Ολα ηλεκτρονικά στις δηλώσεις

Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet άνοιξε από την περασμένη Πέμπτη τις πύλες του για να υποδεχθεί 5.500.000 φορολογικές δηλώσεις,

Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet άνοιξε από την περασμένη Πέμπτη τις πύλες του για να υποδεχθεί 5.500.000 φορολογικές δηλώσεις, όμως οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν αποστείλει ακόμη στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών και της παρακράτησης των φόρων όχι μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες.

Εφέτος είναι μια χρονιά κατά την οποία όλα θα γίνουν ηλεκτρονικά. Ουσιαστικά ο φορολογούμενος θα ανοίξει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και θα δει ότι στο νέο έντυπο της Εφορίας είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία των αποδοχών του καθώς και ο φόρος που παρακρατήθηκε και ο φόρος που αναλογεί. Επίσης, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ειδικός κωδικός που θα συμπληρωθεί και αυτός αυτόματα από το υπουργείο Οικονομικών και θα αφορά τους τόκους καταθέσεων από το πρώτο ευρώ και όχι από τα 250 ευρώ όπως ίσχυε πέρυσι.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κύριο Χάρη Θεοχάρη, οι τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν τους ανάλογους κωδικούς των δηλώσεων (τόκοι κ.λπ.) ενώ τα Ταμεία θα ολοκληρώσουν την αποστολή των δικών τους στοιχείων (συντάξεις, φόροι κ.λπ.) έως την 28η Μαρτίου.
Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η διαδικασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου.
Πάντως, οι φορολογούμενοι είτε διαπιστώσουν ότι η φορολογική τους δήλωση είναι προσυμπληρωμένη είτε όχι θα πρέπει να αναζητήσουν από την επιχείρηση που εργάζονται ή ηλεκτρονικά από τον ασφαλιστικό τους φορέα (αν πρόκειται για συνταξιούχους) τη βεβαίωση αποδοχών ώστε να ελέγξουν – διασταυρώσουν αν έχουν περάσει σωστά τα στοιχεία για τις απολαβές τους και τις παρακρατήσεις φόρων στη φορολογική δήλωση.
Οι δηλώσεις θα υποβληθούν εφέτος έως τις 30 Ιουνίου χωρίς να υπάρχουν ξεχωριστές προθεσμίες ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ κάθε φορολογουμένου.
Οι προθεσμίες αυτές ισχύουν για δηλώσεις που υποβάλλονται είτε από τους ίδιους τους φορολογούμενους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.
Κατά την υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου, πρέπει πρώτα να καταχωρίζονται τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούνται, και κατόπιν η δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1). Η σειρά καταχώρισης των συνυποβαλλόμενων εντύπων Ε2 και Ε3 επιλέγεται από τον φορολογούμενο.
Τα δικαιολογητικά των δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο.
Χειρόγραφα εξακολουθούν να υποβάλλονται οι δηλώσεις των αποβιωσάντων. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Μητρώου της ΔΟΥ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.
Οι συμπληρωματικές – τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου μετά την παρέλευση 30 ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον οι αρχικές τους δηλώσεις έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου. Ο φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής, όταν υποβάλλεται εμπρόθεσμα, ως ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης ηλεκτρονικής δήλωσης, ορίζεται η 31η Ιουλίου 2014.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk