«Ασπίδα» κατά της υπέρτασης το παντζάρι

Νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στα οφέλη που προσφέρει το ταπεινό παντζάρι στον οργανισμό. Σύμφωνα με ερευνητές από το Barts Health της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Βρετανίας και την Ιατρική Σχολή του Λονδίνου, η κατανάλωση 250ml χυμού παντζαριού ημερησίως, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 10mmHg.

Νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στα οφέλη που προσφέρει το ταπεινό παντζάρι για τον οργανισμό. Σύμφωνα με ερευνητές από το Barts Health της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Βρετανίας και την Ιατρική Σχολή του Λονδίνου, η κατανάλωση 250ml χυμού παντζαριού ημερησίως, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 10mmHg (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου).

Ενα ποτηράκι παντζαροχυμός την ημέρα, την υπέρταση κάνει πέρα

Στη μελέτη που παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «Hypertension» έλαβαν μέρος 15 ασθενείς. Κατά τους ειδικούς, η αντιυπερτασική δράση του παντζαριού παρατηρείτο μια ημέρα μετά την κατανάλωση του χυμού. «Πρωταγωνιστής» της όλης δράσης φαίνεται να είναι το νιτρικό άλας το οποίο εντοπίζεται στα παντζάρια και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Τα νιτρικά άλατα εντοπίζονται φυσικά στο έδαφος από όπου αντλούνται μέσω των ριζών των φυτών, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

Διαβάστε επίσης: Παντζάρια για τρέξιμο-«αστραπή»

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν και εντυπωσιακά, τα ευρήματά τους χρήζουν περαιτέρω μελέτης. «Είμαστε πραγματικά εντυπωσιασμένοι με το γεγονός ότι μια τόσο μικρή ποσότητα νιτρικού άλατος μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επίδραση στον οργανισμό» εξηγεί η ερευνήτρια δρ Αμρίτα Αχλουβάλια.

«Ελπίζουμε ότι υιοθετώντας μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά με υψηλή συγκέντρωση σε νιτρικό άλας π.χ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή παντζάρια, οι ασθενείς θα μπορούν να βελτιώσουν εύκολα την καρδιαγγειακή τους υγεία. Για την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας της συγκεκριμένης μεθόδου ωστόσο, χρειάζονται μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας» καταλήγει η ειδικός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
  • Το γαλήνιο μπλε του Ιονίου… Το ιστιοφόρο, υπερπολυτελές, με κατάλευκα και χρυσαφένια πανιά, που έκαναν φαντασμαγορικό άνοιγμα, υπακούοντας σε μηχανισμό τελευταίας τεχνολογίας, έμοιαζε να... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk