Ο ιβίσκος ο εδώδιμος μερικοί λένε πως κατάγεται από την Ινδία, ενώ άλλοι από την Αφρική, όπου ο καρπός της χρησιμοποιείται και σαν υποκατάστατο του καφέ ή σε κατάπλασμα που καταπολεμά τους πόνους. Η μικρή μικρή έχει και τη μεγαλύτερη νοστιμιά, αρκεί να την αφήσεις για ½ ώρα με ξίδι και αλάτι στον ήλιο.

Στον φούρνο

Ανακατεύουμε σε ταψί 1 κιλό μπάμιες, ½ ποτήρι λευκό κρασί, 2 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες, 2 πιπεριές κέρατο σε ροδέλες, 3 σκελίδες σκόρδου σε φετάκια, ¾ φλ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε στους 180°C μέχρι να μαλακώσουν και 5 λεπτά προτού τις βγάλουμε προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και, προαιρετικά, 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη.

Τηγανητές μπάμιες
Ζεματάμε τις μπάμιες για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει και τις στραγγίζουμε. Τις βουτάμε σε κουρκούτι που θα φτιάξουμε με ½ φλ. κορν φλάουρ, ½ φλ. νερό και αλάτι και τις τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.

Μπάμιες τουρσί
Αποβραδίς αφήνουμε 500 γρ. μπάμιες με αλάτι σε σουρωτήρι να στραγγίξουν, τις στεγνώνουμε και τις βάζουμε σε βάζο εναλλάξ με 10 ολόκληρες καθαρισμένες σκελίδες σκόρδου και 1 κ.σ. σπόρους κόλιαντρου. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 700 ml λευκό ξίδι με 100 γρ. μαύρη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί, το αφήνουμε να κρυώσει και καλύπτουμε τις μπάμιες. Είναι έτοιμες ύστερα από 2 εβδομάδες στο ψυγείο.