Προσοχή στα συμπληρώματα ασβεστίου

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου τα οποία λαμβάνονται από πολλά άτομα ενάντια στην οστεοπόρωση διπλασιάσουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.Επιστήμονες του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Καρκίνου στη Χαϊδελβέργη κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 23.980 ανδρών και γυναικών για διάστημα 11 ετών.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου τα οποία λαμβάνονται από πολλά άτομα ενάντια στην οστεοπόρωση διπλασιάσουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.

Η μελέτη

Επιστήμονες του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Καρκίνου στη Χαϊδελβέργη κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από παρακολούθηση της πορείας της υγείας 23.980 ανδρών και γυναικών για διάστημα 11 ετών.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου χορηγούνται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα για την ενίσχυση των οστών τους και την αποφυγή καταγμάτων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι γερμανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με όσα δεν έπαιρναν τέτοια συμπληρώματα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η χορήγηση των συμπληρωμάτων ασβεστίου πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και μόνο αν απαιτείται ιατρικά. Αναφέρουν ότι είναι καλύτερη στρατηγική αντί να λαμβάνει κάποιος συμπληρώματα ασβεστίου να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιέχει ασβέστιο.

Αντιδράσεις

Η επιστημονική κοινότητα υποδέχτηκε με ανάμεικτα συναισθήματα τη νέα μελέτη. Το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιάς (BHF) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους και αν έχουν κάποια ανησυχία να τη συζητήσουν με τον γιατρό τους.

«Η μελέτη υποδεικνύει ότι είναι πιθανό να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων στα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπεύθυνα για τα καρδιακά επεισόδια είναι τα συμπληρώματα ασβεστίου» τονίζει η Νατάσα Στιούαρτ, στέλεχος του BHF.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk