Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την 8η Οκτωβρίου 1967, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία. Τόσο το όνομα όσο και η εικόνα του όμως εξακολουθούν να φέρουν ιδέες και οράματα, να συνεγείρουν μυαλά και καρδιές ανθρώπων όλων των ηλικιών σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Με αφορμή την επέτειο των 45 χρόνων από τον θάνατό του η κινηματογραφική εταιρεία New Star, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, διοργανώνει ένα γιγαντιαίο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τον Γκεβάρα που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 4 ως την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στην αίθουσα Τιτάνια (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, τηλ. 210 3811.147, 210 3841.689).
Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του Γκεβάρα με την υπογραφή καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο. Θα παιχθούν μικρού και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ από την Κούβα, τη Χιλή, τη Βολιβία, τη γενέτειρα του Τσε, την Αργεντινή, την Ιταλία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά κτλ. Θα παιχτεί επίσης μια ταινία μυθοπλασίας.
Σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό απευθείας από τα αρχεία της Κούβας, ανέκδοτες εικόνες και συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας Γκεβάρα, μνήμες από φίλους και συντρόφους καλύπτουν όλα τα στάδια της ζωής του θρυλικού επαναστάτη: από τη γέννηση και τα χρόνια της νιότης, την περιπλάνηση στη Λατινική Αμερική, τη συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο (φωτογραφία αριστερά), τα ταξίδια του ως υπουργού της επαναστατικής κυβέρνησης ως τη δολοφονία του στα βουνά της Βολιβίας στην τελευταία προσπάθεια να διευρύνει τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη.
Επίσης άγνωστες πτυχές της ζωής του μέσα από δυσεύρετες παραγωγές κινηματογράφου και άλλες πολύτιμες μαρτυρίες έχουν στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων για τη ζωή και τη δράση του.
Πολλά από αυτά τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για πρώτη φορά οι θεατές θα μπορούν να απολαύσουν συγκεντρωμένο τέτοιον όγκο ανεκτίμητου φιλμικού υλικού γύρω από το πρόσωπο του Τσε.
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
«Una foto recorre el mundo» (12′)
Σκηνοθεσία: Πέδρο Τσασκέλ
Η ιστορία της πιο διαδεδομένης φωτογραφίας του Τσε παγκοσμίως τραβήχτηκε από τον κουβανό φωτογράφο Αλμπέρτο Κόρντα τον Μάρτιο του 1960 κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τα θύματα του σαμποτάζ στο πλοίο «La Coubre». Ολα έγιναν αστραπιαία, κι όμως ο φωτογράφος μπόρεσε να αιχμαλωτίσει την εικόνα που έμελλε να γίνει σύμβολο του αγώνα για πολλές γενιές επαναστατών σε όλες τις γωνιές του κόσμου.
ΦΙΝΤΕΛ: ΟΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΣΕ
«Fidel racconta il Che» (87′)
Σκηνοθεσία: Τζιάνι Μίνα
Ο Φιντέλ Κάστρο μιλάει για την προσωπική του σχέση με τον Τσε. Οι αποκαλύψεις του σε συνδυασμό με το σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό απευθείας από τα αρχεία της Κούβας αποκτούν εξαιρετικό ιστορικό – πολιτικό ενδιαφέρον, αφού για πρώτη φορά ο Κομαντάντε αναφέρεται σε άγνωστες πτυχές της συντροφικής, αφοσιωμένης φιλίας του με τον μεγάλο επαναστάτη.
O ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ, Ο ΦΙΛΟΣ
«Homo, compagno, amigo» (116′)
Σκηνοθεσία: Λούκα Ιανίτι
Χρησιμοποιώντας τηλεοπτικά ντοκουμέντα που ανακαλύφθηκαν προσφάτως και υλικό αρχείου οικοδομήθηκε ένα «ιστορικό» φιλμ στην κυριολεξία. Εχουν ληφθεί υπόψη όλα τα στάδια της περιπετειώδους ζωής του Τσε, από τη γέννηση και τα χρόνια της νιότης στην Αργεντινή, τη γνωριμία με τον Φιντέλ, τη δράση στο αντάρτικο και τη νίκη της κουβανικής επανάστασης, τη δραστηριότητα στην κυβέρνηση της Κούβας αλλά και τις αποστολές στο εξωτερικό ως και τον θάνατό του στη Βολιβία.
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ 4
«Un relato sobre el jefe de la c. 4» (37′)
Σκηνοθεσία: Σέρχιο Χιράλ
Ο Τσε Γκεβάρα συμμετείχε στο επιτελείο της πρώτης ομάδας ανταρτών που αποβιβάστηκαν στην Κούβα με το θρυλικό πλοίο «Γκράνμα». Στις μάχες που ακολούθησαν αναδείχθηκαν όχι μόνο η γενναιότητα και η αυταπάρνησή του αλλά και οι σπάνιες ηγετικές ικανότητές του. Η πορεία του Τσε και των συντρόφων του καταγράφεται μέσα από τις σπάνιες συγκλονιστικές εικόνες του ντοκυμαντέρ.
TΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
«El Che despues de 30 años» (35′)
Σκηνοθεσία: Τζιάνι Μίνα
Ενας απολογισμός της πολιτικής και επαναστατικής ιστορίας του Τσε Γκεβάρα όπως αποκαλύπτεται από τους συντρόφους του Πόμπο και Ουρμπάνο, δύο από τους έξι επιζώντες της τελικής μάχης στη Βολιβία. Στο ντοκυμαντέρ εμφανίζεται η κόρη του Τσε, Αλέιδα, που μιλάει για τον πατέρα της, καθώς και τρεις λατινοαμερικανοί διανοούμενοι: ο Φερνάντο Σολάνας, ο Λουίς Πουέντζο και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο.
ΤΣΕ, ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ, ΦΙΛΕ
«Che, Comandante, Amigo» (16′)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Μπερνάμπε Χερνάντεζ, Χοσέ Παδρόν
Το ποίημα του Νικολά Γκιγέν «Τσε, κομαντάντε, φίλε» χρησιμεύει ως βάση για να καταδείξει τη σχέση του Τσε Γκεβάρα με την κουβανική πραγματικότητα εκείνων των χρόνων. Το ντοκιμαντέρ περιέχει βιογραφικά στοιχεία του μεγάλου επαναστάτη και σκιαγραφεί χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.
O ΕΡΩΤΑΣ, H ΠΟΛΙΤΙΚΗ, H ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
«El Amor, La Politica, La Rebeldia» (46′)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Tερεσίτα Γκόμεζ
Βασισμένο στο βιβλίο «Τσε: Ο έρωτας, η πολιτική, η επανάσταση», το ντοκιμαντέρ αφηγείται τη ζωή και τη δράση του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα από τη γέννησή του ως τη δολοφονία του στη Βολιβία. Περιλαμβάνει πολλά ανέκδοτα στιγμιότυπα από τα αρχεία της Δημοκρατίας της Κούβας και καινούργια πλάνα από την Κούβα τού σήμερα.
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕ
«In viaggio con il Che» (58′)
Σκηνοθεσία: Aντρέα Ντορίγκο
Με σκηνές από την ταινία «Ταξίδι» του Φερνάντο Σολάνας, μια αναπόληση του ταξιδιού του 23χρονου το 1952 φοιτητή Ιατρικής Γκεβάρα και του βιολόγου φίλου του Αλμπέρτο Γρανάδο στη Λατινική Αμερική. Ενα ταξίδι που οδήγησε στην πολιτικοποίηση και στην κοινωνική αφύπνιση του Τσε και μεταφέρθηκε στο σινεμά ως μυθοπλασία από τον Βάλτερ Σάλες στα «Ημερολόγια μοτοσικλέτας».
TΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ TΣΕ
«In viaggio con il Che Guevara» (120′)
Σκηνοθεσία: Τζιάνι Μίνα
Ο Αλμπέρτο Γρανάδο με τον οποίο ο Γκεβάρα διέσχισε τη Λατινική Αμερική το 1952 για να τη γνωρίσει καλύτερα ξαναζεί το ταξίδι περίπου μισό αιώνα αργότερα.
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ, ΠΑΝΤΑ
«Hasta la victoria siempre» (19′)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Σαντιάγκο Αλβαρεζ
Καταγραφή εικόνων ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του αντάρτη κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα με την αφήγηση ζωντανών μαρτυριών συμπολεμιστών και απλών πολιτών της Κούβας που έζησαν τα γεγονότα.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ
«Constructor, cada dia compañero» (82′)
Σκηνοθεσία: Πέδρο Τσασκέλ
Βασισμένο σε μαρτυρίες των κουβανών εργατών που μοιράστηκαν στιγμές από τη ζωή τους με τον Τσε, το ντοκιμαντέρ αυτό αναφέρεται στη δύναμη της πολιτικής σκέψης του Γκεβάρα και στις σημαντικές αλλαγές που επέφερε στα εργασιακά θέματα.
ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΕΖΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
«Cambiare la prosa del mondo»
Σκηνοθεσία: Ντανιέλε Αμπάντο, Λεονάρντο Σαντζιόρτζι
Μια οπτικοακουστική δραματοποιημένη παράσταση όπου οι καλλιτέχνες Μόνι Οβάδια και Τάνια Ροκέτα απαγγέλλουν κείμενα των Πάμπλο Νερούδα, Γκαίτε, Αρθουρ Ρεμπό, Μπρεχτ, Φράγκο Φορτίνι κ.ά. με την ταυτόχρονη προβολή σπάνιων ντοκουμέντων από τη δράση του Τσε Γκεβάρα. Οταν η ποίηση και η τέχνη συναντούν τη ζωή τιμώντας μία από τις μεγαλύτερες επαναστατικές μορφές του περασμένου αιώνα.
ΤΣΕ
«Che»
Σκηνοθεσία: Μιγκέλ Τόρες (67′)
Η ταινία «Che» αφηγείται τον αγώνα του Τσε Γκεβάρα και των γενειοφόρων ανταρτών του Φιντέλ Κάστρο στη Σιέρα Μαέστρα από τη στιγμή που έγινε η απόβαση του «Γκράνμα» στις 2 Δεκεμβρίου 1956 ως τη νίκη του αντάρτικου τον Ιανουάριο του 1959. Η ταινία περιλαμβάνει εικόνες αρχείου και δραματοποιημένες σκηνές στις οποίες εμφανίζονται οι επαναστάτες ηγέτες, από τον Τσε Γκεβάρα και τον Καμίλο Θιενφουέγος ως τον Φιντέλ Κάστρο και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ραμίρο Βάλδες.
Ο ΤΣΕ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
«Entre Leyendas» (27′)
Σκηνοθεσία: Ρεμπέκα Τσάβεζ
Το ημερολόγιο του Τσε, μια λεπτομερής, προσωπική αφήγηση της άκαρπης προσπάθειάς του να ξεκινήσει την επανάσταση στη Βολιβία, αποτελεί τη βάση αυτού του ντοκυμαντέρ.
Ο ΤΣΕ
«El Che» (95′)
Σκηνοθεσία: Μορίς Ντιγκοσόν
Ενα ντοκυμαντέρ που εξετάζει τον μύθο του «πιο εξιδανικευμένου επαναστάτη του 20ού αιώνα» και περιέχει φιλμικό υλικό από την περιπλάνησή του στη Λατινική Αμερική, τη συνάντηση με τον Κάστρο, τα ταξίδια του ως πρεσβευτή της Κούβας και τις συνομιλίες με τον Χρουστσόφ, τον Νάσερ, τον Τίτο και τον Μάο, τις ένδοξες ημέρες του ως αρχηγού του ανταρτοπολέμου και ως επαναστάτη, τις διάφορες μεταμφιέσεις, το καταστροφικό επεισόδιο στο Κονγκό ως τον τραγικό θάνατό του στη Βολιβία.
