Η ανεξήγητη αυτοκτονία ενός φαντάρου
Στο τελευταίο μυθιστόρημά του ο Γιάννης Ξανθούλης αφηγείται μια ελκυστική ιστορία με σκηνικό την ελληνική επαρχία


ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ
Ο γιος του δάσκαλου
Εκδόσεις Διόπτρα, 2012,
σελ. 310, τιμή 15,90 ευρώ

Ο Νικόδημος είναι το τέταρτο παιδί μιας επαρχιώτικης οικογένειας από το χωριό Τριφύλλι Θεσσαλίας. Υπάρχουν ακόμη δύο κορίτσια, δίδυμες, και ο Βασίλης. Ο πατέρας, δάσκαλος το επάγγελμα και πατέρας-αφέντης, δασκαλεύει αλλά και καταπιέζει όχι μόνο τα δικά του παιδιά αλλά και των άλλων –ανάμεσά τους και οι δύο αγαπημένοι φίλοι του Βασίλη.

Ο Βασίλης αυτοκτονεί κατά το διάστημα που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία μαζί με τους αδελφικούς του φίλους. Πράξη ανεξήγητη για όσους τον γνώριζαν και φυσικά για τον αδελφό του Νικόδημο. Οι δύο φίλοι του παντρεύονται τις δίδυμες. Ο Νικόδημος ξενιτεύεται στο Παρίσι και καταλήγει στην Αθήνα σέρνοντας βαρύ πάντα το φορτίο του ανεξήγητου θανάτου του αδελφού του.
Τυχαία θα ανακαλύψει ένα μυθιστόρημα όπου τα γεγονότα που αφηγείται η συγγραφέας ταιριάζουν με την ιστορία του αδελφού του και επιπλέον δίνουν μία καθαρή εξήγηση στο γιατί οδηγήθηκε στην «αυτοκτονία» ο Βασίλης. Ο Νικόδημος θα αναζητήσει τη συγγραφέα για να ξεδιπλώσει τον μίτο που οδηγεί στα πραγματικά περιστατικά. Η συγγραφέας ωστόσο δεν ζει πια, αλλά η κόρη της του αναφέρει ότι τα γεγονότα τα έμαθε η μητέρα της από έναν αξιωματικό που τον φρόντιζε στα τελευταία του.
Ο Νικόδημος καταλαβαίνει πια τους λόγους που οδήγησαν τον Βασίλη στην «αυτοκτονία» και κατανοεί τον ρόλο των δύο φίλων του. Τελικά, η ιστορία μιας ζωής διαφαίνεται ότι γράφτηκε λάθος. Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο με το γνωστό ύφος του Γιάννη Ξανθούλη, ο οποίος ξέρει να ψυχογραφεί καλά τους ήρωές του και να κατασκευάζει δομές πολύ ελκυστικές για τον αναγνώστη.

Ο έλληνας Πεσόα στα δίχτυα των παρανόμων
Ενας συνδυασμός αστυνομικής ίντριγκας και προβληματισμού για τη σχέση του συγγραφέα με τη δουλειά του


ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Alter ego
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2012,
σελ. 502, τιμή 17,70 ευρώ

Το πρώτο μυθιστόρημα του Βασίλη Καραγιώργου, που γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1965, καταπιάνεται με τα πάθη, τις εμμονές και τα παράδοξα της ζωής των ανθρώπων οι οποίοι έχουν αποφασίσει να υπηρετήσουν τη συγγραφική τέχνη. Ο πρωταγωνιστής του Καραγιώργου θυμίζει ετερώνυμο του Πεσόα: κάποιος που γράφει με ψευδώνυμο, τείνοντας να απαλείψει τον πραγματικό του εαυτό.

