Περισσότεροι από 1.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην Γάζα, από τις 8 Ιουλίου, όταν άρχισε η επίθεση του Ισραήλ. Εκατοντάδες άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, έχουν χάσει την ζωή τους σε βομβαρδισμούς σε σχολεία, νοσοκομεία, κατοικημένες περιοχές, και αγορές.

Τα Ηνωμένα Εθνη κατηγορούν ανοιχτά το Ισραήλ για αυτές τις επιθέσεις. Το Ισραήλ δεν έχει δώσει άμεση εξήγηση, αλλά λέει ότι πολλές από τις ρουκέτες της Χαμάς αστοχούν και πέφτουν μέσα στη Γάζα. Λέει επίσης ότι η Χαμάς σκόπιμα χτυπάει από μη στρατιωτικές περιοχές, και ότι ο ισραηλινός στρατός δεν στοχεύει αμάχους.

Στην περίπτωση του βομβαρδισμού ενός σχολείου, όπου είχαν καταφύγει 3.000 Παλαιστίνιοι, η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ (UNRWA) είπε ότι είχε στείλει τις συντεταγμένες (GPS) του σχολείου 17 ξεχωριστές φορές στο Ισραήλ για να βεβαιωθεί ότι οι άμαχοι θα είναι ασφαλείς.

Θα μπορούσε, λοιπόν, να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου το Ισραήλ;

«Ασφαλώς θα μπορούσε», λέει στο CNN ο Τζέφρι Νάϊς, ένας από τους πιο διακεκριμένους εισαγγελείς για εγκλήματα πολέμου.

«Η Παλαιστίνη θα μπορούσε να τους κατηγορήσει, αν ήταν διατεθειμένη να υπογράψει ως κρατική οντότητα την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», προσθέτει ο Νάις.

«Αν το κάνει αυτό, δύο πράγματα ακολουθούν: Θα είναι σε θέση να παραπέμψει την υπόθεση στον εισαγγελέα του ΔΠΔ για να την εξετάσει, αλλά ταυτοχρόνως θα εκτεθούν σε έρευνα και οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι», τονίζει ο Νάϊς.
Αν και η διεθνής κατακραυγή στρέφεται σήμερα κατά του Ισραήλ για τις επιθέσεις στη Γάζα, η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που εξαπολύει ρουκέτες αδιακρίτως προς τους πολίτες του Ισραήλ

«Οταν γίνονται πολεμικές επιχειρήσεις σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος για παράπλευρες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, προκύπτουν ζητήματα αναλογικότητας στη χρήση της βίας, και ζητήματα για το κατά πόσον ο επιτιθέμενος γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα διακινδυνεύσει ζωές αμάχων», λέει ο Νάις.

Σε κάθε περίπτωση, μέρη όπως σχολεία, νοσοκομεία, χώροι θρησκευτικής λατρείας κλπ προστατεύονται στο πλαίσιο διαφόρων διεθνών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των Συμβάσεων της Γενεύης.

«Αλλά μέχρι τώρα μια μεγάλη ομάδα χωρών – Αμερική, Ρωσία, Κίνα, και το Ισραήλ – δεν έχουν υπογράψει την συνθήκη του ΔΠΔ, και όπως φαίνεται είναι απρόσβλητες από διώξεις», τονίζει ο Νάϊς.

Μια έρευνα για εγκλήματα πολέμου θα μπορούσε να αφορά ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ.

«Η έρευνα θα μπορούσε να επεκταθεί σε εκείνους που εν γνώσει τους παρέχουν τα όπλα – αν αποδειχθεί ότι γνωρίζουν τους κινδύνους για εγκλήματα πολέμου που μπορεί να διαπραχθούν με τη χρήση αυτών των όπλων», καταλήγει ο Νάϊς.