EΠΙΚΟ ΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ
«Canto epico a la ternura» (47′)
Σκηνοθεσία: Aντόλφο Μαρίνο
Το «Επικό άσμα στην τρυφερότητα» παραμένει η πιο ολοκληρωμένη συλλογή με εικόνες και ανέκδοτες φωτογραφίες του Τσε. Προβάλλει τη μελωδική ομορφιά των 15 από τα περισσότερα από 90 τραγούδια που είναι αφιερωμένα στον Τσε, γραμμένα από δημιουργούς 13 χωρών. Ενας φόρος τιμής σε όλους τους μουσικούς, σκηνοθέτες, σχεδιαστές, φωτογράφους, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, καλλιτέχνες, δημιουργούς που διατήρησαν ζωντανή και καθαρή την εικόνα, το έργο και τη σκέψη του.
EΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ
«Donde nunca jamas se lo imaginan» (55′)
Σκηνοθεσία: Μανουέλ Πέρες Παρέδες
Η έντονη και παθιασμένη ζωή του αργεντίνου-κουβανού επαναστάτη που στα 39 του χρόνια, το 1967, δολοφονήθηκε στη Βολιβία, στην τελευταία προσπάθειά του να διευρύνει τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια σύνθεση ανέκδοτων εικόνων που μας φέρνουν σε επαφή με αυτό το σύμβολο της θυσίας, του σθένους και της τρυφερότητας.
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ
«Octubre del 67» (37′)
Σκηνοθεσία: Ρεμπέκα Τσάβεζ
Οι μαρτυρίες των συντρόφων του Τσε, των μοναδικών επιζησάντων του ανταρτοπολέμου, αφηγούνται το χρονικό της άφιξης στην Ιγκέρα τον Σεπτέμβρη του 1967, τη μάχη του Γιούρο, το ταξίδι στη ζώνη των ανταρτών ως τη Λα Παζ, το πέρασμα από τη Χιλή και την επιστροφή στην Αβάνα.
ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ
«Tracing Che» (50′)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Λόρενς Ελμαν
Ο καναδός σκηνοθέτης προσπαθεί να ανακαλύψει τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο και ξεκινάει ένα ταξίδι με μια παλιά μηχανή Νόρτον ακολουθώντας τα ίχνη του Τσε Γκεβάρα στη Νότια Αμερική. Συναντά μέλη της οικογένειας και παλιούς φίλους του Τσε που ρίχνουν φως σε αυτό το σύμβολο του 20ού αιώνα. Από την ξαδέλφη του που μιλάει για απλές καθημερινές συνήθειές του ως τη συνάντηση με τη γυναίκα που ακόμη πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος του έρωτας.
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ
«Il diario di Bolivia» (94′)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Ρίτσαρντ Ντίντο
Στις 9 Οκτωβρίου 1967 ο Τσε Γκεβάρα εκτελέστηκε από τον βολιβιανό στρατό με τη βοήθεια της CIA. Το ημερολόγιο του Τσε, μια λεπτομερής, προσωπική αφήγηση της άκαρπης προσπάθειάς του να ξεκινήσει την επανάσταση στη Βολιβία, αποτελεί τη βάση για αυτό το ντοκιμαντέρ.
TΣΕ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ
«Che: Rise and fall –Che Guevara: The documentary» (52′)
Σκηνοθεσία/παραγωγή: Eδουάρδο Μπόντες Μπράντλι
Αφήγηση των αγώνων και των δοκιμασιών του Τσε Γκεβάρα μέσα από τα μάτια παλιών συντρόφων και φίλων του. Οι μαρτυρίες του Αλμπέρτο Γρανάδο, συνοδοιπόρου του Τσε κατά την περιπλάνησή του στη Λατινική Αμερική, και των τριών από τους επιζήσαντες της μάχης στη Λα Ιγκέρα ρίχνουν φως στη μοναδική προσωπικότητα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.