Αντίθετα, ωστόσο, από τους ετερώνυμους του Πεσόα, ο ήρωας του Alter ego δημοσιεύει βιβλία που, μολονότι γνωρίζουν μεγάλες κυκλοφοριακές επιτυχίες, προκαλούν ένα σοβαρό ρήγμα στη συνείδησή του. Ο Καραγιώργος καταφέρνει να συνδυάσει την αστυνομική ίντριγκα (ο επιτυχημένος συγγραφέας θα μπλεχτεί στα σαρκοβόρα δίχτυα μιας ομάδας αρχαιοκαπήλων) με έναν κάθε άλλο παρά εγκεφαλικό προβληματισμό: έναν προβληματισμό για τη βασανιστική σχέση που αναπτύσσει ο συγγραφέας με τη δουλειά του όχι μόνο στο εσωτερικό του εργαστηρίου του αλλά και όταν βγαίνει στην αγορά για να διεκδικήσει τις δάφνες του αναγνωστικού κοινού.
Μικρές και μεγάλες ιστορίες


ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ
Τρία απρόσεκτα διηγήματα
Εκδόσεις Αγρα, 2012,
σελ. 93, τιμή 12 ευρώ

Τρεις εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι, λόγω ενός ανύποπτου λάθους, με μια σειρά από εξαιρετικά παράξενες καταστάσεις: ένα δεκατριάχρονο κορίτσι καταλαμβάνεται από τη μανία του γλυκού, ένας βιβλιόφιλος καταλήγει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και ένας συντηρητής αρχαιοτήτων περιδιαβαίνει κατά τη διάρκεια μιας άκρως επικίνδυνης νύχτας το δάσος του Λυκαβηττού. Λεπτή λογοτεχνική ειρωνεία από έναν συγγραφέα που ξέρει πώς να παίξει με τις προσδοκίες του αναγνώστη, όπως και πότε ακριβώς να τις ανατρέψει.


ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Το κουμπί και το φόρεμα

Εκδόσεις Πατάκη, 2012,
σελ. 175, τιμή 10,90 ευρώ

Πρόσωπα των οποίων η ύπαρξη έχει τσακιστεί στα κράσπεδα της κοινωνίας, άνθρωποι που είδαν όλες τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται, περιθωριακοί που δεν θα βγουν ούτε μία ημέρα από τον κύκλο της απομόνωσής τους ή βολεμένοι που θα επιλέξουν ξαφνικά το περιθώριο: αυτοί είναι οι ήρωες του Σωτήρη Δημητρίου στην καινούργια συλλογή διηγημάτων του, με την οποία επανακάμπτει στην καθιερωμένη θεματογραφία του χωρίς να δείχνει το παραμικρό ίχνος κόπωσης.


ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Το χαστουκόδεντρο

Εκδόσεις Τόπος, 2012,
σελ. 444, τμή 18 ευρώ

Το χαστούκι της Μπέτι Μπάρλετ στη βασίλισσα Φρειδερίκη, ενώ ο σύζυγός της, Αντώνης Αμπατιέλος, ναυτεργάτης και συνδικαλιστής του ΚΚΕ, βρισκόταν στις φυλακές καταδικασμένος σε θάνατο, αποτελεί την αφορμή για αυτή την τοιχογραφία μιας εκρηκτικής εποχής η οποία ξεκινά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και φθάνει ως τον Μάη του 1968. Ο Αρης Μαραγκόπουλος συνδυάζει το ιστορικό υλικό του με μια αναπτυγμένη μυθοπλαστική φαντασία, γράφοντας ένα μυθιστόρημα που κινείται μονίμως σε διεθνές περιβάλλον.


ΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΑ
Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι

Εκδόσεις Πόλις, 2012,
σελ. 243, τιμή 14 ευρώ

Ενα μυθιστόρημα για την άγρια πλευρά της καθημερινής ζωής: για τους έρωτες που μπορούν να διαλύσουν μια ολόκληρη ζωή ή για τις σχέσεις που είναι ικανές να αποδιοργανώσουν εν ριπή οφθαλμού μια κατά τα φαινόμενα ισορροπημένη οικογένεια. Χρησιμοποιώντας τετραφωνική αφήγηση και συνομιλώντας με το εμβληματικό έργο του Γουίλιαμ Φόκνερ Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ, η Νίκη Αναστασέα συνθέτει μια ιδιαίτερα στερεή και πυκνή αφήγηση, φιλοτεχνώντας με μεγάλη προσοχή και φροντίδα τους χαρακτήρες της.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΪΚΟΣ
Βηθσαβέ

Εκδόσεις Αγρα, 2012,
σελ. 159, τιμή 13,50 ευρώ

Μετά την Αισχροτάτη Εριέττα (1979) και τις Επικίνδυνες μαγειρικές (1997) ο Ανδρέας Στάικος επιστρέφει με έκδηλο κέφι στο ερωτικό μυθιστόρημα, υποδεικνύοντας τις αρετές ενός λογοτεχνικού είδους το οποίο στην Ελλάδα (αν εξαιρέσουμε τον Μεγάλο Ανατολικό του Ανδρέα Εμπειρίκου) δεν έχει γνωρίσει σπουδαία τύχη. Ο συγγραφέας θα στήσει στη Βηθσαβέ μια ερωτική περιπέτεια γεμάτη εκπλήξεις και απροσδόκητα, οδηγώντας κατ΄επανάληψη τους πρωταγωνιστές του στα όρια. Ενα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Το μυστικό της Ελλης
Εκδόσεις Πατάκη, 2012,
σελ. 272, τιμή 14 ευρώ

Μια μεσόκοπη δασκάλα γαλλικών ερωτεύεται έναν άνεργο τριαντάρη που είναι παντρεμένος με παιδί. Στο φόντο το αθηναϊκό κέντρο της κρίσης: Γκάζι, Ελαιώνας, Βοτανικός, Ρουφ, Κωνσταντινουπόλεως. Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης καταφέρνει να συνδυάσει το κλίμα της παρακμής και της αποθάρρυνσης με την ατιθάσευτη ορμή που πηγάζει από τη συνεχή κινητικότητα των ανθρώπων όταν ζουν σε μεταβατική εποχή: όλα είναι εδώ και όλα μπορούν να πάρουν μπρος από την αρχή, ακόμη και όταν το σύμπαν καταρρέει τριγύρω μας.

Μια οικογένεια διασχίζει την Ιστορία
Η πολιτική συναντά τα μαθηματικά και τον έρωτα σε ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα ενηλικίωσης


ΧΡΙΣΤΟΣ Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ανεξαρτησία
Μετάφραση Νίνα Μπούρη.
Εκδόσεις Πατάκη, 2012,
σελ. 485, τιμή 18,70 ευρώ

Το χρονικό μιας οικογένειας που ξεκινά από τα χρόνια της ένοπλης αντίστασης κατά των συνταγματαρχών, συνεχίζεται στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, περνάει από τις υπηρεσίες της Stasi στην Ανατολική Γερμανία και καταλήγει στις σύγχρονες διαμάχες των μαθηματικών στις ΗΠΑ, επιστρέφοντας κατά καιρούς στις προγονικές ρίζες και στον Αγώνα του 1821.

Ο Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου, που έχει γράψει μαζί με τον Απόστολο Δοξιάδη το Logicomix (2009) και έχει δημοσιεύσει ένα μυθιστόρημα για τον Αλαν Τούρινγκ, τον πατέρα της επιστήμης των υπολογιστών (Τούρινγκ, μαθήματα αγάπης, 2001), επινοεί μια παιγνιώδη και πολυεπίπεδη σύνθεση, όπου τα πάντα υπόκεινται στον νόμο της απροσδιοριστίας και του τυχαίου. Η γκάμα περιλαμβάνει τις πιο διαφορετικές και αστάθμητες καταστάσεις: από τις περιπλανήσεις ενός ταβλαδόρου μαθηματικού ανά τον κόσμο και τον έρωτα της αμερικανοθρεμμένης μάνας του για έναν Τσιγγάνο ο οποίος έχει σπουδάσει στη Φαρμακευτική, μέχρι την ανάπτυξη της τρομοκρατικής δράσης στην Αθήνα μετά το 1974 και τις πυρκαγιές της Πύλου το 2007.
Μετακινούμενος σε πολλαπλά επίπεδα του χώρου και του χρόνου, ο συγγραφέας πετυχαίνει να εντάξει τις χαοτικές επιλογές των ηρώων του –επιλογές που εμφανίζονται άλλοτε ως απότοκα των συναισθηματικών τους παρορμήσεων και άλλοτε ως προϊόντα της πολιτικής συγκυρίας ή των απρόβλεπτων ιστορικών συνθηκών –σε μια άψογα οργανωμένη λογοτεχνική τάξη, όπου και το τελευταίο πετραδάκι μοιάζει να έχει μπει στη σωστή του θέση. Ενα μυθιστόρημα ενηλικίωσης στο οποίο η πολιτική συναντά την Ιστορία και τα μαθηματικά προσφέρουν τη βάση για μια εργώδη υπαρξιακή αναζήτηση.

Ο λοχαγός και η αρχιλοχίας
Η εξιχνίαση μιας δολοφονίας στην οποία εμπλέκονται οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, ο Στρατός… και η Τουρκία


ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΓΚΑΣ
Εγκλημα στην ταξιαρχία
Εκδόσεις Πόλις, 2012,
σελ. 450, τιμή 18 ευρώ

Ο ήρωας του Σπύρου Λίγκα (Αθήνα, 1971) δεν είναι ούτε αστυνομικός ούτε δημοσιογράφος αλλά αξιωματικός του Στρατού, ο Σταύρος Βρανάς. Ο ίδιος αφηγείται την περιπέτειά του στην Κω, όπου στάλθηκε να εξιχνιάσει τον θάνατο μιας αρχιλοχίου, της Μαρίνας Πετροπούλου, η οποία υπηρετούσε στο 2ο Γραφείο της Ταξιαρχίας. Στις έρευνες εμπλέκονται η ΕΥΠ, η Ελληνική Αστυνομία και ο Στρατός.

Σχετίστηκε άραγε το θύμα με τούρκο πράκτορα; Ο θάνατός της είναι πολιτική δολοφονία ή έγκλημα πάθους; Ποια η σχέση της νεκρής με αξιωματικούς του στρατεύματος; Κατά τα καθιερωμένα, το αίνιγμα θα λύσει ο κεντρικός ήρωας.
Ο συγγραφέας, ο οποίος έχει εργαστεί ως ανταποκριτής ελληνικών μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, στο παρόν μυθιστόρημα αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και στην αντιπαλότητα ανάμεσα στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Οι γνώσεις του για την τουρκική πολιτική κατάσταση, σε συνδυασμό με τις γνώσεις του για την ελληνική πραγματικότητα, του επιτρέπει να καυτηριάσει τα ακραία στοιχεία και των δύο πλευρών.
Κλειδί για τη λύση του αινίγματος είναι η μνεία των Τυραννοκτόνων Αρμόδιου και Αριστογείτονα, οι οποίοι το 514 π.Χ. σκότωσαν τον τύραννο Ιππαρχο: η δολοφονία, που αρχικά θεωρήθηκε πολιτική, αποδείχθηκε ότι διαπράχτηκε για προσωπικούς λόγους –και ειδικότερα σεξουαλικούς.

Πληγές και φιλιά


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η πιο κρυφή πληγή
Εκδόσεις Ικαρος, 2012,
σελ. 461, τιμή 17,90 ευρώ

Ο έρωτας στα χρόνια της κρίσης με ιστορικό βάθος που ανάγεται στα Δεκεμβριανά του 1944. Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος μεταφέρεται στην εναρκτήρια φάση του Εμφυλίου όχι τόσο για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά κυρίως για να ανιχνεύσει αναλογίες του παρόντος με ένα εξ ολοκλήρου τραυματικό παρελθόν. Κλίμα έντασης και αδιάκοπης ανησυχίας σε ένα βιβλίο όπου η πολιτική και η Ιστορία μετατρέπονται σε αναπόσπαστο στοιχείο του καθημερινού βίου.


ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ
Λευκή ρεβάνς
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2012,
σελ. 408, τιμή 13 ευρώ

Οι ήρωες της Αργυρώς Μαντόγλου περιπλανιούνται στην Αθήνα της καθημερινής βίας, των αστέγων και της παραλυτικής μοναξιάς (αρχής γενομένης από τα Δεκεμβριανά του 2008), ενώ συχνά πέφτουν θύματα της παράνοιας και της επιθετικότητας που πλήττουν όλες τις μητροπόλεις του καιρού μας. Ενα μυθιστόρημα που ξετυλίγει παιγνιωδώς την αστυνομική πλοκή για να τη μεταμορφώσει από ένα σημείο και μετά σε υπαρξιακό θρίλερ ενισχυμένο από ένα πάνθεον γυναικείων χαρακτήρων.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΝΟΥΡΗΣ
Μπαμπούσκα. Ενα μελαγχολικό μυθιστόρημα (…που έχει πλάκα)
Εκδόσεις Κέδρος, 2012,
σελ. 216, τιμή 11 ευρώ

Δυο άγγελοι κατεβαίνουν στη Γη για να τη σώσουν έστω και την τελευταία στιγμή από την καταστροφή. Πρόκειται ωστόσο για σαφώς προβληματικούς διασώστες: ο ένας παρασύρεται από τη γοητεία της νυχτερινής ζωής και ο άλλος δεν είναι ποτέ σίγουρος για το τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Ευτυχώς που υπάρχει ελπίδα: ο έρωτας ενός ζωγράφου και μιας δακτυλογράφου. Ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης παρουσιάζει το πρώτο του μυθιστόρημα, μια γλυκόπικρη κωμωδία.


ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Ο μέτοικος και η συμμετρία
Εκδόσεις Πόλις, 2012,
σελ. 296, τιμή 15 ευρώ

Οπως και σε παλαιότερα βιβλία του, ο συγγραφέας συνθέτει την αγάπη του για τα Μαθηματικά με τη μυθοπλασία. Ο ήρωάς του, ένας πλάνητας, περιοδεύει από το Αντάπαζαρ της Μικρασίας στην Ιταλία του Μεσοπολέμου, από εκεί στην Ισπανία του Εμφυλίου και τέλος στη Γαλλία της Κατοχής και της Αντίστασης. Γνωρίζεται με σημαντικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα και μοιράζεται μαζί τους το πάθος για τη συμμετρία. Χρησιμοποιεί τον μαθηματικό ορθολογισμό ως εργαλείο ανάλυσης ιστορικών γεγονότων αλλά και φαινομένων της καθημερινότητας.


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εκ Πειραιώς
Εκδόσεις Τόπος, 2012,
σελ. 417, τιμή 18,40 ευρώ

Ο συγγραφέας, γέννημα θρέμμα των Μανιάτικων του Πειραιά, παρουσιάζει την ανθρωπογεωγραφία του μεγάλου λιμανιού. Ο ήρωάς του, ένας τελειόφοιτος του Δημοτικού, περιεργάζεται τις γειτονιές, τα στέκια και τα ύποπτα μέρη. Αφηγείται τις συνήθειες των κατοίκων, τα ήθη –άλλοτε σκληρά, άλλοτε αγαπησιάρικα. Καταλογογραφεί ονομασίες σινεμάδων, λαϊκών κέντρων, πορνείων, ξεχνοδοχείων του σεξ, αλλά και πλοίων του 6ου Στόλου καθώς και των εμπορικών και μικρών επιβατικών που έδεναν στο λιμάνι. Ενας χάρτης του πειραιώτικου πολιτισμού.


ΛΙΛΑ ΚΟΝΟΜΑΡΑ
Το δείπνο
Εκδόσεις Κέδρος, 2012,
σελ. 258, τιμή 12,50 ευρώ

Τρεις ιστορίες με κοινούς ήρωες περιλαμβάνει «Το δείπνο». Ολα αρχίζουν σε ένα δείπνο όπου ο Αντώνης, ένας αποτυχημένος μουσικός, διατρέχει τη ζωή του με πολλές αναφορές στο σήμερα. Στη δεύτερη ιστορία η Λήδα, μια αρχαιολόγος, γράφει ένα ημερολόγιο που απευθύνεται στον εραστή της. Στην τρίτη η ασιάτισσα οικιακή βοηθός στο σπίτι όπου παρατίθεται το δείπνο βρίσκεται πια στην Αμερική και αφηγείται τα γεγονότα όπως τα έζησε η ίδια ανατρέποντας πολλά δεδομένα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