Σας αρέσει το Sauvignon Blanc; Αν απαντήσετε καταφατικά, θα ακολουθήσει σχεδόν αναπόφευκτα η δεύτερη ερώτηση: Ποιο απ’ όλα; Του Λίγηρα, του Μπορντό, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Αφρικής; Ή μήπως της Καλιφόρνιας, της Χιλής, της Βόρειας Ιταλίας και των Βαλκανίων; Εδώ, η απάντηση δυσκολεύει!

Πραγματικά, απ’ όλες τις λευκές ποικιλίες που ονομάζουμε κοσμοπολίτικες, εννοώντας ότι καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, το Sauvignon Blanc εμφανίζει ίσως τις περισσότερες και σημαντικότερες παραλλαγές στον χαρακτήρα των κρασιών του. Παραλλαγές, μάλιστα, που δεν οφείλονται πρωτίστως στις εδαφολογικές διαφορές, αλλά στο κλίμα και στις τεχνικές διαχείρισης του αμπελώνα.

Ο ακριβής τόπος καταγωγής της δεν είναι με σαφήνεια προσδιορισμένος, καθώς τόσο οι παραγωγοί του Aνω Λίγηρα, γύρω από τη Sancerre και το Pouilly, όσο και οι παραγωγοί του Μπορντό, τη θεωρούν δική τους. Τούτοι οι τελευταίοι, μάλιστα, επικαλούνται το γεγονός ότι το Sauvignon Blanc είναι ένας από τους δύο «γονείς» του Cabernet Sauvignon – ο άλλος είναι το κόκκινο Cabernet Franc – όπως απέδειξαν οι σύγχρονες μοριακές μέθοδοι.

Για πολλά πολλά χρόνια δεν ξέφευγε από τα όρια αυτών των δύο ζωνών, κινούμενο ανάμεσα στο νεανικό αλλά αρκετά αυστηρό, συμπυκνωμένο ύφος του Λίγηρα, με τα κομψά αρώματα, που, συχνά, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από πυριτικά εδάφη, θυμίζουν τσακμακόπετρα και την πολύπλοκη αρωματική και γευστική έκφραση του Μπορντό, κυρίως εξαιτίας της ζύμωσης και της παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια.

Η μεγάλη ανατροπή ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Το ιδιόρρυθμο κλίμα της ψυχρής αλλά ηλιόλουστης περιοχής, με τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στη μέρα και στη νύχτα, εκτίναξε και αποκάλυψε το εκρηκτικό αρωματικό δυναμικό της ποικιλίας, αλλάζοντας την τύχη της και την πορεία της στο κόσμο του κρασιού. Οι άγγλοι οινοκριτικοί και καταναλωτές την ερωτεύτηκαν σχεδόν αμέσως και σύντομα τα προκλητικά λεμονάτα αρώματα με τις εξωτικές νότες και η αιχμηρή, δροσιστική οξύτητα έγιναν το σήμα κατατεθέν της.

Στην Ελλάδα, όπου έφτασε στα μέσα του ’80, καλλιεργείται σε πολλές διαφορετικές ζώνες, από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη, γεγονός που οδηγεί βέβαια και σε μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων. Παρ’ ότι δε καταγράφονται, επισήμως τουλάχιστον, περίπου 7.000 στρέμματα αμπελώνων, οι «καθαρόαιμες», ή σχεδόν καθαρόαιμες, ετικέτες Sauvignon Blanc είναι σχετικά λίγες. Ειδικά αν αναζητήσουμε όσες δεν έχουν ωριμάσει σε βαρέλι, αυτές δεν ξεπερνούν τις 25, καθώς αρκετοί παραγωγοί προτιμούν να το «παντρεύουν» με άλλες ποικιλίες, ιδιαίτερα το Ασύρτικο.

Από αυτές τις 25, δοκιμάσαμε τις 20, με τη γνωστή πλέον διαδικασία, για να καταλήξουμε στις καλύτερες, κατά τη γνώμη μας, οκτώ. Να σημειώσουμε ότι σε κάποια δείγματα, η παρουσία του θειώδους ήταν από αισθητή έως έντονη, πιθανόν λόγω της πρόσφατης εμφιάλωσης ή του… φόβου του ελληνικού καλοκαιριού! Επίσης, σε ένα δείγμα εντοπίστηκαν αναγωγικές οσμές, ενώ ένα άλλο εμφάνιζε αλλοίωση του χρώματος.

ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ
-H σειρά παρουσίασης των κρασιών που ξεχώρισαν είναι τυχαία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κατάταξη.
-Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στον χώρο σεμιναρίων της Genius in Gastronomy (geniusingastronomy.gr).
-Τα δείγματα ζητήθηκαν από τους παραγωγούς και δοκιμάστηκαν όλα σε θερμοκρασία 12°C.
-Μαζί μας δοκίμασε και ο Αποστόλης Πλάχουρας, οινοχόος στο Funky Gourmet.
-Ευχαριστούμε την οινοχόο Μαρία Δελήτσικου για τη βοήθειά της.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

SAUVIGNON BLANC 2010
Επιτραπέζιος Οίνος
Παραγωγός: Ευάμπελος Γη

Χρώμα: Ανοιχτόξανθο, λαμπερό, με πράσινες ανταύγειες και ελαφρά παρουσία διοξειδίου.
Μύτη: Τα ώριμα καλοκαιρινά φρούτα, με επικρατέστερο το πεπόνι, συναντώνται με τα εξωτικά φρούτα και μια λεπτή νότα ορυκτών.
Στόμα: Μαλακό και ευγενικό στην πρώτη επαφή, αποκαλύπτει στη συνέχεια τον πλούτο, τη δομή και τη ζωντάνια του, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο και ελκυστικό σύνολο. Μακρύ τελείωμα.

