Την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προκάλεσαν οι επικρίσεις για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι – σε ένα ναυάγιο που χάθηκε αδιευκρίνιστος ακόμη αριθμός μεταναστών.

    Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, την Πέμπτη, ο Μ.Βαρβιτσιώτης καταλόγισε στον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μουίζνιεκς, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια «να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα», έκανε λόγο για «αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης» και κατέληξε ότι «κανείς δεν θέλει να ανοίξουμε τις πύλες» για τους μετανάστες.

    Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο υπουργός δήλωσε: «Ο Μουίζνιεκς και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί».

    «Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα» υπογράμμισε.

    «Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος, περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και μια παιδί στη θάλασσα, γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος, η γυναίκα και το παιδί. Άλλοι διασώθηκαν, αλλά άλλοι χάθηκαν»
    σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

    «Δεν ισχύει καθόλου, ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, φαίνεται και από τα στίγματα» διευκρίνισε.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι στο Αιγαίο γίνεται καθημερινή μάχη με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών. «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια, έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα» δήλωσε.


    Δηλώσεις Βαρβιτσιώτη προς δημοσιογράφους

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας σε δημοσιογράφους το πρωί της Πέμπτης σημείωσε ότι: «Όσοι προσπαθούν για μικροπολιτικά οφέλη να ακυρώσουν την προσπάθεια του Λιμενικού Σώματος προσβάλουν τις προσπάθειες των ανθρώπων αυτών που διέσωσαν 3.500 άτομα σε 18 μήνες μέσα από τη θάλασσα».

    Και πρόσθεσε: «Τα σύνορα της Ελλάδας δεν είναι αφύλαχτα. Τα σύνορα της Ελλάδας προστατεύονται από το Λιμενικό Σώμα όπως και η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα. Το τραγικό περιστατικό της απώλειας ανθρώπων στη θάλασσα που συνέβη στο Φαρμακονήσι δεν έχει καμία σχέση με την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλει το Λιμενικό Σώμα».