Στο 47,5% είναι το τελικό ποσοστό του κουρέματος των ανασφάλιστων (άνω των 100.000 ευρώ) καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως τη Δευτέρα από την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία της κυπριακής κυβέρνησης για το ύψος του κουρέματος.

«Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες ανεξάρτητων εξειδικευμένων οίκων, θεωρεί ότι η αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια θα μπορούσε να επιτευχθεί και με χαμηλότερο ποσοστό», είπε, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό όταν ερωτήθηκε σχετικά.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η κυβέρνηση υπέβαλλε συγκεκριμένες προτάσεις, κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις.

«Κατά τη χθεσινή μέρα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενημέρωσε την Κυβέρνηση για την απόφασή της σχετικά με το τελικό ποσοστό μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου, στο οποίο κατέληξε ως αρμόδια Αρχή Εξυγίανση και φτάνει στο 47,5%», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Θεωρούμε ότι κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα στην πορεία της τράπεζας για έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης και ανάληψης της διοίκησης και διεύθυνσής της από τους νέους της ιδιοκτήτες», σημείωσε και προσέθεσε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα σταθεροποίησης και της Τράπεζας Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας».

Με βάση το διάταγμα για εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, έχει ήδη μετατραπεί σε μετοχές το 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Με τη συμφωνία θα μετατραπεί σε κεφάλαιο ένα επιπλέον 10% των καταθέσεων.

Ποσοστό 5% θα μετατραπεί σε μετοχές και 5% σε μετατρέψιμα χρεόγραφα (co-co’s), που θα μετατρέπονται σε μετοχές μόνο όταν ο κεφαλαιακός πήχης υποχωρήσει κάτω από τα απαραίτητα επίπεδα.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Η οριστικοποίηση του κουρέματος στο 47,5% προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας.

Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε το κούρεμα «κλοπή» και «βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, το κούρεμα αυτό αίρει την εμπιστοσύνη του κοινού για την ασφάλεια των καταθέσεων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρη η οικονομία.

Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, δήλωσε ότι η διάσωση της κυπριακής οικονομίας είναι εθνικός στόχος και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό και χρειάζεται υπευθυνότητα, ωριμότητα και κυρίως εθνική συναίνεση και συνεννόηση.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα εκτίμησε ότι το υψηλό ποσοστό κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου αποδεικνύει ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν διαπραγματεύεται, αλλά απλώς αποδέχεται τις ακραίες απαιτήσεις της τρόικας.

Οι Οικολόγοι χαρακτήρισαν «ποταπές και επικίνδυνες» τις απαιτήσεις της τρόικας και της Κεντρικής Τράπεζας για το απαράδεκτα υψηλό κούρεμα των καταθέσεων.