Εκτυπωτές ζαχαροπλαστικής φτάνουν σύντομα στην αγορά

Φουτουριστικά σοκολατάκια και πολύχρωμα ζαχαρωτά σε απίθανα σχήματα είναι η ειδικότητα δύο νέων εκτυπωτών τριών διαστάσεων, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στην έκθεση CES του Λας Βέγκας με την προοπτική να φτάσουν εφέτος στην αγορά.

Φουτουριστικά σοκολατάκια και πολύχρωμα ζαχαρωτά σε απίθανα σχήματα είναι η ειδικότητα δύο νέων εκτυπωτών τριών διαστάσεων, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στην έκθεση CES του Λας Βέγκας με την προοπτική να φτάσουν εφέτος στην αγορά.

H αμερικανική εταιρεία 3D Systems, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές τρισδιάστατων εκτυπωτών, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τα νέα μοντέλα Chefjet και Chefjet Pro.

Το μικρότερο μοντέλο μπορεί να τυπώνει μόνο σοκολάτα και μονόχρωμα ζαχαρωτά και θα κοστίζει γύρω στα 5.000 δολάρια στις ΗΠΑ. Το Chefjet Pro μπορεί να παράγει πολύχρωμα ζαχαρωτά και θα έχει περίπου διπλάσια τιμή.


Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φτάξει ένα τέτοιο σολοκατάκι με συμβατικές τεχνικές (Πηγή: 3D Systems)

Και οι δύο εκτυπωτές έχουν σχήμα επιτραπέζιου πλυντηρίου πιάτων και χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη είτε σοκολάτα είτε ζάχαρη με γεύση βανίλιας, δυόσμου, μήλου, κερασιού και καρπουζιού. Στην περίπτωση των ζαχαρωτών, το μηχάνημα αφήνει λεπτά στρώματα αρωματισμένης ζάχαρης, τα οποία στη συνέχεια ψεκάζονται με νερό και κρυσταλλοποιούνται.

Γλυκίσματα με κινούμενα μέρη


Τα γλυκίσματα που προκύπτουν μπορεί να έχουν σχήματα τα οποία δύσκολα θα πετύχαινε κανείς στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής -μπορούν να έχουν ακόμα και κινούμενα μέρη.

Οι νέοι εκτυπωτές της 3D Systems θεωρούνται οι πιο προηγμένοι στο είδος τους, δεν είναι όμως οι μόνοι εκτυπωτές τροφίμων. Η ισπανική Natural Machines παρουσίασε πρόσφατα τον εκτυπωτή Foodini που τυπώνει σοκολάτες και ραβιόλια, ενώ η βρετανική Choc Edge ήδη προσφέρει έναν εκτυπωτή σοκολατένιων διακοσμήσεων.

Ακόμα και η NASA επενδύει στη νέα τεχνολογία και πειραματίζεται με έναν εκτυπωτή γευμάτων για αστροναύτες.

Τα νέα μοντέλα Chefjet βασίστηκαν σε καινοτομίες μιας άλλης αμερικανικής εταιρείας, με έδρα το Λος Άντζελες, η οποία τροποποίησε προηγούμενα μοντέλα της 3D Systems για χρήση στην κουζίνα, και τελικά εξαγοράστηκε από αυτή.

Στην έκθεση CES του Λος Άντελες, η 3D Systems παρουσίασε επίσης ένα μοντέλο των 10.000 δολαρίων που τυπώνει κεραμικά αντικείμενα, καθώς και έναν εκτυπωτή πολύχρωμων πλαστικών με τιμή γύρω στα 5.000 δολάρια.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk