«Ομόλογα σταθερότητας» προτείνει η Κομισιόν στην Πράσινη Βίβλο της, μία πρόταση που παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και η οποία συζητήθηκε εκτενώς.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές εγκρίνουν τα κοινά γραμμάτια χρέους, αλλά μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ και η Κομισιόν αποφεύγει κάθε διατύπωση που θα εκλαμβανόταν ως «κοινοτικοποίηση υποχρεώσεων» για τις χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέη.

Έτσι, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, και οι δύο πλευρές «βάζουν νερό στο κρασί τους», τόσο εκείνοι που απέρριπταν εξαρχής τα «κοινά ομόλογα» όσο και εκείνοι που τα έβλεπαν ως εύκολη λύση για την αναχρηματοδότηση ελλειμμάτων.

Την πρόταση της Κομισιόν εξήγησε την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, στο Στρασβούργο, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν:

«Προτείνουμε να εκδοθούν κοινά ομόλογα χρέους, και να ιδρύσουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο απόσβεσης χρέους, με στόχο, μακροπρόθεσμα, μία πληρέστερη δημοσιονομική ένωση. Τα ομόλογα σταθερότητας θα έχουν στόχο ακριβώς να σταθεροποιήσουν τις αγορές δημοσίου χρέους και να δημιουργήσουν μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων με μεγαλύτερη ρευστότητα. Βέβαια για να δρέψουμε τους καρπούς της πρότασης αυτής θα πρέπει προηγουμένως να αντιμετωπίσουμε τον αποκαλούμενο ηθικό κίνδυνο», τόνισε.

«Ηθικό κίνδυνο» ονομάζουν κάποιες βόρειες χώρες το πολύ πιθανό, κατά την άποψή τους, ενδεχόμενο να ξανακυλήσουν στην εύκολη κατανάλωση οι χώρες του Νότου όταν βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης, όπως γινόταν την εποχή της δανειοδότησης με χαμηλά επιτόκια.

Γι’ αυτό σχεδιάζουν το όποιο εργαλείο «αμοιβαιοποίησης του χρέους» με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην βρίσκεται στην αρχή, αλλά στο τέλος της προσπάθειας για δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζει ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης:

«Τα εργαλεία έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί στην πραγματικότητα επιδιώκουν να δημιουργήσουν μία ενιαία αγορά χρέους στην Ευρώπη με πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα. Αλλά αυτή πρέπει να στηρίζεται σε σοβαρή δημοσιονομική διαχείριση. Όχι να χρησιμοποιηθεί για να ξοδέψουμε παραπάνω χρήματα από αυτά που δεν έχουμε», είπε ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τελικά ψήφισμα, στο οποίο καλεί την Κομισιόν να υποβάλει έκθεση και οδικό χάρτη για τα ομόλογα, όποια κι αν είναι η τελική ονομασία τους.

Όλα δείχνουν ότι και η Κομισιόν θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Και αυτό γιατί, όπως είπε ο Όλι Ρεν, η οικονομική συγκυρία παραμένει δύσκολη, παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας -ή τουλάχιστον σταθεροποίησης- που δίνουν τους τελευταίους μήνες οι διεθνείς κεφαλαιαγορές.