ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Μετοχές και ανοιχτά μέτωπα

Τα χθεσινά κέρδη των ελληνικών μετοχών ήρθαν να συνηγορήσουν μάλλον στην άποψη της Citigroup που αποφάνθηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο δυνατό για το ελληνικό χρηματιστήριο. Η ισχυρή εντολή, όπως διατυπώθηκε, αφενός απομακρύνει την όποια πολιτική αβεβαιότητα, εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2010, αφετέρου επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπιση της πρώτης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας από το 1992. Η αντίδραση των ελληνικών μετοχών βραχυχρόνια …

Μετοχές και  ανοιχτά μέτωπα | tovima.gr

Τα χθεσινά κέρδη των ελληνικών μετοχών ήρθαν να συνηγορήσουν μάλλον στην άποψη της Citigroup που αποφάνθηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο δυνατό για το ελληνικό χρηματιστήριο. Η ισχυρή εντολή, όπως διατυπώθηκε, αφενός απομακρύνει την όποια πολιτική αβεβαιότητα, εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2010, αφετέρου επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπιση της πρώτης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας από το 1992.

Η αντίδραση των ελληνικών μετοχών βραχυχρόνια αναμένεται να είναι θετική, αλλά μεσοπρόθεσμα η αναθεώρηση προς τα κάτω των ήδη αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, καθώς η νέα κυβέρνηση θα αρχίσει να ανακαλύπτει το μέγεθος των «ανοιγμάτων» της οικονομίας, ίσως ασκήσει κάποιες πιέσεις στο ΧΑ. Τουλάχιστον όμως θα καταστήσει κοινωνό, όπως λέγεται, της κοινής γνώμης τις δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος προϋπολογισμός. Παράλληλα, δύο θέματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά:

Το πρώτο έχει να κάνει με τα περιθώρια και κυρίως με το αποτέλεσμα των επικείμενων διαπραγματεύσε- ων με την ΕΕ σχετικά με τις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, την ώρα που η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα στη δημοσιονομική προσαρμογή περιορίζοντας και την αύξηση του δημοσίου χρέους. Καθώς μάλιστα οι ανοχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μάλλον θα περιοριστούν, ο σκεπτικισμός των Ευρωπαίων αποτυπώνεται σε σχετικό σχόλιο της «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung» που αναρωτιόταν «τι είδους κράτος είναι αυτόστο οποίο η ΕΕ πληρώνει διατροφή εδώ και 25 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα;». Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο αφορά τις πιθανές αλλαγές των διοικήσεων των κρατικά ελεγχόμενων εισηγμένων εταιρειών, που αποτελούν το 14% του ΧΑ. Πιθανές νέες διοικήσεις θα κριθούν μάλλον ξεχωριστά από την αγορά, αλλά, όπως σημείωσε η Citi, καλά θα είναι οι επιλογές της νέας κυβέρνησης να γίνουν με επιχειρηματικά και όχι με πολιτικά κριτήρια και τα πρόσωπα που θα μπουν σε θέσεις-κλειδιά να έχουν ένα υψηλό επιχειρηματικό προφίλ. Για τους ξένους θεσμικούς, εξάλλου, που ελέγχουν και τις μισές ελληνικές μετοχές, αν στη θέση ενός αποδεδειγμένα ικανού στελέχους τοποθετηθεί ένα άλλο αντίστοιχου κύρους, κανένας δεν πρόκειται να αντιδράσει αρνητικά. Αν όμως στη θέση του τοποθετηθεί ένα «δευτεροκλασάτο» κομματικό στέλεχος, τότε αυτό δεν μπορεί παρά να έχει την επίπτωσή του στις τιμές των μετοχών.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk