«Συνταξιούχοι εν Δράσει»

Οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» συναντώνται κάθε Πέμπτη στη Νέα Σμύρνη προκειμένου να οργανώσουν τις δράσεις τους

Κάθε Πέμπτη σ’ ένα μικρό καφέ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης συναντιούνται οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει», μία ομάδα αποτελούμενη από συνταξιούχους και μη, που αρνούνται να «παραιτηθούν» από τη ζωή. «Έχουμε όρεξη να προσφέρουμε και δεν θέλω στιγμή να νιώσω σαν τους άλλους συνταξιούχους, που κάθονται στο σπίτι και δεν ασχολούνται με τίποτα» τονίζει η κυρία Βάσω Παλμούτσου, μέλος της ομάδας.

Την ιδέα για τους «Συνταξιούχους εν Δράσει» είχε μια νέα κοπέλα, η Έφη Πυργιαννάκη. «Όταν πήρε ο πατέρας μου σύνταξη δεν μπορούσα να πιστέψω ότι από τη μία μέρα στην άλλη άλλαζε η ψυχολογία του και από εκεί που ήταν ενεργητικός ουσιαστικά να παραιτείτε» αναφέρει η Έφη Πυργιαννάκη, ιδρυτικό μέλος της ομάδας.

Έτσι πριν από ένα χρόνο μαζί με τον Σωτήρη Δρουβιώτη και τον Χάρη Ντάσση αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία ομάδα και να ενεργοποιήσουν τους συνταξιούχους που έχουν ενέργεια και θέληση για προσφορά.

Αρχικός στόχος της ομάδας ήταν η κινητοποίηση των συνταξιούχων προς τον εθελοντισμό, ανακουφίζοντας ευπαθείς ομάδες, φυτεύοντας δέντρα και καθαρίζοντας διάφορα σημεία της Αθήνας.
Σήμερα στους «Συνταξιούχους εν Δράσει» συμμετέχουν περίπου 40 άτομα, συνταξιούχοι άνω των 50 ετών, αλλά και άτομα νεότερης ηλικίας. «Κάθε μέρα δεχόμαστε νέες αιτήσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ομάδες, που η κάθε μία θα έχει τον συντονιστή της, για να μπορούμε να οργανωνόμαστε καλύτερα. Σήμερα, είμαστε 11 συντονιστές και κάθε Πέμπτη προστίθεται και ένας. Υπάρχει συνεχής εκπαίδευση των συντονιστών και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν να χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή ή να έχουν θέληση να μάθουν» εξηγεί η κ. Πυργιαννάκη.

Η Βάσω Παλμούτσου βγήκε στη σύνταξη πριν από ένα χρόνο, έπειτα από 33 χρόνια δουλειάς ως λογίστρια. «Απέκτησα απότομα πολύ ελεύθερο χρόνο και δεν ήξερα πώς να τον διαχειριστώ» αναφέρει. Έτσι πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό. Μετά από μια έρευνα σχετικά με τις ομάδες που υπάρχουν κατέληξε στους «Συνταξιούχους εν Δράσει». «Ευτυχώς που δεν έγινα ο συνταξιούχος, που φοβόμουν. Η σύνταξη είναι ένα χαστούκι. Ή θα σε αφυπνίσει ή θα σε οδηγήσει στην παραίτηση».

Οι συναντήσεις

Οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» συναντώνται κάθε Πέμπτη στη Νέα Σμύρνη προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες και να οργανώσουν τις δράσεις τους. Η διάρκεια της συνάντησης είναι δύο ώρες αυστηρά, για να μπορέσουν να μιλήσουν όλοι. Γίνεται ένας κύκλος, όπου ο καθένας λέει δύο τρεις προτάσεις για τον εαυτό του. Οπως, ποιος είναι για να τον γνωρίσουν οι υπόλοιποι και το πώς πήρε την απόφαση να πάει στην ομάδα. Εάν είναι παλαιότερο μέλος αναφέρει και το πώς ήταν η εβδομάδα του. Έπειτα, καταθέτει ο καθένας τις ιδέες του και συζητούν το κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν και με ποιο τρόπο. Στο τέλος ο καθένας αναφέρει τι αποκόμισε. «Ήρθα πολύ στεναχωρημένη και φεύγω πολύ χαρούμενη» είναι μια απ’ τις εκφράσεις, που έχουν ακουστεί στο τέλος συνάντησης.


Δράσεις

Μέχρι σήμερα τα μέλη της ομάδας έχουν συγκεντρώσει ρούχα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, έχουν συμμετάσχει σε δενδροφυτεύσεις και έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με άλλες εθελοντικές οργανώσεις (όπως οι «Ατενίστας», η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Έλιξ» και η ομάδα «Dance for a cause»), προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο τους.

Στις 21 Απριλίου πραγματοποίησαν στο πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», εκδήλωση με τίτλο «Μοιραζόμαστε παραμύθια… για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι», σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Έλιξ» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης 2012.

Στις 29 Απριλίου τα μέλη της οργάνωσης θα λάβουν μέρος στη δράση «Let’s do it Greece», μια διεθνή εθελοντική καμπάνια που ξεκίνησε το 2008 στην Εσθονία και έχει σαν στόχο, μέσα σε μία μόνο ημέρα, εθελοντές να καθαρίσουν τη χώρα από κάθε λογής σκουπίδια. Οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να καθαρίσουν τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν δεν έχουν παρά να βάλουν την φόρμα τους και τα αθλητικά τους παπούτσια και να πάνε την Κυριακή στις 10:30 στο σταθμό του ΗΣΑΠ Ειρήνη, όπου θα συναντηθούν με τους υπόλοιπους και θα ξεκινήσουν για το ΟΑΚΑ.

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη στην ομάδα των «Συνταξιούχων εν Δράσει» μπορούν να επικοινωνήσουν στο σχετικό γκρουπ στο Facebook ή στο email synedrasi@gmail.com.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk