Η πυξίδα του Πρωθυπουργού δείχνει το δρόμο για το επόμενο κρίσιμο εξάμηνο και με βάσει το σχεδιασμό του δεν προβλέπεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. ΟΑντώνης Σαμαράςδιαμηνύει σε όλους τους τόνους στους συνομιλητές του, σταθερά και μονότονα, ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές το προσεχές φθινόπωρο και η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει τα περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα για την προεδρική εκλογή.
Η επιλογή του υπουργού Επικρατείας,Δημήτρη Σταμάτη, να απαντήσει χθες Τετάρτη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑΑλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, όπου και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί απολύτως θεσμικά στο θέμα του Προέδρου του Δημοκρατίας, μόνο τυχαία δεν ήταν.
Και αυτό διότι στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν τα όποια σενάρια ακόμα και για την πρόωρη ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, στη λογική ότι «ο Πρωθυπουργός δεν παίζει με τους θεσμούς και θα κινηθεί θεσμικά σεβόμενος το Σύνταγμα».
Ως εκ τούτου, παραμένει ενεργό το σενάριο η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να κριθεί εν ανάγκη και στην τρίτη ψηφοφορία και όπως είπε ο κ. Σταμάτης, εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά,«θα εξαντλήσουμε τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει το Σύνταγμα και το συνταγματικό έθιμο».
Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει η εκτίμηση, με βάσει και στοιχεία ερευνών ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης εξακολουθεί να μη θέλει πρόωρες εκλογές αλλά σταθερότητα. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση όμως είναι να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία χωρίς να διαταράξει τις ισορροπίες με τους δανειστές, αλλά και να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία.
Μέχρι να γίνει αυτό είναι σαφές ότι τα όσα λέγονται, γράφονται και διαρρέουν διάφοροι για πρόωρες εκλογές δεν υφίστανται και όπως μεταδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου, «δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη για εκλογές».
Ο κ. Σαμαράς παραμένει προσηλωμένος στη στρατηγική που έχει χαράξει για εξάντληση της τετραετίας μέσω της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και η δημόσια τοποθέτηση του κ. Σταμάτη, ώστε να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία και στα πολιτικά κόμματα ότι αυτός ο στόχος δεν αλλάζει.
Η επικρατούσα άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος και μετά να εξεταστούν τα διάφορα σενάρια υπό το πρίσμα και της προεδρικής εκλογής και ως εκ τούτου δεν έχουν καμία βάση τα όποια σενάρια περί «αριστερής παρένθεσης».
Εξάλλου πολλά κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι το φθινόπωρο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, ενώ κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι θα είναι «πολιτική αυτοκτονία» αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία εντός της Βουλής για την ανάδειξη νέου Προέδρου.
Βέβαια υπάρχει και ένας άλλος λόγος, εκτός από τις διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, που ο Πρωθυπουργός –αλλά και μια σειρά στελεχών όπως ο κ. Σταμάτης, ο γραμματέας της ΝΔΑνδρέας Παπαμιμίκοςδεν επιθυμεί σύντομα εκλογές και αυτός δεν είναι άλλος από την άμεση εφαρμογή μέτρων ανακούφισης των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

«Αν τα μέτρα δεν περάσουν στην κοινωνία, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να συζητάμε για εκλογικά σενάρια»
λένε κυβερνητικοί παράγοντες θέλοντας να κλείσουν τη σχετική συζήτηση και να ακυρώσουν τα όποια σενάρια κυκλοφορούν για εκλογικό φθινοπωρινό αιφνιδιασμό.