Για τη σαλάτα

60 γρ. προσούτο, σε λεπτές φέτες

100 γρ. καρύδια

50 ml σιρόπι γλυκόζης

40 ml έ.π. ελαιόλαδο

300 γρ. χαλούμι, σε χονδρές φέτες

500 γρ. σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο

260 γρ. λιαστές ντομάτες, σε μπαστουνάκια

60 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, σε μπαστουνάκια

40 γρ. ξανθές σταφίδες, μουλιασμένες σε νερό

Για τη βινεγκρέτ

150 ml ξίδι μπαλσάμικο

25 γρ. μέλι

15 γρ. μουστάρδα Dijon

αλάτι

300 ml έ.π. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Αραδιάζουμε το προσούτο και το ψήνουμε στους 150°C μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και έντονο άρωμα. Μόλις κρυώσει και γίνει τραγανό, το σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια.
Το αφήνουμε στην άκρη.

Καβουρδίζουμε τα καρύδια γυρίζοντάς τα για λίγα λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά τη γλυκόζη, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ώστε να επικαλυφθούν με τη γλυκόζη. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, αραδιάζουμε τα καρύδια και τα ψήνουμε στους 180°C μέχρι να καραμελώσουν, για περίπου 5 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σπάμε σε χονδρά κομμάτια. Τα αφήνουμε
στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χαλούμι μέχρι να κάνει μια ελαφριά κρούστα. Το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Κόβουμε την κάθε φέτα στα 4. Το αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του multi, βάζουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ εκτός από το ελαιόλαδο και το νερό.
Τα χτυπάμε, προσθέτοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό. Προσοχή, θα χρησιμοποιήσουμε 200 ml από τη βινεγκρέτ
στη σαλάτα.

Σε μια σαλατιέρα αναμειγνύουμε απαλά το τραγανό προσούτο και τα καραμελωμένα καρύδια με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και τέλος γαρνίρουμε με το χαλούμι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.