H Google έκανε τα αποκαλυπτήρια του πρώτου αποτελεσματικού εγχειρήματός της για την μεταφορά εμπορευμάτων μέσω μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων. «Μπορεί να απέχουμε χρόνια από την εποχή που τα drones θα αναλάβουν τις μεταφορές των εμπορευμάτων που παραγγέλνετε, εντούτοις αυτό είναι το πρότυπο από το οποίο θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε», δηλώνει o Νίκολας Ρόι, επικεφαλής του Project Wing.

To πρότυπο drone κατασκευάστηκε και η ομάδα ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις της αυτόνομος αερομεταφοράς από το μακρινό Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Με επιτυχία μεταφέρθηκαν μικροαντικείμενα (μέγιστου βάρους 1,5 κιλού) σε δύο κοντινούς προορισμούς (από μια φάρμα σε μια άλλη, γειτονική). To ιπτάμενο αυτόνομο όχημα έχει άνοιγμα φτερών 1,5 μέτρο, τέσσερις ηλεκτρικές έλικες και βάρος 8,5 κιλά.

Τώρα η ομάδα του ερευνητικού εργαστηρίου της Google, Google X, από την οποία αναπτύχθηκε και το αυτοκίνητο της Google, αναζητά συνεργάτες για την μετατροπή του προτύπου σε εμπορικό προϊόν.

Με την ασφαλή αερομεταφορά εμπορευμάτων μέσω drone ασχολείται επίσης το Amazon για να παρέχει την υπηρεσία Amazon Prime Air, αναμένοντας το 2015 σχετική άδεια από την FAA.

Εντωμεταξύ, η αρμόδια Αρχή για την σχετική αδειοδότηση καθιστά ολοένα πιο αυστηρούς τους κανόνες για τα drone, για λόγους ασφαλείας. Οι νέοι κανόνες της FAA επιβάλλουν στους χειριστές ιδιωτικών drone να διατηρούν πάντα την άμεση οπτική επαφή με το αεροσκάφος χωρίς να χρησιμοποιούν κιάλια, κάμερες ενσωματωμένες στο αεροσκάφος ή άλλα οπτικά βοηθήματα.