H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
«El regreso» (40′)
Σκηνοθεσία: Oτο Μιγκέλ Γκουζμάν
Ενας νεαρός γιατρός από την Αργεντινή μεταμορφώνεται σε διοικητή (κομαντάντε) αντάρτη που πολεμάει στην Κούβα ενάντια σε έναν τύραννο. Μετά την επιτυχία της επανάστασης, τα ιδανικά του για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη τον οδηγούν στη δημιουργία μιας ομάδας ανταρτών για την απελευθέρωση της Βολιβίας, όπου και πεθαίνει. Μια τυχαία φωτογραφία θα απαθανατίσει την εικόνα του σε όλον τον κόσμο.
Η ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ
«Aleida Guevara remembers her father» (34′)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Κάρλος Αλμπέρτο Γκαρσία
Η Αλέιδα Γκεβάρα, η μεγαλύτερη κόρη του Τσε που ήταν επτά χρόνων όταν ο πατέρας της πέθανε, τον θυμάται με τρυφερότητα και διαχωρίζει τον άνθρωπο από τον μύθο. Αφηγείται λεπτομερώς περιστατικά από την παιδική ηλικία της και περιγράφει το πώς αποδέχθηκε την απόφαση του πατέρα της να πάει στη Βολιβία, καθώς και την απόφασή της να ακολουθήσει τα βήματά του ως γιατρός και ακτιβίστρια.
ΣΤΟ ΛΑ ΙΓΚΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΡΝΕΣΤΟ
«San Ernesto nace en La Higuera» (46′)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Κάρλος Αλμπέρτο Γκαρσία
Τη μέρα που ο Τσε Γκεβάρα δολοφονήθηκε ένας άγιος γεννήθηκε στα χωριά της ζώνης Βάλε Γκράντε στη Βολιβία. Για τους χωρικούς της Ιγκέρα και των γύρω περιοχών ο Τσε είναι παρών στις καθημερινές ικεσίες και παρακλήσεις τους. Προσεύχονται σε αυτόν να προσφέρει υγεία στα παιδιά τους, ευτυχία στην οικογένειά τους και καλή τύχη στην πατρίδα τους γιατί ξέρουν ότι ήταν ένας άνθρωπος με σάρκα και οστά που πίστευε στη βελτίωση της ανθρωπότητας και αγωνίστηκε για την ειρήνη και την ισότητα.
CHE GUEVARA Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ
«Hasta la victoria siempre» (19′)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Σαντιάγκο Αλβαρεζ
Εικόνες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, από τη συμμετοχή του Τσε στους αγώνες για την απελευθέρωση της Κούβας ως τη δουλειά του ως υπουργού της επαναστατικής κυβέρνησης και την παρουσία του σε άλλες χώρες του κόσμου όπου το διεθνιστικό καθήκον τον καλούσε.
PERSONAL CHE (97′)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Ντάγκλας Ντουάρτε, Αντριάνα Μαρίνο
Οι δημιουργοί αυτού του ντοκιμαντέρ επισκέφθηκαν 12 χώρες και παρατήρησαν πως κάθε άνθρωπος που συνάντησαν εκεί έχει μια δική του εκδοχή για το φαινόμενο «Τσε» και παρουσιάζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αυτό ενσωματώθηκε, επαναπροσδιορίστηκε ή κακοποιήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις.
ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ
«Bloody Che Guevara» (88′)
Σκηνοθεσία: Πάολο Χέους
Ταινία μυθοπλασίας βασισμένη στο βιβλίο του Aντριάνο Μπολζόνι με θέμα την ιστορία του Γκεβάρα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποδράσει από τα βουνά της Βολιβίας. Η ιστορία των συντρόφων του, οι κίνδυνοι της ζούγκλας και ο βέβαιος θάνατος από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Πρωταγωνιστεί ο Φρανθίθκο Ραμπάλ στον ρόλο του Τσε.
