«Σήμερα θα δούμε πώς το ουράνιο τόξο πήρε μαζί του όλα τα χρώματα κι έφυγε κι άφησε όλο τον κόσμο ασπρόμαυρο». Ετσι ξεκινάει το «Παραμύθι με τα χρώματα» του Αλέξη Κυριτσόπουλου, το οποίο και δημοσιεύθηκε από τις εκδόσεις Κέδρος το 1976. Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που γράφτηκε, η τρυφερή ιστορία της πολύχρωμης πόλης που μετατράπηκε σε ένα γκρίζο τοπίο χωρίς χαρά, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.
Αυτόν ακριβώς τον μοναδικό χαρακτήρα του παραμυθιού ξεχώρισε και θέλησε να αναδείξει η ομάδα «Default Company» με τη θεατρική της παράσταση «Ιστορίες Καιρού» που ανεβαίνει στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου «Η Στέγη μας πρότεινε να κάνουμε ένα παραμύθι και εμείς ως ομάδα επιλέξαμε να καταθέσουμε μια ιδέα εμπνευσμένη από το «Παραμύθι με τα Χρώματα». Η ιστορία αυτή μας ενδιέφερε για την ευαίσθητη, εικαστική, αλλά και επίκαιρη της πλευρά» εξηγεί η μία εκ των τριών σκηνοθετριών της παράστασης, Καλλιρρόη Παπαδοπούλου.
Στις «Ιστορίες Καιρού» η υπόθεση είναι απλή, αλλά οι ερμηνείες πολλές. Οι οκτώ πρωταγωνιστές της αρνούνται να δεχτούν το ασπρόμαυρο τοπίο που τους περιβάλει μετά την απουσία του ουράνιου τόξου στη ζωή τους και έτσι ξεκινάνε ένα μακρύ ταξίδι για να το φέρουν πίσω. Μέσα από χρωματιστές εικόνες, χορό και ζωντανή μουσική –στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα της καλλιτεχνικής έκφρασης της «Default Company» -, τα χρώματα θα βρεθούν ξανά, και μαζί με αυτά η ελπίδα.
Το ουράνιο τόξο είναι κάτι που μας αρέσει πολύ να βλέπουμε στον ουρανό, αλλά ουσιαστικά αδυνατούμε να αγγίξουμε. Ως σύμβολο είναι αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένο με την αισιοδοξία. Η Καλλιρρόη Παπαδοπούλου τονίζει, ωστόσο, πως το ίδιο το κοινό είναι ελεύθερο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. «Προτιμούμε να μην το περιορίσουμε ως σύμβολο. Εμείς παρουσιάζουμε με εικαστικό τρόπο την έννοια του χρώματος και της χαράς. Θέλουμε ουσιαστικά να αφήσουμε την φαντασία μικρών και μεγάλων απόλυτα ελεύθερη. Για μας σίγουρα η αντιστοιχία με την επικαιρότητα είναι σαφής, αλλά θα θέλαμε το κοινό να δώσει τη δική του μετάφραση» λέει.
Πολλοί λένε πως η σημερινή Αθήνα είναι μια πόλη άχρωμη και σίγουρα χωρίς ουράνια τόξα να σχηματίζονται στο ουρανό πάνω από τα κεφάλια μας. Στην παράσταση, όμως, η ομάδα των οκτώ δεν το βάζει κάτω και αναζητά όλα τα χρώματα της ίριδας χωρίς σταματημό. «Αυτό που εισπράττω καθημερινά στην Αθήνα είναι αυτό που εισπράττουμε και όλοι μας, όλες δηλαδή αυτές τις συναισθηματικές και υλικές αξίες που είναι πολύ δύσκολο να τις έχουμε πλέον στην καθημερινή μας ζωή. Μέσα από αυτή την ανάγκη μας να μιλήσουμε για όλα αυτά, εμείς επιλέξαμε έναν περισσότερο ρομαντικό και ευαίσθητο τρόπο για το εκφράσουμε. Πρόκειται για την γλώσσα του σύγχρονου θεάτρου, όπου υπάρχει λιγότερο κείμενο και περισσότερη εικόνα και κίνηση. Αυτή είναι και η αφηγηματική δομή που επιλέγουμε ως ομάδα» εξηγεί η Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, η οποία δημιούργησε το 2008 την «Default Company» μαζί με τις Ξένια Θεμελή και Αλεξία Μπεζίκη.
Οι «Ιστορίες Καιρού» είναι ένα παραμύθι που απευθύνεται τόσο σε μικρούς, όσο και σε μεγάλους, όπως όλα τα παραμύθια που αγαπήσαμε ως παιδιά και κουβαλάμε μέσα μας. Ο αλληγορικός τους τρόπος να μας δείχνουν τη λύση στα πιο σοβαρά προβλήματα της ζωής είναι αυτό που τα κάνει να μένουν διαχρονικά. Ακριβώς όπως τα παιδιά φέρνουν πίσω το χρώμα στην πόλη τους, έτσι και εμείς μπορούμε να φέρουμε την ελπίδα στη δική μας.

*Μπορείτε να δείτε τις ημέρες και ώρες τις παράστασης εδώ

Σύλληψη-Ιδέα:default company
Σκηνοθεσία:Ξένια Θεμελή,Αλεξία Μπεζίκη,Καλλιρρόη Παπαδοπούλου
Χορογραφία:Ξένια Θεμελή, σε συνεργασία με τους ερμηνευτές
Φωτισμοί:Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική:Δημοσθένης Γρίβας
Στίχοι τραγουδιών:default company
Σκηνικά:Φωτεινή Λαζαρίδου-Χατζηγώγα
Κοστούμια:Ιωάννα Τσάμη
Βοηθός σκηνογράφου:Έλενα Αντωνοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου:Δήμητρα Λιακούρα
Ερμηνεύουν:Μανώλης Γιαννίκιος,Δημοσθένης Γρίβας,Ξένια Θεμελή,Μαρκέλλα Μανωλιάδη,Αλεξία Μπεζίκη,Δανάη Νίλσεν,Αλέξης Τσιάμογλου,Γιώργος Φριντζήλας

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Σύμβουλος παραγωγής: Άρτεμις Μακρίδου
Οργάνωση παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη