιχείων στην ΓΓΠΣ, καθώς και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.

Εκτός από το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια, η Διυπουργική Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, από τους Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων με επικεφαλή τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, παρακολουθεί και την εξέλιξη της εγκατάστασης και άλλων συστημάτων (σύστημα εισροών – εκροών στις φορολογικές και ελεύθερες αποθήκες, GPS στα βυτιοφόρα, βάση δεδομένων ΓΓΠΣ, κ.α..).

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων στην Ελλάδα ανέδειξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης με την ερώτησή του προς την Κομισιόν.

Σε αυτή αναφέρεται στις πρόσφατες καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων για τη μη λειτουργία του συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε απώλεια δημοσίων εσόδων της τάξης του 1 δισ. ευρώ το χρόνο και ζητά από την Κομισιόν να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, στο σύνολο της αγοράς καυσίμων (εισαγωγείς, διυλιστήρια, ναυτιλιακό πετρέλαιο, πρατήρια κτλ), το σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών, καθώς επίσης, ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του.