Το απόφθεγμα του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Die Welt «η Ελλάδα θα σωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ωστόσο και η χώρα πρέπει να κάνει το καθήκον της», αναπαράγουν πολλά ΜΜΕ στις σημερινές «πολεμικές ανταποκρίσεις» τους από την Αθήνα. Η δια πυρός και σιδήρου έγκριση του νέου Μνημονίου, που ανανεώνει την προσπάθεια της Ελλάδας να «κρατηθεί» στο ευρώ, αποτελεί βεβαίως το πρώτο θέμα στον παγκόσμιο τύπο σήμερα το πρωί.

«Στην Αθήνα ουδείς βουλευτής ψήφισε με ενθουσιασμό το σχέδιο, την ώρα που έξω από το Κοινοβούλιο οι Ελληνες διαδήλωναν ότι δεν αντέχουν περισσότερη λιτότητα. Η στρατηγική της ευρωζώνης για την επιβίωσή της ξεσηκώνει όλο και περισσότερη δημόσια οργή», γράφει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα Κρις Μόρις.

Το Reuters σημειώνει ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα βαθιά αντιδημοφιλές πακέτο λιτότητας που επιβάλλει στη χώρα η ΕΕ και το ΔΝΤ και έτσι αποφεύγεται η εθνική χρεοκοπία. Την ώρα της ψηφοφορίας, ωστόσο, κτίρια καίγονταν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σκηνές βίας είχαν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη χώρα, προσθέτει το βρετανικό πρακτορείο.
Το αμερικανικό Bloomberg στην ανταπόκρισή του αναφέρει ότι «οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν μέσα σε μια εβδομάδα μια δεύτερη ευκαιρία μέσα για να τραβήξουν την Ελλάδα από το χείλος της κατάρρευσης, καθώς οι βουλευτές στην Αθήνα ενέκριναν τα μέτρα λιτότητας που τους ζητήθηκαν για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας».

Το Bloomberg αναφέρεται στην νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες για την έγκριση της εκταμίευσης των 130 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση της New York Times. Η εφημερίδα εκτιμά ότι «η Ελλάδα και οι ξένοι δανειστές της είναι εγκλωβισμένοι σε ένα επικίνδυνο, ακραίο παιχνίδι, που το διακύβευμά του είναι το μέλλον της χώρας και τους ευρώ».
Η ΝΥΤ εξηγεί ότι έως τώρα η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την ευρωζώνη ήταν αδιανόητα πράγματα.
«Τώρα, ενώ η ΕΕ επισημαίνει δεν είναι προετοιμασμένη για μια πτώχευση κράτους-μέλους της και ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, η δυναμική των εξελίξεων απομακρύνεται από την προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας και στρέφεται στον έλεγχο της ζημιάς που θα προκληθεί αν η διάσωση αποδειχθεί αδύνατη», προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.

Πιο αισιόδοξη, η επίσης αμερικανική Wall Street Journal θεωρεί ότι η συμφωνία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Η WSJ εξηγεί ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει δηλητηριαστεί βαθιά και ουσιαστικά ουδέποτε ενέπνεε εμπιστοσύνη. «Εδώ και πάνω από μια δεκαετία η χώρα αλλοίωνε τη δημοσιονομική εικόνα της. Εδώ και δύο χρόνια πολλά μέλη της ελληνικής πολιτικής τάξης θεωρούσαν ότι μπορούν να κρατούν όμηρο την ευρωζώνη, ποντάροντας ότι τα άλλα κράτη μέλη θα κατέβαλαν οποιοδήποτε τίμημα για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ», εξηγεί η εφημερίδα.

Η γαλλική Monde ξεκινά με μια «πολεμική ανταπόκριση», κάνοντας λόγο για «δεκάδες εμπρησμούς κτιρίων και μεταξύ αυτών δύο τραπεζών, για τουλάχιστον 50 τραυματίες από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία πυροδότησε μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων για να αντιμετωπίσει τους οπλισμένους με βόμβες μολότωφ εξεγερμένους». Η Monde σημειώνει ότι πολλά πολιτικά κόμματα ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι είχαν σχεδιάσει την καταστροφή συγκεκριμένων κτιρίων.

Η επίσης γαλλική Figaro αναφέρεται επίσης στα «χειρότερα επεισόδια των τελευταίων πολλών μηνών», σημειώνοντας ότι οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά των νέων μέτρων λιτότητας χρησιμοποίησαν πιστόλια φωτοβολίδων και αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες. Η Figaro κάνει ιδιαίτερη μνεία στην καταψήφιση του νομοσχεδίου από «περίπου 40 βουλευτές της Δεξιάς και της Αριστεράς, που αμέσως διεγράφησαν από τα κόμματά τους».

Η Liberation θεωρεί ότι «οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου ενέκριναν πανηγυρικά το νέο σχέδιο βάζοντας τέρμα στα σενάρια της αποκάλυψης και του χάους για την Ελλάδα, που απειλούσαν με στάση πληρωμών και αργά ή γρήγορα έξοδο από το ευρώ». Η Liberation αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στο χάος δεν είχε βυθιστεί το Κοινοβούλιο αλλά οι δρόμοι της ελληνικής πρωτεύουσας».

Η οικονομική γαλλική εφημερίδα Les Echos αναφέρει ότι «λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και ενώ οι μάχες μαίνονταν στους δρόμους της Αθήνας, οι βουλευτές ενέκριναν με μια άνετη πλειοψηφία 199 θετικών ψήφων επί των 300 βουλευτών τα νέα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine αναφέρει επίσης ότι εν μέσω βίαιων ταραχών, το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νωρίς το πρωί της Δευτέρας τις περαιτέρω δραστικές περικοπές δαπανών που απαιτούν η ΕΕ και το ΔΝΤ ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δεύτερης δέσμης μέτρων, χωρίς την οποία η Ελλάδα θα πτωχεύσει τον Μάρτιο.

Το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η απόφαση του Κοινοβουλίου επισκιάστηκε από τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων ετών. Τέλος, η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι το κέντρο της Αθήνας έγινε ένα πεδίο συντριμμιών από τα λεηλατημένα και καμμένα καταστήματα που άφησαν πίσω τους μασκοφόροι διαδηλωτές. Η εφημερίδα αναφέρει το σοκ των Αθηναίων εμπόρων, πολλοί εκ των οποίων αντίκρισαν σήμερα το πρωί τα ερείπια της επιχείρησής τους. Αναφέρει επίσης δήλωση του δημάρχου της Αθήνας Γιώργου Καμίνη για «τεράστιες ζημιές» στον εμπορικό ιστό της πόλης.