Η εταιρία Sanofi έκανε γνωστό ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα έχει στη διάθεση της τα αποτελέσματα μιας δοκιμής που πραγματοποιεί για ένα εμβόλιο που χορηγείται για τον δάγκειο πυρετό. Η δοκιμή πραγματοποιείται σε 4 χιλιάδες παιδιά στη Ταϊλάνδη και σε περίπτωση που το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές θα είναι το πρώτο που θα αντιμετωπίζει την ασθένεια.

Η ασθένεια και η δοκιμή

Εκτιμάται ότι ο δάγκειος πυρετός «χτυπά» περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ετησίως και περίπου 20 χιλιάδες εξ αυτών χάνουν τελικά τη ζωή τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών είναι παιδιά.
Η Sanofi πιστεύει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και η δοκιμή θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι το εμβόλιο προσφέρει ισορροπημένη ανοσολογική απόκριση και στους τέσσερις τύπους του ιού που προκαλεί δάγκειο πυρετό. Τα στελέχη της Sanofi αναφέρουν ότι το εμβόλιο θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά σε τρία χρόνια.

Η μάχη του εμβολίου

Αν τελικά η Sanofi τα καταφέρει θα έχει κερδίσει τη μάχη απέναντι στη GlaxoSmithKline η οποία επίσης αναπτύσσει ένα εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό σε συνεργασία μάλιστα με τον Αμερικανικό Στρατό που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη μιας θεραπείας για την ασθένεια. Kαι αυτό διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός στρατευμάτων των ΗΠΑ σε χώρες όπου ο δάγκειος πυρετός κυριολεκτικά θερίζει.

Η Sanofi έχει ήδη ξοδέψει 350 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός εργοστασίου στη Γαλλία το οποίο, αν όλα πάνε καλά, θα παράγει το εμβόλιο που θα χορηγείται σε τρεις δόσεις.