Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου από την έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Υπέρ της αύξησης φέρεται να ψήφισε το 87,5% των παρευρισκόμενων μετόχων, οι οποίοι εκπροσωπούσαν το 41% του μετοχικού κεφαλαίου. Μετά το αποτέλεσμα αυτό το ποσοστό των παλαιών μετόχων περιορίστηκε περαιτέρω.
Ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Κρίστης Χασάπης κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε πως μία καινούργια εποχή αρχίζει για την Τράπεζα Κύπρου και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

«Οχι» εκποιήσεις κατοικιών

Από την πλευρά του ο 44χρονος CEO της τράπεζας Τζον Χούρικαν, ο οποίος προέρχεται από την επενδυτική μονάδα της Royal Bank of Scotland (RBS), στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει καμία πρόθεση να προβεί σε μαζικές εκποιήσεις κατοικιών ευάλωτων ομάδων ή δανειοληπτών που είναι σε μειονεκτική θέση.
Ανέφερε επίσης ότι «σταδιακά ορισμένοι από τους πολύ μεγάλους οφειλέτες έχουν αρχίσει να αποπληρώνουν μέρος των χρεών τους» και τόνισε ότι «πρέπει να είμαι προσεκτικός πώς διαχειρίζομαι τα χρήματα της τράπεζας και πώς θα εξασφαλίσω αυτά που οφείλονται στον Οργανισμό. Δεν μπορώ να δώσω στοιχεία αυτή τη στιγμή αλλά σας τονίζω ότι γίνεται πολύ σκληρή δουλειά» είπε.
Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, με τους παλαιούς μετόχους που δεν συμμετέχουν στην αύξηση (γίνεται υπέρ των νέων) να διαμαρτύρονται για το νέο «κούρεμα» που υφίστανται από το dilution του ποσοστού τους.


«Να κινηθούν νομικά»

Χαρακτηριστικό της αντίδρασης των παλαιών μετόχων αποτελούν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, ο οποίος ως πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιών Μετόχων της Τράπεζας Κύπρου κάλεσε «όλα τα μέλη του Συνδέσμου καθώς και όλους τους παλαιούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου να κινηθούν νομικά εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων, με μαζικές αγωγές με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους ή διαζευκτικά αν αυτό δεν είναι εφικτό, την αποζημίωσή τους».

Βεβαίως αναγνωρίζει ότι οι παλαιοί μέτοχοι αποτελούν μικρό ποσοστό που δεν είναι ικανό να ανατρέψει την απόφαση της πλειοψηφίας των νέων μετόχων που τάσσονται υπέρ της αύξησης. Πάντως, αρκετοί παλαιοί μέτοχοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας αναστολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης, αίτημα που απορρίφθηκε.


Νέα μετοχική σύνθεση

Μέρος της αύξησης που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της τράπεζας με την παραίτηση των δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων πραγματοποιήθηκε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης κατά 1 δισ. ευρώ, στην οποία τη μερίδα του λέοντος έλαβαν επενδυτές με επικεφαλής την WL Ross & Co, του γνωστού και από επενδύσεις του στην Ελλάδα (Eurobank και αλλού) αμερικανού επενδυτή Γουίλμπουρ Ρος.
Μετά το «κούρεμα» του 2013, η σύνθεση των μετόχων της τράπεζας έχει αλλάξει ολοκληρωτικά. Το bail-in έφερε τη Λαϊκή Τράπεζα, δηλαδή το κυπριακό κράτος, να κατέχει πλέον το 18,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Κύπρου, ενώ μετετράπη σε μετοχές το 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω δηλαδή των 100 χιλιάδων ευρώ), δημιουργώντας νέα κατηγορία μετόχων. Ενα ακόμη ποσοστό μετετράπη σε co-co’s (μετατρέψιμα χρεόγραφα), που θα μετατρέπονται σταδιακά σε μετοχές.
Ετσι, πέραν των κυπριακών, μέρος των ρωσικών, ουκρανικών και ελληνικών κεφαλαίων που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα Κύπρου μετατράπηκαν σε μετοχές.
Ολοι αυτοί εμφανίζονται εξαιρετικά ενοχλημένοι καθώς το ποσοστό τους περιορίζεται περαιτέρω από το dilution που υφίστανται προς όφελος αμερικανικών κυρίως κεφαλαίων που θα συμμετάσχουν στην αύξηση.
Η διοίκηση της τράπεζας θεωρεί η αύξηση κεφαλαίου ήταν απολύτως αναγκαία για να αντεπεξέλθει στα stress tests.

HeliosPlus