SAUVIGNON BLANC 2010
Τοπικός Οίνος Φλώρινας
Παραγωγός: Κτήμα Αλφα

Χρώμα: Αχυροπράσινο, πολύ λαμπερό.
Μύτη: Κομψή και πολύπλοκη αρωματική έκφραση, με περάσματα εσπεριδοειδών, βοτάνων, εξωτικών φρούτων και πιπεριάς.
Στόμα: Μάλλον ευρωπαϊκού προσανατολισμού, με εξαιρετική δομή, συμπύκνωση και ισορροπία. Η οξύτητα όσο χρειάζεται παρούσα, χωρίς να γίνεται προκλητική. Πολύ μακρύ τελείωμα, με μνήμες φρούτων και βοτάνων.

SAUVIGNON BLANC 2010
Τοπικός Οίνος Παγγαίου
Παραγωγός: Κτήμα Βασίλη Χατζηγεωργίου

Χρώμα: Ανοιχτοκίτρινο, λαμπερό, με ελαφρές πρασινωπές ανταύγειες.
Μύτη: Διακριτικές λεμονάτες νότες εναλλάσσονται με αρώματα ροδάκινου, μπανάνας, πράσινης πιπεριάς και βοτάνων.
Στόμα: Μαλακό, σχεδόν γλυκό, άγγιγμα. Πλούτος και θέρμη που εξισορροπούνται από την ικανή οξύτητα. Τα αρώματα της μύτης επανέρχονται και στο επίμονο τελείωμα.

SAUVIGNON BLANC 2010
Τοπικός Οίνος Παγγαίου
Παραγωγός: Οινοποιία Συμεωνίδη

Χρώμα: Αχνόξανθο, λαμπερό, με πινελιές φρεσκάδας.
Μύτη: Εκφραστική μύτη, όπου κυριαρχούν τα αρώματα του ροδάκινου, του λεμονιού και του μάνγκο.
Στόμα: Προσανατολισμένο περισσότερο στην ανάλαφρη και δροσιστική πλευρά της ποικιλίας, προσφέρει ένα πολύ ευχάριστο και εύκολα προσεγγίσιμο σύνολο. Καλό, φρουτώδες τελείωμα.

SAUVIGNON BLANC 2010
Τοπικός Οίνος Κρανώνος
Παραγωγός: Κτήμα Καριπίδη

Χρώμα: Ξανθοπράσινο, λαμπερό.
Μύτη: Διακριτική αλλά αρκετά σύνθετη μύτη, όπου αναγνωρίζονται ξύσμα λεμονιού, πεπόνι, γλυκό περγαμόντο και ροδάκινο, σε ευδιάκριτο φυτικό υπόβαθρο.
Στόμα: Στην αρχή αναδεικνύονται το πάχος και η θέρμη, ενώ στη συνέχεια έρχεται η οξύτητα να το ισορροπήσει. Ευκολόπιοτο, με καλό τελείωμα εσπεριδοειδών.

ΠΕΤΡΑΙΑ ΓΗ 2010
Τοπικός Οίνος Φλώρινας
Παραγωγός: ΕΑΣ Αμυνταίου

Χρώμα: Λαμπερό, στο χρώμα του ώριμου λεμονιού, με πράσινες ανταύγειες και ελαφρά παρουσία διοξειδίου.
Μύτη: Κυριαρχούν τα φυτικά αρώματα και τα ορυκτά, ενώ σε δεύτερο επίπεδο εμφανίζονται αγιόκλημα, εσπεριδοειδή και καλοκαιρινά φρούτα.
Στόμα: Γεμάτο, με τονισμένη, αλλά όχι δυσάρεστη οξύτητα, που πιθανόν οφείλεται στο Ξινόμαυρο, που συμμετέχει κατά 20% στο μείγμα. Καλή δομή και επίγευση, που θυμίζει νεράντζι.

SAUVIGNON BLANC 2010
Τοπικός Οίνος Πλαγιών Πάικου
Παραγωγός: Κτήμα Αϊδαρίνη

Χρώμα: Χρυσοπράσινο, λαμπερό.
Μύτη: Επίμονη αλλά φινετσάτη μύτη, με περάσματα γιασεμιού, μέντας, σανού, λεμονιού, ροδάκινου και πεπονιού.
Στόμα: Μεσαίου όγκου, με ωραία λεμονάτη οξύτητα, που χαρίζει δροσιά και ζωντάνια. Επίγευση καλής διάρκειας, όπου επανέρχονται τα αρώματα των φρούτων.

SAUVIGNON BLANC 2010
Κρητικός Τοπικός Οίνος
Παραγωγός: Οινοποιείο Νίκου Δουλουφάκη

Χρώμα: Λαμπερό κίτρινο, με ελάχιστο πράσινο.
Μύτη: Η ώριμη μύτη, όπου επικρατούν η μαρμελάδα βερίκοκο, το γλυκό λεμόνι και το γλυκό νεράντζι, υποδηλώνει τη νότια καταγωγή του.
Στόμα: Μαλακό άγγιγμα, με ελαφριά γλύκα που εξισορροπείται από τη ζωντανή οξύτητα. Πλούσιο στόμα, με άφθονο, ώριμο φρούτο και μακρύ τελείωμα.