Διαβεβαίωση πως οι παραγωγοί ροδάκινου και ακτινιδίου θα αποζημιωθούν, «είτε με κοινοτικά είτε με εθνικά κονδύλια» για το ρωσικό εμπάργκο, έδωσε το πρωί της Δευτέρας με τηλεοπτική της παρέμβαση στο Μega η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

H ίδια ωστόσο τόνισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις συμμαχίες της στο δυτικό στρατόπεδο».

«Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια θα αποζημιωθούν, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πληγούν από την εξωτερική πολιτική της ΕΕ» δήλωσε Σοφία Βούλτεψη, η οποία υποστήριξε μάλιστα ότι ορισμένα ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από το ρωσικό εμπάργκο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Παράλληλα ωστόσο η Σοφία Βούλτεψη στάθηκε στο ζήτημα της χάραξης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, η οποία πρέπει -όπως εξήγησε- να είναι πάνω από τα όποια συμφέροντα των αγροτών.

«Μία υπεύθυνη Πολιτεία δεν καθορίζει την εξωτερική πολιτική με βάση κάποια φορτία ροδάκινου»
είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο να λυθεί το πρόβλημα των αγροτών και να αλλάξουμε συμμάχους».

Σημείωσε παράλληλα πως θα ήταν «γελοίο» από την πλευρά της Αθήνας να προβεί σε «μονομερείς ενέργειες» έναντι της Ρωσίας, τη στιγμή μάλιστα που οι ευρωπαίοι εταίροι «είναι και αυτοί που έχουν τα δάνειά μας και αυτό το ξέρουν οι Ρώσοι».

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διένεξη ΕΕ-Ρωσίας, η οποία οδήγησε στις κυρώσεις και στη συνέχεια στο εμπάργκο, θα επιλυθεί σύντομα.

Π.Κουκουλόπουλος: Δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί

Κατηγορηματικός ότι «δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί» εμφανίστηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, τόνισε πως το πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό, αλλά από εκεί και πέρα το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη επεξεργαστεί διάφορα σενάρια και μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί.

Το ποια μέτρα τελικά θα ληφθούν εξαρτάται από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν καθώς δεν είναι ακόμα γνωστή η τελική λίστα των προϊόντων, και σε τι ποσοστό ανά χώρα, που δεν θα εισάγει η Ρωσία.

Ο κ. Κουκουλόπουλος συμπλήρωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι μόνο το θέμα του ροδάκινου, αλλά και άλλων εποχιακών προϊόντων που θα ακολουθήσουν (π.χ. ακτινίδια), και φυσικά και το θέμα της γούνας που από άποψη τζίρου καλύπτει μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών μας προς τη Ρωσία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε το αν τυχόν αδιάθετες ποσότητες προϊόντων (ροδάκινων) θα μπορούσαν να διατεθούν δωρεάν στην ελληνική αγορά και σε ειδικές ομάδες πολιτών, ο κ. Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε πως αυτό κατ’ αρχήν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες και από τις ποσότητες που θα περισσέψουν, αν περισσέψουν τελικά.

Έπειτα πρόσθεσε πως, ό,τι γίνει θα γίνει σε συνεννόηση και συνεργασία με τους παραγωγούς και αν υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες προϊόντων φυσικά και θα πάνε σε ειδικές και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.