Η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ζήτησε να συμπεριληφθούν τα πολεμικά ημερολόγια που συνέταξε ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς σαν αποδεικτικά στοιχεία στις δίκες του Ράντοβαν Κάρατζιτς και άλλων τεσσάρων Σερβοβόσνιων.

Η εισαγγελία του ICTY για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία θεωρεί ότι τα ημερολόγια περιέχουν αυθεντικές σημειώσεις, που κράτησε ο Μλάντιτς την περίοδο που διαπράχθηκαν τα εγκλήματα, με τα οποία βαρύνονται οι κατηγορούμενοι που δικάζονται ενώπιον του δικαστηρίου.

Επιπλέον, το ICTY ζήτησε να συμπεριληφθούν τα ημερολόγια εκτός από τη δίκη του Κάρατζιτς και για τις δίκες του Φράνκο Σιμότοβιτς, του Γιόβιτσα Στάνισιτς, του Μίτσα Στάνισιτς και του Στόγιαν Ζούπλιανιν.

Η σερβική αστυνομία κατέσχεσε τα ημερολόγια και εκατοντάδες άλλα αντικείμενα στις 23 Φεβρουαρίου στο διαμέρισμα της συζύγου του Μλάντιτς, Μποσίλικα Μλάντιτς στο Βελιγράδι.

Από την πλευρά του, η κυβέρνηση της Σερβίας παρέδωσε σαρωμένες εικόνες των ημερολογίων στην εισαγγελία του ICTY και κατέθεσε τα αυθεντικά ημερολόγια στις 10 Μαΐου ενώ έχει ήδη αρχίσει η μετάφραση των 3.500 χειρόγραφων σελίδων του ημερολογίου που καλύπτει την περίοδο 19 Ιουνίου 1991 – 28 Νοεμβρίου 1996.

Σύμφωνα με την εισαγγελία η γνησιότητα των ημερολογίων και του γραφικού χαρακτήρα του Μλάντιτς επιβεβαιώθηκε από τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στρατηγού Μανόιλο Μιλοβάνοβιτς.