Πριν προλάβει να κλείσει τέσσερις μήνες στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Carrefour – Μαρινόπουλος ο κ. Patrice Lespagnol ανακοίνώθηκε από την εταιρεία πως ήδη παίρνει την άγουσα για το Παρίσι και ανακαλείται από την εφεδρεία ο κ. Ζερόμ Λουμπέρ, διευθύνων σύμβολυος της εταιρείας ως το 2008! Στη διάρκεια του 2011 είναι ο τρίτος διευθύνων σύμβουλος τουμεγαλύτερου λιανεμπορικού ομίλου της ελληνικής αγοράς.
Ο πρώτος ήταν ο κ. Β. Στασινούλιας, ο οποίος απομακρύνθηκε την περασμένη άνοιξη με την αχλύ σκανδάλου, αν και όλες οι πληροφορίες συνέτειναν στην εκτίμηση πως ο ίδιθος ήταν «αθώος του αίματος» εν αντιθέσει με ορισμένους στενούς συνεργάτες του – η σχετική αποκάλυψη έγινε από τον εσωτερικό έλεγχο της πολυεθνικής Carrefour. Στη θέση του απομακρυνθέντος κ.Στασινούλια ανέλαβε ο αφιχθείς εκ Παρισίων κ. Lespagnol, ο οποίος μάλιστα πρόλαβε στη σύνοτμη παραμονή του στην Αθήνα να εγκαινιάσει ένα νέο τύπο καταστήματος το Planet – όπως μετατράπηκε το Carrefour του Γέρακα, φροντίζοντας στη σχετική συνέντευξη τύπου να προεξοφλήσει την επιτυχία του ομίλου στις συνθήκες της κρίσης. Λίγες εβδομάδες αργότερα απομακρύνθηκε μετ΄επαίνων κι επανήλθε ο κ.Λουμπερ.
Μία λεπτομέρεια που ίσως έχει την σημασία της: Οταν το 2008 ο κ. Λουμπερ αποχώρησε από την διευθύνση του ομίλου έκπληκτα τα στελέχη του μάθαιναν «μεταγράφθηκε» στις επιχειρήσεις του ομίλου Μαρινόπουλου, όπου ανέλαβε διευθύνουσα θέση, σαφής απόδειξη ότι απολάμβανε της πλήρους εμπιστοσύνης του του έλληνα συνεταίρου – έλεγαν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται στην αγορά».
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «η διοικητική αυτή αλλαγή, που τίθεται σε εφαρμογή από τις 27 Σεπτεμβρίου 2011, αποφασίστηκε στο πλαίσιο αντιμετώπισης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα». Είναι προφανές ότι μεταξύ των γάλλων και ελλήνων συνεταίρων του ομίλου υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην στρατηγική αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, κι αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ένα από τα βασικά στοιχεία της συνεργασίας αποτελεί το γεγονός ότι το μάνατζμεντ ανήκει στον γαλλικό όμιλο, είναι προφανές ότι η σχέση των δύο πλευρών έχει περάσει «δύσκολες στιγμές», πόσω μάλλον που το 2010 ο όμιλος κατέγραψε μείωση πωλήσεων και υψηλές ζημιές, ενώ για την εφετεινή του πορεία ο κ. Lespagnol απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά. Και το 2011 είναι πιό δύσκολο από το 2010. Το πρόβλήμα εντοπίζεται στην κατανόηση των ελλήνων καταναλωτών, δηλαδή σε στρατηγική πρόκειται να ακολουθήσει. Για τον κ.Λουμπέρ δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά για τον κ. Lespagnol συνοψίζεται στην φράση «η Carrefour θα είναι η φθηνότερη αλυσίδα» που είχε πεί στην πρω΄τη και τελευταία συνέντευξη του, δηλαδή «άγριος πόλεμος» κι όποιος αντέξει…
Κι όπως αναφέρεται ο κ. Ζερόμ Λουμπέρ «έχει εργαστεί στον όμιλο Carrefour από το 1998 έως το 2008, διατελώντας διευθύνων σύμβουλος της Carrefour Ελλάδος, από το 2004 έως το 2008. Στη συνέχεια εντάχθηκε στον όμιλο Μαρινόπουλου, στενό συνεργάτη του ομίλου Carrefour σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Βαλκάνια, όπου με την ιδιότητά του ως γενικός διευθυντής διατήρησε στενές σχέσεις με την Carrefour Μαρινόπουλος και τη διοικητική της ομάδα».
Ακολούθως η ανακοίνωση πλέκει το εγκώμιο του 40χρονου μάνατζερ σημειώνοντας ότι «είναι γνωστός και καταξιωμένος στην Ελλάδα χάρη στην ηγετική επιχειρηματική του ικανότητα. Η μέχρι τώρα πορεία του και η ηγετική του υπεροχή δίνει την πεποίθηση στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου ότι μαζί θα κατανοήσουν καλύτερα το καταναλωτικό κοινό στην Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο θα ενδυναμωθεί η νούμερο ένα θέση που κατέχει η Carrefour Μαρινόπουλος στην ελληνική αγορά».
Και για τον κ. Patrice Lespagnol – «ο οποίος θα αναλάβει σύντομα νέα καθήκοντα στον όμιλο Carrefour» – τον ευχαριστεί αποκαλώντας την παραμονή του στην Αθήνα ως «αποστολή», κάτι δηλαδή σαν «υπηρεσιακή θητεία»…