Σε ηλικία 79 ετών πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες η ελληνίδα ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη Ολντριτζ που το 1975 βραβεύθηκε με το Οσκαρ κοστουμιών για την ταινία του Τζακ Κλέιτον «Ο μεγάλος Γκάτσμπι». Κορυφαία μορφή του θεάτρου στον τομέα της, η Θεώνη Βαχλιώτη Ολντριτς είχε αποσπάσει δεκάδες θεατρικά βραβεία από τα οποία τα σημαντικότερα ήταν τα ΤΟΝΥ για τις παραστάσεις «Το κλουβί με τις τρελές», «Ανι» και «Barnum». Ανάμεσα στις πάρα πολλές δουλειές της στο θέατρο θα βρούμε και την περίφημη παράσταση «Ilya darling» που σκηνοθέτησε ο Ζιλ Ντασέν στο Μπρόντγουεϊ με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη.

Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη η Θεώνη Βαχλιώτη σπούδασε στην Αθήνα και το θέατρο Γκούντμαν του Σικάγου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες παντρεύτηκε τον ηθοποιό Τομ Ολντριτζ. Δούλεψε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ σχεδιάζοντας τα κουστούμια της Τζεραλντίν Πέιτζ και του Πολ Νιούμαν σε μια παραγωγή του «Γλυκού πουλιού της νιότης» (1959) που σκηνοθέτησε ο Ελία Καζάν (πολλά χρόνια αργότερα, το 1998, η Θεώνη Βαχλιώτη Ολντριτζ θα σχεδίαζε τα κοστούμια της ίδιας παράστασης που ανέβηκε από τον θίασο της Κάτιας Δανδουλάκη).

Στην φιλμογραφία θα βρούμε θρυλικούς τίτλους, από τα «Μάτια της Λόρα Μαρς» και το «Γκοστμπάστερς», μέχρι την κινηματογραφική εκδοχή της «Ανι» σε σκηνοθεσία Τζον Χιούστον και την ταινία της Μπάρμπρα Στράιζαντ «Ο καθρέφτης έχει δυο πρόσωπα.»

«Ημουν πάνω από όλα τυχερή»

είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή της στο Βήμα η Βαχλιώτη Ολντριτζ. «Ολοι οι άνθρωποι για να αρχίσουν να δουλεύουν πρέπει κάποιος να τους δώσει την πρώτη ευκαιρία. Πάντα κάποιος βοηθάει για να γίνει η αρχή. Εγώ ευτύχησα σε αυτό. Πολλοί άνθρωποι με εμπιστεύθηκαν και με βοήθησαν. Θα τους θυμάμαι πάντα. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας ξεχνούν εύκολα και αυτό προσωπικώς με σκοτώνει. Με ενοχλεί πολύ αυτή η απώλεια μνήμης και ειδικά όταν αφορά σημαντικούς ανθρώπους, για να μην πω στυλοβάτες του χώρου».

Η Θεώνη Βαχλιώτη Ολντριτζ ήταν ξαδέλφη της επίσης ενδυματολόγου Ντένης Βαχλιώτη.