Σεμνά & ΤΑΠΕΙΝΑ

Το ότι στην κρίση υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι είναι γνωστό. Στους κερδισμένους όμως έρχεται να προστεθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σύμφωνα με υπολογισμούς της Goldman Sachs, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ (σκίτσο) είδε την κερδοφορία της τράπεζας από την κατάρρευση της Lehman Βrothers ως σήμερα να αυξάνεται περίπου κατά 900 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προήλθε από τόκους που κατέβαλαν στην ΕΚΤ οι εμπορικές τράπεζες, οι οποίες δανείστηκαν από αυτή για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Κέρδη
Το ότι στην κρίση υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι είναι γνωστό. Στους κερδισμένους όμως έρχεται να προστεθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σύμφωνα με υπολογισμούς της Goldman Sachs, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ (σκίτσο) είδε την κερδοφορία της τράπεζας από την κατάρρευση της Lehman Βrothers ως σήμερα να αυξάνεται περίπου κατά 900 εκατ. ευρώ.

* * *
Το ποσό αυτό προήλθε από τόκους που κατέβαλαν στην ΕΚΤ οι εμπορικές τράπεζες, οι οποίες δανείστηκαν από αυτή για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Διαπραγματεύσεις
Η τοποθέτηση της βουλευτού του ΠαΣοΚ και πολιτικής υπεύθυνης για τη Ναυτιλία κυρίας Ελπίδας Τσουρή αναφορικά με την έλευση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την οποία η σύμβαση παραχώρησης θα επανεξετασθεί όταν το ΠαΣοΚ θα γίνει κυβέρνηση, δεν γνωρίζουμε κατά πόσον επέφερε δικαίωση στις τάξεις των λιμενεργατών, πάντως στους Κινέζους προκάλεσε κάτι μεταξύ ισορροπημένης αγαλλίασης και ευσεβούς πόθου.

* * *
Και αυτό διότι οι κύριοι της Cosco θεωρούν ότι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το «μάρμαρο» και ως εκ τούτου το άκουσμα μιας επαναδιαπραγμάτευσης είναι κάτι που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, διότι ως γνωστόν σε μια νέα διαπραγμάτευση μπορεί να δώσεις, αλλά μπορεί και να πάρεις.

* * *
Προφανώς για τον λόγο αυτόν έσπευσε ο ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσει τη θέση του. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η Cosco πρέπει να φύγει άμεσα από τον Πειραιά και το λιμάνι να επιστρέψει στο Δημόσιο.

Πάντως, τα περί κρατικού μοντέλου στον ΟΛΠ ούτε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα δεν τόλμησε να τα πει, η οποία όταν ρωτήθηκε για το θέμα είπε με νόημα ότι «δεν έχει σημασία ποιος αγοράζειαλλά ποιος πουλάει» !

Ερωτήματα
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει ήδη αυξηθεί από τα 8,8 δισ.

ευρώ στα 9,3 δισ. ευρώ, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου , σε απάντησή του στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου , ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα αυξήσει τις δαπάνες του προγράμματος στο 4% του ΑΕΠ. Η δήλωση-απάντηση του κ. Παπαθανασίου προκάλεσε ερωτήματα, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομίας δεν έχει ανακοινώσει σχετική απόφαση.

Υποψηφιότητα
Τελικά σ΄ αυτόν τον κόσμο κανείς δεν χάνεται. Πόσο μάλλον όταν ένα πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας στη σημερινή πολιτική συγκυρία συγκεντρώνει τρία βασικά χαρακτηριστικά: πρώτον, είναι γυναίκα (και ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης τις ψάχνει με το… φανάρι του Διογένη για να συμπληρώσει τα ψηφοδέλτια), δεύτερον, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ (και μάλιστα στο τελευταίο συνέδριο εξελέγη πρώτη μεταξύ των γυναικών υποψηφίων με 1.242 σταυρούς) και, τρίτον, είναι δυναμική (όπως λέγεται, θα μείνει αξέχαστη στους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης).

* * *
Πρόκειται για την πολυπράγμονα και πολυτάλαντη διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχου, κυρία Φωτεινή Βρύνα. Θα κοσμεί το ψηφοδέλτιο Ηλείας της ΝΔ. Από καιρό η κυρία Βρύνα επιθυμούσε διακαώς να πολιτευθεί, σκέψη η οποία ανεστάλη την τελευταία περίοδο, λόγω της επικείμενης εκλογικής ήττας του κυβερνώντος κόμματος. Τελικώς όμως επανήλθε στο κομματικό προσκήνιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk