ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φωτεινό μονοπάτι στις συσκευές μας!

Μ ια… λεκτική επανάσταση εκτυλίσσεται γύρω μας και δεν την έχουμε πάρει χαμπάρι. Θα τη συνειδητοποιήσουμε την ημέρα που κάποιος πολιτικός μας θα κλείσει μια ομιλία του σε χωριό κλείνοντας και τον φορητό του και μια γιαγιά θα πεταχτεί κρατώντας μνήμη-φλας στο χέρι:«Εχ΄ς γιουεσμπί,να μ΄ τη δώκεις να σι ξανακούσω;».Αλλά ίσως όταν έλθει αυτή η «επική ημέρα» ουδείς να συγκινηθεί, καθώς η τεχνολογία έκανε ήδη το επόμενο άλμα της: το άλμα εκείνο που θα επιτρέπει σε κάθε …

Μ ια… λεκτική επανάσταση εκτυλίσσεται γύρω μας και δεν την έχουμε πάρει χαμπάρι. Θα τη συνειδητοποιήσουμε την ημέρα που κάποιος πολιτικός μας θα κλείσει μια ομιλία του σε χωριό κλείνοντας και τον φορητό του και μια γιαγιά θα πεταχτεί κρατώντας μνήμη-φλας στο χέρι:«Εχ΄ς γιουεσμπί,να μ΄ τη δώκεις να σι ξανακούσω;».Αλλά ίσως όταν έλθει αυτή η «επική ημέρα» ουδείς να συγκινηθεί, καθώς η τεχνολογία έκανε ήδη το επόμενο άλμα της: το άλμα εκείνο που θα επιτρέπει σε κάθε θαμώνα των ΚΑΠΗ να αποθηκεύει με «ταχύτητα φωτός» όλη την τηλεμετάδοση του καναλιού της Βουλής!

Η πύλη που οδηγεί παντού
Αν το καλοσκεφθείτε, η λέξη που βρίσκεται πια πιο συχνά στα χείλια όλων όσοι έχουν κάποια ηλεκτρονική συσκευή είναι το USΒ. Είτε υπολογιστή έχεις είτε κινητό είτε ψηφιακή φωτομηχανή, ο κοινός τόπος τους είναι αυτή η απίστευτα απλή πύλη επικοινωνίας τους, το Universal Serial Βus.

Γεννήθηκε το 1996 προκειμένου να μας απαλλάξει από τα δύσχρηστα καλώδια σύνδεσης υπολογιστών και εκτυπωτών, αλλά το μικρό της μέγεθος την επέβαλε παντού. Στην πρώτη της έκδοση (USΒ 1.0) επέτρεπε τη μεταφορά 12 Μbit/s (εκατομμύρια μονάδων πληροφορίας ανά δευτερόλεπτο). Στην επόμενη (USΒ 2.0), τον Απρίλιο του 2000, ανέβηκε στα 480 Μbit/s. Επειτα, τον Μάιο του 2008, κατασκευάστηκαν τα πρώτα κυκλώματα ελέγχου που θα της επιτρέπουν να μεταφέρουν 4,8 Gbit/s (δισεκατομμύρια bit/s) ως USΒ 3.0. Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή: από τα 39 δευτερόλεπτα που χρειάζεται ένα USΒ 2.0 για να μεταδώσει 500ΜΒ δεδομένων, με το USΒ 3.0 θα χρειάζονται μόλις 4,4 δευτερόλεπτα. Και σαν να μην έφταναν αυτά, στις προδιαγραφές του που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες υπάρχει ηλεκτρική ισχύς 0,9 Αμπέρ (έναντι 0,5 amps στο USΒ 2.0), που μπορεί να φτάσει τα 1,5 amps για να φορτίζει και μπαταρίες!

Ωστόσο προτού καν φθάσουν στα καταστήματα αυτά τα παντοδύναμα USΒ 3.0, η κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών Ιntel έκανε την έκπληξη παρουσιάζοντας κυκλώματα που μεταφέρουν 10 Gbps και θα φθάσουν τα 100 Gbps! Πώς το κατάφερε; Μα… ακολουθώντας το «φωτεινό μονοπάτι» που της έδειξε η Αpple!

Ο οπτικός σύνδεσμος

Εδώ και μία πενταετία μιλάμε για «φωτονικούς υπολογιστές», αλλά στα χέρια μας θα φτάσουν πιο γρήγορα οι πόρτες επικοινωνίας μεταξύ τους: τα φωτο-USΒ ή Light Ρeak κατά την Ιntel

Ηταν το 2007 όταν ο γνωστός Στιβ Τζομπς (Steve Jobs) της Αpple ζή τησε να δει τον διευθύνοντα της Ιntel Πολ Ορτελίνι (Ρaul Οrtelini). Του εξέφρασε τον σκεπτικισμό των μηχανικών του για το ότι οι προοπτικές της πληροφορικής στομώνονται από τις ανεπάρκειες και τις ασυμβατότητες των διατάξεων σύνδεσης των συσκευών. Ηδη τα iΡhone και τα iΡod των πελατών του «στέναζαν» όποτε είχαν να κάνουν συγχρονισμό δεδομένων με υπολογιστές. Επρεπε κάτι να βρεθεί, κάτι που να αντικαταστήσει ακόμη και τα πιο γρήγορα USΒ, FireWire, eSΑTΑ ή DisplayΡort, και να είναι «αδιάφορο πρωτοκόλλου», δηλαδή να επιτρέπει την επικοινωνία διαφόρων και μελλοντικών συσκευών. Κατά την Αpple το κρίσιμο επίτευγμα για την επιτυχία θα ήταν ένας «οπτικός σύνδεσμος» (μετατροπέας των ηλεκτρονίων σε φωτόνια). Ο λόγος της εμμονής στον «οπτικό σύνδεσμο» ήταν ότι ο χαλκός των καλωδίων θέτει κάποια όρια στο τρελό πανηγύρι των ηλεκτρονίων, καθ΄ ότι η πολύ μεγάλη ταχύτητά τους καταλήγει σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καλώδια των συνδέσεων USΒ 2.0 έχουν μέγιστο μήκος 5 μέτρων, ενώ των USΒ 3.0 θα περιορίζονται στα 3 μέτρα. Αντίθετα, ένας γυάλινος διάδρομος φωτός είναι μια ανεμπόδιστη τσουλήθρα. Πώς όμως μετατρέπεις αυτά τα εύκαμπτα πράγματα σε καλωδιάκι ανθεκτικό διά πάσαν χρήσιν;

Μία ταινία Βlu-Ray σε 30 ΔΔ
Η Ιntel είχε από πολλού ασχοληθεί με τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των πλαστικών οπτικών καλωδίων. Αυτά δεν επιτρέπουν τις ταχύτητες των γυάλινων, αλλά… μπορείς να τα δέσεις κόμπο κι όμως να δουλεύουν. Ετσι η Ιntel συνέχισε τις μυστικές συσκέψεις των μηχανικών της με εκείνους της Αpple ώσπου να σιγουρευτεί για το εφικτό του πράγματος. Το αποτέλεσμα των πειραματισμών της το έδειξε στην εφετινή παγκόσμια σύνοδο συνεργατών της, το Ιntel Developer Forum (22-24 Σεπτεμβρίου), στο Σαν Φρανσίσκο: από ένα πορτάκι τύπου USΒ έβγαινε πλαστική οπτική ίνα 30 μέτρων, που διοχέτευε αρμαθιές δεδομένων και βίντεο υψηλής ανάλυσης (1080p) σε διαφόρους αποδέκτες, με ταχύτητα 10 Gbps. Μια ολόκληρη ταινία δίσκου Βlu-Ray σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα! Το όλο κύκλωμα απαρτιζόταν από μία μονάδα ελέγχου και έναν οπτο-μετατροπέα, που μετέτρεπε το ηλεκτρικό ρεύμα σε φως (και αντίστροφα) μέσω μικροσκοπικών λέιζερ και φωτο-ανιχνευτών.

Τώρα; Τώρα όλα είναι «κουκιά μετρημένα» για την Ιntel: πρώτα θα «σπρώξει» την προτυποποίηση του νέου τύπου USΒ που εφηύρε (Light Ρeak το ονομάζει κωδικά- ήτοι Κορύφωση Φωτός) και έπειτα θα… σαρώσει την αγορά (ήδη η Sony έσπευσε να δηλώσει υποστηρικτής της). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αγοράσουμε όλη τη χρονιά συσκευές με USΒ 3.0 και μετά θα τις αντικαταστήσουμε σταδιακά με φωτο-USΒ. Πόσο σταδιακά; Αυτό εξαρτάται κυρίως από τις μαζικές παραγγελίες προς την Ιntel: όσο περισσότερες είναι τόσο γρηγορότερα θα ρίξει το κόστος παραγωγής τους, ώστε να γίνουν προσιτά και για τη φθηνότερη συσκευή. Πάντως η Αpple- που παραδοσιακά δεν… φοβάται την ακρίβεια- λέγεται ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει μοντέλα με φωτο-USΒ από του χρόνου το φθινόπωρο.

Εν τω μεταξύ η Ιntel θα ετοιμάζεται για την επόμενη γενιά φωτοUSΒ, για την οποία υποσχέθηκε ότι την επόμενη δεκαετία θα πιάσει τα 100 Gbit/s!!! Αν σκεφθείτε ότι ήδη πουλιούνται ανά τον κόσμο τρία δισεκατομμύρια USΒ τον χρόνο και αναμένεται να ξεπεράσουν τα τέσσερα δισεκατομμύρια τεμάχια το 2013, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του «σουξέ».

a.kafantaris@gmail.com

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk