Η Σύνοδοςτου Κανκούν στα τέλη του έτους δεν θα οδηγήσει σε δεσμευτική συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής, προέβλεψε τη Δευτέρα ο κορυφαίος διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το κλίμα Ίβο ντε Μπουρ, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί το καλοκαίρι.

Σε δηλώσεις που έκανε από τη Γερμανία, όπου πραγματοποιείται διήμερη διεθνής συνάντηση για την κλιματική αλλαγή, ο Ντε Μπουρ εκτίμησε ότι ησύνοδος κορυφήςπου θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στο Μεξικό θα προσφέρει μόνομια«πρώτη απάντηση» για το ζήτημα, η οποία όμως«δεν θα είναι μια αρκετά καλή απάντηση».

Στην καλύτερη περίπτωση, η Σύνοδος του Κανκούν θα οδηγήσει σε αποφάσεις για τη «λειτουργική αρχιτεκτονική κατά της κλιματικής αλλαγής», εκτίμησε.

Η διεθνής δεσμευτική συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός του 2012, ακόμα κι αυτή όμως «δεν θα είναι η οριστική απάντηση για την κλιματική αλλαγή».

Ο Ντε Μπουρ έχει προαναγγείλει εδώ και μήνες ότι την 1η Ιουλίου θα αποχωρήσει από τη θέση του εκτελεστικού γραμματέα της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCC).

Η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής των 194 χωρών-μελών της UNFCC κατέληξε σε φιάσκο πέρυσι το Δεκέμβριο. Η συμβιβαστική «Συμφωνία της Κοπεγχάγης» περιορίζεται στο να προτρέπει τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα. Προβλέπει επίσης χρηματική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες 30 δισ. δολαρίων έως το 2012.

Έκκληση για εμπιστοσύνη

Την Κυριακή ξεκίνησε στη Γερμανία ο λεγόμενος «Κλιματικός Διάλογος του Πέτερσμπουργκ», μια συνάντηση 45 χωρών που θα εξετάσει επιμέρους ζητήματα όπως η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και οι μηχανισμοί επαλήθευσης.

Στη συνάντηση μίλησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επισήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου των δύο βαθμών.

Αποδέχτηκε επίσης τις διαμαρτυρίες πολλών χωρών ότι η Συμφωνία της Κοπεγχάγης ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής μεταξύ ελάχιστων ισχυρών κυβερνήσεων όπως των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Ένα πράγμα που δεν πήγε καλά στην Κοπεγχάγη ήταν ότι συναντήθηκε ένας μικρός κύκλος και οι περιφερειακές ομάδες είχαν την αίσθηση ότι αποκλείστηκαν από τις διαπραγματεύσεις» είπε η κ. Μέρκελ.

«Ένα προπαρασκευαστικό έργο που πρέπει να ολοκληρώσουμε πριν το Κανκούν είναι να βρούμε μια βάση εμπιστοσύνης για όλες τις χώρες» πρόσθεσε.

Την ίδια επισήμανση έκανε και ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, ο οποίος μάλιστα ζήτησε από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να αποδεχθούν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πραγματικά κοινή μας ευθύνη» δήλωσε.