Δεν φαίνεται να απασχολεί τους Μοσχοβιτες- και πολύ λιγότερο τους Ρώσους άλλων πόλεων -η απαγόρευση της εισαγωγής τροφίμων, οπωρολαχανικών και ιχθυρών. Μάλιστα για πολλούς, όπως δείχνουν δηλώσεις τους στον Τύπο και στα ΜΜΕ, είναι «μια ευκαιρία να αξιοποιηθεί και να βελτιωθεί η ποιότητα της ντόπιας παράγωγης».

Ποιος αγόραζε ιταλική παρμεζάνα, πόσοι έτρωγαν γαλλικό φουαγκρά και πόσοι προτιμούσαν το πολωνέζικο καπνιστό χοιρινό από το ρώσικο, ρωτά αρθρογράφος του οικονομικού «Kommersant», για να απαντήσει: Η ετήσια κατανάλωση ιταλικών τυριών σε όλη τη Ρωσία ισοδυναμεί με την κατανάλωση τεσσάρων ημερών στη Γαλλια. Τα φρέσκα ψάρια Νορβηγίας που εισήχθησαν το 2013 στη Ρωσία αναλογούσαν σε 23 γραμμάρια για κάθε κάτοικο των δέκα μεγαλυτέρων ρωσικών πόλεων. Μόνο ενάμιση πορτοκάλι από τις εισαγωγές από την Ισπανία αναλογούσε σε κάθε Ρώσο το πρώτο τρίμηνο του 2014
Η (κρατική) τηλεόραση παρουσίασε τον αρχηγό του ΚΚ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ να δηλώνει ότι «επιτέλους, ήταν ώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της ντόπιας παραγωγής». Η ρώσικη ομοσπονδία μηλοπαραγωγών «εξέφρασε ευγνωμοσύνη» για την απαγόρευση εισαγωγής μήλων από την Πολωνία «αφού τα μήλα μας, του Κουμπάν, παίρνουν τις περισσότερες διεθνείς διακρίσεις».
«Μας επέβαλαν κυρώσεις για να μας προκαλέσουν. Αλλά κανένας δεν μπορεί να προκαλέσει τους Ρώσους», δήλωσε ένας Μοσχοβίτης και πρόσθεσε: «Σε ποιότητα, μάλιστα, υστερούμε. Το κρέας από την Αυστραλία είναι ασυναγώνιστο και κάποιες ελβετικές σοκολάτες μοναδικές. Αλλά μήπως δεν υπάρχουν ρώσικες; Ας γίνουν τώρα καλύτερες».
Υπάρχουν, φυσικά, και απογοητεύσεις, όπως φαίνονται σε διάφορα μπλογκς. Σε ένα από αυτά το οποίο ρώτησε αν προτιμούν το ιταλικό τυρί ή την Κριμαία το 60% απάντησε ότι προτιμά το ιταλικό τυρί. Όπως και η αναμενόμενη αύξηση της τιμής ορισμένων τροφίμων, όπως γαλακτικών προϊόντων, φρούτων και ιχθυρών, προβληματίζουν πολλούς. Αλλά στο ερώτημα αν συμφωνούν με τη στάση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μόνο το 17% απάντησε ότι διαφωνεί. Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Levadia της περασμένης Δευτέρας η δημοτικότητα του ρώσου πρόεδρου έφθασε το 87%.