Βασιλόπιτα με µέλι και τζίντζερ

ΥΛΙΚΑ (για 1 µεσαία φόρµα σε σχήµα χριστουγεννιάτικου δέντρου)

Για τη βασιλόπιτα

150 ml νερό

100 γρ. ζάχαρη

50 γρ. µελάσα

70 γρ. µέλι

70 γρ. βούτυρο αγελάδος, 82% λιπαρά, σε κοµµάτια και λίγο επιπλέον, για το άλειµµα της φόρµας

2 αβγά

5 γρ. µαγειρική σόδα

10 γρ. µπέικιν πάουντερ

5 γρ. τζίντζερ, σε σκόνη

3 γρ. κανέλα, σε σκόνη

1 γρ. γαρίφαλο, σε σκόνη

1 γρ. µοσχοκάρυδο

300 γρ. µαλακό αλεύρι και λίγο επιπλέον, για το πασπάλισµα της φόρµας

80 γρ. ψιλό κουκουνάρι

Για το γλάσο

200 γρ. ζάχαρη άχνη

15 ml νερό

3-4 σταγόνες χυµό λεµονιού


1 λουβί βανίλιας, οι σπόροι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαµηλή φωτιά, βάζουµε το νερό, τη ζάχαρη, τη µελάσα και το µέλι και τα ζεσταίνουµε χτυπώντας µε σύρµα, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα. Βάζουµε το µείγµα σε µια µπασίνα. Προσθέτουµε το βούτυρο και τα αβγά και τα ενσωµατώνουµε στο µείγµα, συνεχίζοντας το χτύπηµα µε το σύρµα. Τέλος, προσθέτουµε όλα τα υπόλοιπα υλικά και οµογενοποιούµε µε µια µαρίζ.

Βουτυρώνουµε και αλευρώνουµε τη φόρµα και ρίχνουµε µέσα τη ζύµη. Ψήνουµε για περίπου 50-60 λεπτά. Βγάζουµε από τον φούρνο, αφήνουµε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και την ξεφορµάρουµε.

Σε άλλη µπασίνα, βάζουµε όλα τα υλικά για το γλάσο, ανακατεύουµε καλά ώστε να δηµιουργηθεί ένα οµοιογενές µείγµα και καλύπτουµε µε αυτό την επιφάνεια της βασιλόπιτας. Διακοσµούµε προαιρετικά µε χριστουγεννιάτικα στολίδια


*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013.


Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk