Την επανάσταση στον χειρισμό των ηλεκτρονικών συσκευών θα μπορούσε να φέρει το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ-EEG). Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ντάλας και το εργαστήριο Emerging Technology Lab του νοτιοκορεατικού κολοσσού τεχνολογίας Samsung διαπίστωσαν ότι ο χειρισμός μιας ταμπλέτας είναι εφικτός μέσω της… σκέψης, χάρη σε ένα ειδικό καπέλο εξοπλισμένο με ηλεκτρόδια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ένα καπέλο εξοπλισμένο με ηλεκτρόδια ΗΕΓ με σκοπό τον χειρισμό μιας ταμπλέτας τύπου Galaxy Note 10.1 με τη δύναμη της σκέψης. Με τη βοήθεια της συγκεκριμένης τεχνολογίας, οι ερευνητές κατάφεραν να μελετήσουν τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας των εθελοντών ενόσω εκείνοι εξετίθεντο σε οπτικά ερεθίσματα.

Είδαν λοιπόν, ότι οι εθελοντές ήταν σε θέση να ανοίγουν μια συγκεκριμένη εφαρμογή και να προχωρούν σε εντολές, επικεντρώνοντας το βλέμμα και την προσοχή τους σε μια από τις εικονιζόμενες επιλογές, οι οποίες αναβόσβηναν σε συγκεκριμένη συχνότητα στην οθόνη της ταμπλέτας.

Οπως προέκυψε, κατά μέσο όρο, οι χρήστες ήταν σε θέση να προχωρήσουν σε μια επιλογή ανά πέντε δευτερόλεπτα, ενώ η εντολή τους εκτελείτο με ακρίβεια 80%-90%.

«Εγκεφαλικές» ηλεκτρονικές συσκευές ενόψει;

«Πριν από μερικά χρόνια, τα πλήκτρα του κινητού αποτελούσαν τον μοναδικό τρόπο ελέγχου της συσκευής. Σήμερα, μπορούμε να ελέγξουμε το κινητό μας μέσω της αφής, της κίνησης, των φωνητικών εντολών ή ακόμη και των οπτικών εντολών» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης και κύριος ερευνητής των εργαστηρίων της Samsung, Ινσού Κιμ.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η ταχύτητα με την οποία ο χρήστης του συστήματος ΗΕΓ χειρίζεται την ταμπλέτα εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο.

Παρά το γεγονός ότι η Samsung για την ώρα δεν σκοπεύει να κυκλοφορήσει κάποια συσκευή που να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, υποστηρίζει ότι μελλοντικά τέτοιου είδους συσκευές θα μπορούσαν να διευκολύνουν την επικοινωνία όλων των χρηστών αλλά και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ατόμων με κινητικά προβλήματα.