ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ετοιμος να αρχίσει «αμέσως» τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, με την προϋπόθεση ότι εκείνοι θα αναγνωρίσουν την ύπαρξη του ισραηλινού κράτους, δήλωσε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου μετά την κρίσιμη για τις μελλοντικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κατ΄ ιδίαν συνομιλία που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ διαφωνούν τόσο στο ζήτημα της επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος, το οποίο ο κ. Ομπάμα θεωρεί ως τον θεμέλιο λίθο για την προσπάθεια συμφιλίωσης της Δύσης με τον μουσουλμανικό κόσμο, όσο και στο ζήτημα της αντιμετώπισης των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, όπου οι ΗΠΑ επιμένουν σε μια νέα πολιτική διαλόγου με την Τεχεράνη, ενώ οι Ισραηλινοί ζητούν δράση «εδώ και τώρα».

Οπως αναμενόταν η αμερικανική πλευρά πίεσε ασφυκτικά τον κ. Νετανιάχου, προκειμένου να του αποσπάσει μιαν αόριστη, έστω, δήλωση υποστήριξης της ημιθανούς «λύσης των δύο κρατών»- πολιτική που ο ίδιος είχε απορρίψει κατηγορηματικά κατά την προεκλογική εκστρατεία-, αλλά και μια δέσμευση για το «πάγωμα» της κατασκευής νέων εβραϊκών εποικισμών στα Κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης.

Αντ΄ αυτού ο κ. Νετανιάχου επέμεινε στο γνωστό του λεξιλόγιο περί «αυτο-διακυβέρνησης» των Παλαιστινίων, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί στην προοπτική ανεξάρτητου κράτους, ενώ απέφυγε προσεκτικά κάθε δέσμευση για τους εποικισμούς.

Φανερά ενοχλημένος ο κ. Ομπάμα τόνισε μετά τη συνάντηση ότι η «λύση των δύο κρατών» είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και «υπενθύμισε» με νόημα στον κ. Νετανιάχου πως το Ισραήλ δεσμεύεται από τη συμφωνία-«οδικό χάρτη» του 2003 να διακόψει την κατασκευή παράνομων οικισμών στη Δυτική Οχθη. Ο «Μπίμπι» όμως έχει διευκρινίσει πως δεν δεσμεύεται από καμία παλαιότερη συμφωνία: είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι χθες πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ μειοδοτικός διαγωνισμός για την οικοδόμηση ενός ακόμη οικισμού στα Κατεχόμενα.

Π ροκειμένου να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις ο κ. Νετανιάχου προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να στρέψει τη συζήτηση στο Ιράν και στο πυρηνικό του οπλοστάσιο, αφού τα πρόσφατα «ανοίγματα» του κ. Ομπάμα προς την περσική ηγεσία δεν αρέσουν καθόλου στον «σκληρό πυρήνα» της νέας ισραηλινής ηγεσίας. Θεωρείται, δε, βέβαιον ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε και στον κ. Ομπάμα το πρόσφατο «τελεσίγραφο» του ακροδεξιού συμμάχου του και νέου υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν – ότι δηλαδή το Ισραήλ σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο ακόμη και μονομερούς ένοπλης δράσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, αν η Τεχεράνη δεν υποχωρήσει ως τον ερχόμενο Αύγουστο. Από την πλευρά του ο κ. Ομπάμα αντέτεινε πως «δεν βλέπει τον λόγο» να ορίσει μια τεχνητή ημερομηνία-τελεσίγραφο για τις διπλωματικές επαφές με το Ιράν, και ότι θα ήθελε να σημειωθεί πρόοδος πριν από το τέλος του έτους. Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν αποκλείει κανένα πιθανό μέτρο, αν δεν αποδώσει η διπλωματική οδός.