Με την εμπορική πλευρά της γεύσης, αλλά χωρίς να παραμελεί την Εβδομη Τέχνη, θα ασχοληθεί ο γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Θα ανοίξει τρία εστιατόρια στη Ρωσία, όπου έχει εγκατασταθεί για να αποφύγει την φορολόγηση της περιουσίας του στη Γαλλια.
Σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» ο (υπέρβαρος) καλοφαγάς γάλλος ηθοποιός ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο ανοίγει στη Μόσχα το «Ζεράρ» το πρώτο ρεστοράν, το οποίο θα φέρει και το όνομα του. Την ερχόμενη Άνοιξη θα ανοίξει το δεύτερο στην Αγια Πετρούπολη και αμέσως κατόπιν το τρίτο, στην Σαράνσκ, την επαρχιακή πόλη της Ρωσίας στην οποία έχει πολιτογραφηθει–με κατοικία Οδός Δημοκρατίας αρ.1–και πήρε διαβατήριο τον Φεβρουάριο 2013.
Η γαλλική κουζίνα δεν είναι πολύ γνωστή στη Ρωσία και ο 65χρονος Ντεπαρντιέ θέλει «να την μάθουν όλοι όσοι ξέρουν να τρώνε, όχι μόνο εκείνοι που τρώνε γιατί πρέπει να φάνε», λεγει. Υπάρχει βέβαια μια αλυσίδα μπαρ-μπιστρό με γαλλικά πιάτα στη Μόσχα, ονόματι «Ζαν Ζακ (Jean-Jacques) αλλά συχναζεται κυρίως από μοντέλα, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και αυτοκυβέρνητους διανοούμενους.
Τα ρεστοράν του «θα προσφέρουν απλό φαγητό, της γαλλικής και της ρώσικης κουζίνας», δήλωσε ο Ντεπαρντιέ και, βεβαίως, γαλλικό κρασι.
Ο γάλλος σταρ του Κινηματογράφου έκρινε ότι ήταν «εξοντωτική» η φορολόγηση με 75% που επέβαλε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στους γάλλους εκατομμυριούχους και «κατέφυγε» στη Ρωσία όπου εφαρμόζεται η «επίπεδη φορολογία» με 13%.
Σε ερωτήσεις της εφημερίδας για τη γνωριμία του με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ντεπαρντιέ δήλωσε ότι τον «εκτιμά πολύ» και ότι έφαγε μαζί του δυο φορές στο Σότσι, όπου ο Ρώσος πρόεδρος έκανε τις διακοπές του. «Μου μίλησε πολύ για τους γονείς του» και τα παιδικά χρόνια του.
«Ο Βλαντιμίρ μου μίλησε για τον πατέρα του, τον Βλαντιμίρ Σπιριντονόβιτς», είπε ο Ντεπαρντιέ. «Τραυματίστηκε στη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ. Η γυναίκα του πήγε να τον δει στο νοσοκομείο και εκείνος της έδωσε το δελτίο του για να πάρει φαγητό για τον Βίκτορα, τον μεγαλύτερο αδελφό του προέδρου που είχε εξαντληθεί από την πείνα». Ήταν τέτοια η πείνα στις 900 ημέρες της πολιορκίας, του είπε ο πρόεδρος Πούτιν που «νομίσαν ότι η μητέρα του πέθανε όταν μια μέρα λιποθύμησε».
Δεν εγκατέλειψε όμως τον Κινηματογράφο. Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ έπαιξε τον ρόλο του θρυλικού, μυστικοπαθούς Ρασπούτιν σε μια γαλλο-ρωσικη παραγωγή που βγήκε στη διεθνή αγορά τον περασμένο Δεκέμβριο. Σχολιάστηκε όμως επικριτικά για το ταξίδι του στην «εκρηκτική και μισο-απομονωμενη» Τσετσενία για το γύρισμα μιας ταινίας με την αγγλίδα ηθοποιό Ελίζαμπεθ Χάρλι. Διαφημίζει επίσης μια σειρά ελβετικών ρολογιών με μότο «Proud to be Russian» (υπερήφανος που είμαι Ρώσος).