Την άμεση ψήφιση του ονομαζόμενου «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου με την συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ζητούν οργανώσεις ομοφυλόφιλων. Οι οργανώσεις καταγγέλλουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης και ζητούν να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο ρυθμίσεις για την προστασία των θυμάτων ρατσιστικής βίας και την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις επισημαίνουν:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της 22.8.2014, αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά η συζήτηση στην Ολομέλεια του ονομαζόμενου «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου.

»Πρόκειται για επανειλημμένες παλινωδίες της Ελληνικής Κυβέρνησης που από το 2010 που κατατέθηκε στην πρώτη του μορφή ο ονομαζόμενος «αντιρατσιστικός νόμος, αρνείται να εκπληρώσει τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο την Απόφαση Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ.

»Οι υπογεγραμμένες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφί, τρανς και μεσοφυλικών πολιτών, και συμμαχικές οργανώσεις, δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους για τις παλινωδίες της Κυβέρνησης και καλούν όλους του δημοκρατικούς πολίτες της χώρας να συμπαραταχθούν και να ενώσουν τη φωνή τους απαιτώντας απ’ την Ελληνική Κυβέρνηση:

»Την άμεση ψήφιση του ονομαζόμενου «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου με την συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

»Την ενσωμάτωση και ψήφιση τροπολογίας κατά συμμόρφωση με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που αφορά το σύμφωνο συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή έκφρασης φύλου και κατοχύρωση ουσιαστικών κοινωνικών δικαιωμάτων.

»Την ενσωμάτωση και ψήφιση τροπολογιών για την προστασία των θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους.

»Η άρνηση συμμόρφωσης της χώρας μας με τις Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και οι παλινωδίες στη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την προστασία όλων των πολιτών από τη μισαλλοδοξία, αποτελεί θεσμοποιημένη έκφραση ρατσισμού που δε συνάδει με τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι οργανώσεις:

Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride
Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης
Homophonia – Thessaloniki Pride
Thessaloniki Rainbow Youth
Σύνθεση – Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV/AIDS
Praksis
Θετική Φωνή
Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία
Act Up ΔΡΑΣΕ Hellas
Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες»
Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου ΣΥΡΙΖΑ