Ολο και περισσότερα είδη χόρτων βλέπω να χρησιμοποιούνται στις καλές ευρωπαϊκές κουζίνες. Διάφορα είδη ραδικιού και βρούβας, λάπαθα, μυρώνια, μελισσόχορτο, άγρια σκόρδα… Οι ευτελείς αυτές πρασινάδες φτάνουν στους ευρωπαίους μάγειρες, πανάκριβες, τους μαγεύουν, και αυτοί με τη σειρά τους βάζουν τη φαντασία τους να δουλέψει για να πετύχουν ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Μία από τις νοστιμότερες σαλάτες που δοκίμασα στη Λυών της Γαλλίας πριν από 25 χρόνια ήταν φτιαγμένη με ωμό, άγριο ραδίκι. Και επειδή οι ωραίες γεύσεις μένουν στον χρόνο, αξίζει να τη μοιραστώ.

Πλένω, στραγγίζω και καθαρίζω 300 γρ. άγρια ραδίκια. Οι περισσότεροι συνηθίζουν να κρατούν μόνο τα φύλλα. Εγώ, όμως, έχω τα λόγια της γιαγιάς μου να βουίζουν ακόμη στο αφτί μου: «Η ρίζα στα χόρτα είναι το νοστιμότερο και το υγιεινότερο».

Ψιλοκόβω 2 κρεμμύδια και 3 φέτες μπέικον και τα σοτάρω ελαφρώς, σε ένα τηγάνι, στο λίπος του μπέικον. Τα αφήνω στην άκρη.

Κόβω 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί σε κυβάκια. Λιώνω 1 σκελίδα σκόρδο στο γουδί και το αναμειγνύω με 1-2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο. Ανακατεύω τα κυβάκια του ψωμιού με το μείγμα, τα αραδιάζω σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα ψήνω στον φούρνο, σε μέτρια ένταση, ώσπου να ροδίσουν. Πασπαλίζω με λίγο θαλασσινό αλάτι και αφήνω στην άκρη.

Ετοιμάζω μια γαλλική βινεγκρέτ, χτυπώντας σε ένα μπολ 1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μου με λίγο αλάτι και προσθέτοντας σταδιακά 6 κ.σ. σπορέλαιο και 2 κ.σ. ξίδι.

Σε ένα τηγάνι ρίχνω 1 φλ. νερό, λίγο αλάτι και 1 κ.σ. ξίδι και τα αφήνω να έρθουν σε βρασμό. Χαμηλώνω τη φωτιά, ρίχνω μέσα 2 αβγά (τα έχω σπάσει προηγουμένως χωριστά σε 2 μπολάκια) και τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα έπειτα από 2-3 λεπτά, φροντίζοντας να είναι μελάτα.

Σε μια σαλατιέρα ανακατεύω τα ραδίκια με τη βινεγκρέτ, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το μπέικον και τα κρουτόν και βάζω επάνω τα αβγά ποσέ. Κατά το σερβίρισμα τα μελάτα αβγά θα ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζω προαιρετικά με 150 γρ. κατσικίσιο τυρί σε μικρά κομμάτια. (υλικά για 4 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.