ΤΣΕ, ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΒΛΕΜΜΑ, ΑΝΤΙΟ ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ ΤΣΕ
«Che, la eterna mirada, adios comandante Che» (77′)
Σκηνοθεσία: Εντγκάρδο Γκαμπέζα
Τον Ιούνιο του 1997 μια αποστολή αργεντίνων και κουβανών ανθρωπολόγων, γιατρών και γεωφυσικών ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας μια αποστολή: να ψάξουν στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου του Βάλε Γκράντε στη Βολιβία για να βρουν τους σκελετούς του Τσε και των συντρόφων του που είχαν θαφτεί εκεί πριν από 30 χρόνια.
Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΤΣΕ
«Mi Hijo El Che» (70′)
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Μπίρι
Αφηγητής σε αυτό το ντοκιμαντέρ είναι ο πατέρας του Τσε μέσω του οποίου παίρνουμε πολύτιμες πληροφορίες για τα παιδικά χρόνια του επαναστάτη. Ο δον Ερνέστο Γκεβάρα υπήρξε ο άνθρωπος-πρότυπο του Τσε προτού φύγει από το σπίτι για το ραντεβού με το πεπρωμένο του.
CHEVOLUTION (90′)
Σκηνοθεσία: Λούις Λόπες, Τρίσα Ζιφ
Μία ακόμη ταινία για μια φωτογραφία: τo 1960, κατά τη διάρκεια μιας ομαδικής κηδείας, o κουβανός φωτογράφος Αλμπέρτο «Κόρντα» Ντίαζ τράβηξε μια φωτογραφία του Γκεβάρα. Η Ιστορία συνωμότησε για να ενεργοποιήσει τη δυναμική του πορτρέτου ώστε να διαδοθεί στην παγκόσμια σκηνή, το 1968, σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, όπου και έγινε διεθνές σύμβολο διαμαρτυρίας και αντίστασης.
CHE GUEVARA –ΤHE BODY AND THE LEGEND (52′)
Σκηνοθεσία: Ραφαέλε Μπρουνέτι
Η ταινία αποκαλύπτει τις τελευταίες ώρες του Τσε Γκεβάρα, τους λόγους που οδήγησαν στην εξαφάνιση των λειψάνων του, καθώς επίσης και την ανάκτηση του σώματος και τον ρόλο που το εξαφανισμένο πτώμα, με τα ακρωτηριασμένα χέρια, έπαιξε στη δημιουργία του θρύλου του «Τσε».
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
18:00: «ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
«ΕΠΙΚΟ ΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ»
19:15: «TΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»
20:30: «H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»
«Η ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ»
21:30: «CHEVOLUTION»
23:00: «TΣΕ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
18:00: «Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ 4»
«ΤΣΕ, ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ, ΦΙΛΕ»
19:00: «ΦΙΝΤΕΛ: ΟΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΣΕ»
20:00: «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ, Ο ΤΣΕ»
21:15: «Ο ΤΣΕ»
22:30: «ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ»

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
18:00: «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ, ΠΑΝΤΑ»
«ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ»
«ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΕΖΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
19:30: «O ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ, Ο ΦΙΛΟΣ»
21:15: «O ΕΡΩΤΑΣ, H ΠΟΛΙΤΙΚΗ, H ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»
22:00 «ΤΣΕ»
23:15: «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ»
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
18:00: «TΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ TΣΕ»
19:15: «EΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ»
20:15: «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ»
21:15: «ΣΤΟ ΛΑ ΙΓΚΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΡΝΕΣΤΟ»
22:15: «CHE GUEVARA Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ»
ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
18:00: «H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»
18:30: »Η ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ»
19:00: «Ο ΤΣΕ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ»
19:30: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ»
21:00: «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ»
21:45: «TΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ»
ΤΡΙΤΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
18:00: «CHE GUEVARA –THE BODY AND THE LEGEND»
19:00: «CHEVOLUTION»
20:30: «ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
«EΠΙΚΟ ΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ»
22:00: «TΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»
23:00: «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ, Ο ΤΣΕ»
ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007
18:00: «EΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ»
19:00: «O ΕΡΩΤΑΣ, H ΠΟΛΙΤΙΚΗ, H ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»
20:00: «ΤΣΕ»
21:15: «O ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ, Ο ΦΙΛΟΣ»
23:00: «PERSONAL CHE»