Η «παγωμένη» Σιγκαπούρη

Ενα γιγάντιο κομμάτι του παγετώνα Pine Island Glacier που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ανταρκτικής αποσπάστηκε ω και έκτοτε πλέει στη θάλασσα. Το παγόβουνο που απομακρύνεται από την παγωμένη ήπειρο έχει μέγεθος παρόμοιο με εκείνο της Σιγκαπούρης και οι επιστήμονες παρακολουθούν την πορεία του για να δουν που κατευθύνεται και αν αποτελεί κίνδυνο. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που κατέγραψε από το παγόβουνο αυτό ο δορυφόρος Aqua την τελευταία εβδομάδα.

Πριν από ένα χρόνο δορυφορικές εικόνες στον γιγάντιο παγετώνα Pine Island Glacier που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ανταρκτικής έδειχναν ότι είχε δημιουργηθεί σε ένα σημείο του μια τεράστια ρωγμή. Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου ένα κομμάτι με μέγεθος παρόμοιο με εκείνο της Σιγκαπούρης αποκολλήθηκε από τον παγετώνα. Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα με νέες δορυφορικές παρατηρήσεις να προβλέψουν την πορεία που θα ακολουθήσει το παγόβουνο προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν είναι πιθανό να δημιουργήσει κάποιο κίνδυνο όπως παραδείγματος χάριν, να εισέλθει σε διαδρόμους ναυσιπλοΐας. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που κατέγραψε την τελευταία εβδομάδα από το παγόβουνο ο δορυφόρος Aqua όπου διακρίνεται σαφώς η απόσχιση του παγόβουνου από τον παγετώνα.

Science
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk