Η παράδοση θέλει να παίρνουμε κάποιες αποφάσεις στην αρχή κάθε νέας χρονιάς. Για τον 80χρονο μεγιστάνα των media Ρούπερτ Μέρντοχ, ήταν κάτι απλό: να γίνει μέλος του Twitter. Το έθεσε σε εφαρμογή από τη πρώτη μέρα του 2012, αποκτώντας πάνω από 14.000 ακόλουθους μέσα σε λίγες μόλις ώρες.
Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της κολοσσιαίας εταιρείας News Corporation, καθώς πήρε την απόφαση να κλείσει την ιστορική βρετανική εφημερίδα News Of The World, όταν έγινε γνωστό ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι της υπέκλεπταν τηλεφωνικά μηνύματα πολιτικών, επωνύμων, αλλά και απλών ανθρώπων. Το σκάνδαλο έριξε στα τάρταρα τη δημοτικότητα του δαιμόνιου επιχειρηματία, ο οποίος υποβλήθηκε σε άβολες δημόσιες ανακρίσεις από ειδική επιτροπή στην Αγγλία.
Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως 84.850 άνθρωποι ενδιαφέρονται να διαβάσουν όσα έχει να πει ο αμφιλεγόμενος άντρας, τον οποίο καλωσόρισε επίσημα ο ιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ο λογαριασμός δεν είναι ψεύτικος.
With his own voice, in his own way, @RupertMurdoch is now on Twitter.
— Jack Dorsey (@jack) January 1, 2012
Ο Μέρντοχ είναι νέος στον κόσμο των social media και αυτό φαίνεται. Τα τουίτς του είναι συχνά ανορθόδοξα γραμμένα, με τελείες εκεί που δεν πρέπει και ονόματα χωρίς κεφαλαία. Αυτό είδε προφανώς και μια δημοσιογράφος της Guardian και φιλοτιμήθηκε να γράψει ορισμένες οδηγίες μόνο για αυτόν. Ιδού το παρθενικό του μήνυμα:
Have just. Read The Rational Optimist. Great book.
— Rupert Murdoch(@rupertmurdoch) December 31, 2011
Οι πρώτες γκάφες δεν έλειψαν, όπως όταν έγραψε ότι οι Βρετανοί έχουν πολλές αργίες για μια χώρα που είναι φτωχή. Η ειρωνεία ήταν παραπάνω από αισθητή, καθώς το καυστικό σχόλιο γράφτηκε από την Καραϊβική όπου έκανε διακοπές με την οικογένεια του. Την κατάσταση έσπευσε αμέσως να σώσει η γυναίκα του, Γουέντι Ντενγκ, η οποία επίσης έγινε πρόσφατα μέλος του Twitter. (διόρθωση: Τελικά αποκαλύφθηκε ότι ο λογαριασμός αυτός ήταν πλαστός. Παρόλο που το Twitter του είχε δώσει για λίγο το “τικ” που σημαίνει ότι έχει κάνει έρευνα ταυτοπροσωπίας, τελικά παραδέχτηκαν ότι είχε γίνει λάθος).
@rupertmurdoch RUPERT!!! delete tweet!
— Wendi Deng Murdoch (@Wendi_Deng) January 1, 2012
Τα εναπομείναντα 24 μηνύματα του δεν προκαλούν και κάποια ιδιαίτερη αίσθηση, εκτός ίσως από την υποστήριξη του στην πολιτική του Ομπάμα κατά της τρομοκρατίας, αλλά και τη ψήφο εμπιστοσύνης που δίνει στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία, Ρικ Σαντόρουμ. Θα είναι ενδιαφέρον βέβαια να δει κανείς αν ο Μέρντοχ μπορεί να επηρεάσει τη κοινή γνώμη τόσο άμεσα, κάτι που κάνει εδώ και χρόνια υπογείως μέσα από τις εφημερίδες και τα κανάλια του.
Η ουσία του Twitter όμως είναι πάντα οι αντιδράσεις όσων ακολουθούν αυτούς που βρίσκονται στο επίκεντρο, εκσφενδονίζοντας ευφυείς ατάκες και θανατηφόρες ερωτήσεις. ‘Όπως το άκρως ειρωνικό και απολαυστικό καλωσόρισμα του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού της Αγγλίας, Τζον Πρέσκοτ:
Welcome to Twitter…@rupertmurdoch. I’ve left you a Happy New Year message on my voicemail!
— John Prescott (@johnprescott) January 1, 2012
Για κάποιους, ήταν ένα σημάδι πως ο κόσμος όντως θα καταστραφεί το 2012:
Ummm @rupertmurdoch joining twitter may be the real first sign of the apocalypse. #2012
— Rebecca Bowers (@rebowers) January 1, 2012
Ορισμένοι ζητάνε απλά και ξεκάθαρα να μάθουν αν είναι αυτός, προκαλώντας τον να τους πει τι είπαν μόλις στον τηλέφωνο τους.
OK @rupertmurdoch. Prove it’s you. What did I just say on my phone conversation?
— Jamie Kilstein (@jamiekilstein) January 3, 2012
Η παρουσία του στο Twitter γεννά και πιο σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον του έντυπου Τύπου:
If @rupertmurdoch can endorse Rick Santorum with 140 characters on a free platform, not sure why he needs expensive newspapers anymore
— emily bell (@emilybell) January 3, 2012
Έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί στο Twitter βρίσκεσαι στο έλεος όσων σε ακολουθούν. Μέχρι ίσως να το αγοράσει και αυτό ο Μέρντοχ, κάτι που αρκετοί έχουν ήδη αρχίσει να υποθέτουν.