Με τη σύμφωνη γνώμη της ουκρανικής κυβέρνησης η ρώσικη ανθρωπιστική βοήθεια θα φθάσει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο υποδιευθυντής της προεδρικής υπηρεσίας Βαλερί Τσάλι. Το κομβόι των 280 ρώσικων φορτηγών θα διέλθει αύριο Τετάρτη τα σύνορα μεταξύ του ρωσικού Μπέλγκοροντ και του ουκρανικού Χάρκοβ. Ο κ. Τσάλι παραδέχτηκε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα» με την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή η οποία ελέγχεται από τους ένοπλους αυτονομιστές.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι την ευθύνη για τη φάλαγγα των μεγάλων φορτηγών έχει ο ρωσικός στρατός και έτσι δεν μπορεί να της επιτραπεί η είσοδος στην Ουκρανία, ενώ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η οχηματοπομπή των φορτηγών – κατά τον επίσημο αριθμό – που κατευθύνεται στην ανατολική Ουκρανία μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια θα περάσει τα σύνορα μόνον υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού και πληρώντας τους όρους που έχει θέσει το Κίεβο.

«Αφού περάσει τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, η οχηματοπομπή θα τεθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ένα στέλεχος της κυβέρνησης της Ουκρανίας είπε νωρίτερα σήμερα ότι η βοήθεια θα εκφορτωθεί από τα ρωσικά φορτηγά και θα μεταφερθεί από τα στελέχη της ΔΕΕΣ με άλλα οχήματα. Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ δεν έκανε πάντως καμιά αναφορά σε αυτόν τον όρο.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η οχηματοπομπή με τη βοήθεια αναχώρησε από μια τοποθεσία κοντά στη Μόσχα και θα χρειαστεί περίπου 2 ημέρες για να καλύψει τα 1.000 χλμ. ως τα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία.

Η οχηματοπομπή αναμένεται να περάσει από το φυλάκιο Τσεμπέκινο-Πλέτνεβκα, από την περιοχή Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

«Η ρωσική πλευρά σεβάστηκε τις επιθυμίες της ουκρανικής πλευράς σε ό,τι αφορά το δρομολόγιο της οχηματοπομπής, την επιθεώρηση των φορτίων και τους άλλους όρους διεξαγωγής της επιχείρησης» αποστολής της βοήθειας, εκτίμησε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι στη Μόσχα φαίνονται «ακατανόητες» οι «δηλώσεις Ουκρανών που κάνουν λόγο περί διαφωνίας στο δρομολόγιο της οχηματοπομπής και νέων όρων σχετικά με την παράδοση» από μέρους του Κιέβου.

Τα ρώσικα φορτηγά μεταφέρουν 62 τόνους παιδικές τροφές, 54 τόνους φαρμακο-ιατρικο υλικό, 12.000 υπνόσακους και ποσότητες διάφορων συσκευασμένων τροφίμων.
Ορισμένες δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, είχαν αντιρρήσεις για την αποδοχή από το Κίεβο της ρώσικης βοήθειας την οποία χαρακτηρίσαν «αδικαιολόγητη και παράνομη», γεγονός το οποίο δημιούργησε την εντύπωση ότι η Ουκρανία δεν θα δεχόταν την ρώσικη βοήθεια. Το κομβόι των ρώσικων φορτηγών έδωσε επίσης αφορμή για φαντασιώσεις. Η βρετανική Independent λ.χ. «εντυπωσιάστηκε» από τον μεγάλο αριθμό των φορτηγών, αμφισβήτησε τις καλές προθέσεις της Μόσχας και έκανε αναφορά στον Δούρειο Ίππο, ένα υπονοούμενο για το περιεχόμενο των φορτηγών.

Γιάτσενιουκ: Ο βαθμός του κυνισμού της Ρωσίας δεν έχει όρια

«Ο βαθμός του κυνισμού της Ρωσίας δεν έχει όρια. Πρώτα στέλνουν τεθωρακισμένα, πυραύλους Grad και συμμορίτες που ανοίγουν πυρ κατά των Ουκρανών και μετά στέλνουν νερό και αλάτι» δήλωσε την Τετάρτη ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Και ο υπουργός Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ επανέλαβε πως δεν πρόκειται να επιτραπεί η διέλευση του κονβόι από τα σύνορα. «Κανένα ανθρωπιστικό κονβόι του Πούτιν δεν θα περάσει από την επαρχία του Χαρκόβου» δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Μία ημέρα πριν ο Άρσεν Αβάκοφ δηλώσει ότι το κονβόι δεν θα περάσει τα σύνορα, Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν θέσει όρους για τη διέλευση.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Αντρίφ Λισένκο είχε δηλώσει ότι η βοήθεια θα περάσει μέσω ελεγχόμενου από την κυβέρνηση συνοριακού φυλακίου υπό τη συνοδεία αξιωματούχων του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα έχει συμφωνήσει στους συγκεκριμένους όρους. Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι το αρχικό ουκρανικό αίτημα μεταφόρτωσης της βοήθειας σε άλλα οχήματα εγκαταλείφθηκε εξαιτίας του κόστους.

Τα φορτηγά θα συνεχίσουν το ταξίδι με ουκρανικές πινακίδες κυκλοφορίας, προσέθεσε ο Λαβρόφ.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα Ντάνιελ Σάντφολντ μεταδίδει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με το εάν όντως θα επιτραπεί η είσοδος των φορητών στην ουκρανική επικράτεια.

Δυτικοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει τη Μόσχα να μη χρησιμοποιήσει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας ως πρόσχημα για να φέρει στρατό εντός της ανατολικής Ουκρανίας. Και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ρώσοι «καλλιεργούν το αφήγημα και το πρόσχημα» για στρατιωτική επιχείρηση υπό το μανδύα της ανθρωπιστικής βοήθειας, εκτιμώντας πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» ρωσικής επέμβασης.