Το Ροκ Σχολείο ενώνει τη διαιρεμένη Μιτρόβιτσα

Στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου ένα πρωτότυπο εγχείρημα ευελπιστεί να ενώσει τους νέους βάζοντας στην άκρη τις εθνοτικές εντάσεις και τους διαχωρισμούς που εδράζονται βαθιά στη συνείδηση των πολιτών: το Ροκ Σχολείο.

Στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου ένα πρωτότυπο εγχείρημα ευελπιστεί να ενώσει τους νέους βάζοντας στην άκρη τις εθνοτικές εντάσεις και τους διαχωρισμούς που εδράζονται βαθιά στη συνείδηση των πολιτών: το Ροκ Σχολείο. Το βρετανικό BBC βρέθηκε στη βαλκανική πόλη, όπου το αντισυμβατικό σχολείο λειτουργεί τα τελευταία έξι χρόνια.

«Η Μιτρόβιτσα είναι ένα μοναδικό μέρος. Περίπου 100.000 άνθρωποι ζουν σε αυτή την πόλη στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Αλλά ο πληθυσμός χωρίζεται από τον ποταμό Ιμπαρ. Και τα τελευταία 15 χρόνια, μετά τις συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, αυτή η γραμμή αντανακλάται σε έναν αυστηρό εθνοτικό διαχωρισμό. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται μία από τις κυριότερες σερβικές κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανθρώπων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές. Αρνούνται να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο και παραμένουν πολίτες της Σερβίας. Στον Νότο κατοικούν οι Αλβανοί – η πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο και υποστηρικτές της μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας της Πρίστινα πριν από έξι χρόνια»
αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.
Το ροκ-εν-ρολ ενώνει


Σε αυτή την πόλη η αμοιβαία δυσπιστία και εχθρότητα είναι κάτι συνηθισμένο. Στις δύο όχθες του ποταμού Ιμπαρ τα αυτοκίνητα με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου δεν κινούνται βόρεια και τα αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες δεν κινούνται νότια. Σε αυτό το κλίμα το Ροκ Σχολείο της Μιτρόβιτσα συνιστά μια σοβαρή προσπάθεια συμφιλίωσης των δύο πλευρών μέσω της μουσικής. «Η μεγάλη ιδέα πίσω από αυτό το σχολείο ήταν να ενώσουμε τους ανθρώπους μέσω του ροκ-εν-ρολ» είπε στο BBC η Γουέντι Χάσλερ Φόρεστ της οργάνωσης Μουσικοί Χωρίς Σύνορα, μία εκ των ιδρυτριών του σχολείου.
Αρχικά το σχέδιο ήταν το σχολείο να χτιστεί κοντά στη Νέα Γέφυρα, όπου θα μπορούσαν να βρεθούν νέοι άνθρωποι και από τις δύο εθνοτικές ομάδες. «Αλλά αυτή η γέφυρα ήταν πολύ μακριά… Κανείς δεν ήθελε να διασχίσει τη γέφυρα επειδή ήταν ένα ισχυρό σύμβολο της σύγκρουσης» σχολίασε η Γουέντι. Τα πρώτα μαθήματα έγιναν εκτός του Κοσσυφοπεδίου και συγκεκριμένα στα Σκόπια της πΓΔΜ. Με την προσπάθεια να στέφεται με επιτυχία το Ροκ Σχολείο τελικά άνοιξε παραρτήματα και στις δύο πλευρές του Ιμπαρ.

«Αυτές τις ημέρες καθώς νυχτώνει το Ροκ Σχολείο στον Βορρά έχει τον αέρα της καλύτερης δυνατής εξωσχολικής δραστηριότητας. Στη σκηνή μια μικρή ομάδα εξασκείται στην ακουστική κιθάρα με τον δάσκαλό τους. Σε μία αίθουσα στο πίσω μέρος γίνεται το μάθημα των κρουστών. Σε μία άλλη ένα μέταλ συγκρότημα δοκιμάζει τα όρια της ηχομόνωσης. Μικρές ομάδες συγκεντρώνονται γύρω από το ποδοσφαιράκι και στο μπαρ, όπου ο γκουρού της κιθάρας Γκόραν μιλάει-συζητάει για τα πλεονεκτήματα της Stratocaster του Ρίτσι Μπλάκμορ με τους μαθητές που ενδιαφέρονται για εξοπλισμό»
τονίζει το ρεπορτάζ του BBC.
Ναι στο πανκ, όχι στο αλκοόλ


Στο νότιο Ροκ Σχολείο μπορεί να μην υπάρχει μπαρ – καθ’ ότι μουσουλμάνοι – αλλά η μουσική και η αγάπη για αυτήν παραμένει ίδια, το πρόβλημα τώρα είναι να καταφέρει να ενώσει τις δύο πλευρές. «Δεν προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την πολιτική κατάσταση, απλά να δημιουργήσουμε δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων» είπε η Γουέντι. Αυτό πρόκειται να συμβεί στα Σκόπια στη διάρκεια των καλοκαιρινών κατασκηνώσεων στις οποίες συμμετέχουν μαθητές και από τα δύο σχολεία του Κοσσυφοπεδίου.

«Ο τρόπος που ξεκινάμε τα συγκροτήματα είναι με το να λέμε: Σου αρέσει η πανκ, της αρέσει η πανκ, γιατί δεν μιλάτε μεταξύ σας;»
είπε η Γουέντι, συμπληρώνοντας: «Είναι νέοι λίγο μετά τα 20, δεν έχουν ζήσει άλλη κατάσταση πέρα από αυτήν που ζουν σήμερα. Αλλά, αντίθετα από το πώς παρουσιάζεται συνήθως, η Μιτρόβιτσα κατοικείται από ανθρώπους που θέλουν να έχουν μια κανονική ζωή. Ισως το 10% του πληθυσμού να κρατά όμηρο την πλειοψηφία. Για αυτόν τον λόγο πρωτοβουλίες σαν τη δική μας λειτουργούν».

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 20 Μαρτίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk