Αγαπητή ΑΙG, παραιτούμαι!

Σύμφωνα με το ανέκδοτο, ο ναυαγός που διαπίστωσε ότι οι σύντροφοί του, αιχμάλωτοι μιας άγριας φυλής, ό,τι κι αν απαντούσαν στους ιθαγενείς, κατέληγαν να θανατωθούν για να κατασκευάσουν οι άγριοι πιρόγες με το δέρμα τους, αποφάσισε να ζητήσει ως τελευταία χάρη ένα πιρούνι. Οταν του το έφεραν, αυτός άρχισε να τρυπιέται σε όλο του το σώμα φωνάζοντας «εμένα δεν θα με κάνετε πιρόγα»! Στην ίδια αυτοκτονική λογική της «διάσωσης της αξιοπρέπειας» του (υποτίθεται) «αθώου» και …

Σύμφωνα με το ανέκδοτο, ο ναυαγός που διαπίστωσε ότι οι σύντροφοί του, αιχμάλωτοι μιας άγριας φυλής, ό,τι κι αν απαντούσαν στους ιθαγενείς, κατέληγαν να θανατωθούν για να κατασκευάσουν οι άγριοι πιρόγες με το δέρμα τους, αποφάσισε να ζητήσει ως τελευταία χάρη ένα πιρούνι. Οταν του το έφεραν, αυτός άρχισε να τρυπιέται σε όλο του το σώμα φωνάζοντας «εμένα δεν θα με κάνετε πιρόγα»! Στην ίδια αυτοκτονική λογική της «διάσωσης της αξιοπρέπειας» του (υποτίθεται) «αθώου» και του «ευγενούς», ένα στέλεχος της βυθισμένης στα τοξικά και ουσιαστικά κρατικοποιημένης από την κυβέρνηση Ομπάμα ΑΙG με ανοικτή επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας στις ΗΠΑ υπέβαλε την παραίτησή του και ανακοίνωσε ότι, αντί να επιστρέψει, όπως του ζητείται, τα μπόνους που έλαβε για τη χρονιά που πέρασε, τα δωρίζει για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Τζέικ Ντεσάντις δηλώνει «πολύ απογοητευμένος» και «προδομένος» από τον επικεφαλής της ΑΙG Εντουαρντ Λίντι και τα άλλα μέλη της διοίκησης επειδή «δεν υπερασπίστηκαν ως όφειλαν» τα δικαιώματα τα δικά του και των άλλων στελεχών της επιχείρησης στον κλάδο χρηματοοικονομικών προϊόντων της εταιρείας. Ο Ντεσάντις, ο οποίος καταφέρεται επίσης και κατά των «εκλεγμένων αντιπροσώπων», δηλαδή κατά της κυβέρνησης Ομπάμα που απαίτησε από την ΑΙG να ζητήσει να επιστραφούν τα μπόνους, αναφέρει ότι εργάζεται από το 1998 στον κλάδο αυτόν- δηλώνει επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης για τις αγορές εμπορευμάτων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Βloomberg, ο κλάδος χρηματοοικονομικών προϊόντων της ΑΙG «συνεισέφερε» τα μάλα στις τεράστιες ζημιές του άλλοτε κραταιού ασφαλιστικού γίγαντα, ο οποίος διατηρείται στη ζωή χάρη στην κρατική βοήθεια των 182,5 δισ. δολαρίων- πρόκειται για χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων- που έλαβε.

Ο Ντεσάντις, ωστόσο, δηλώνει απολύτως αμέτοχος στις διαδικασίες που βύθισαν την ΑΙG στην κινούμενη άμμο των μοχλευμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Γι΄ αυτό θεωρεί ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δικαιούνται τα μπόνους (συνολικά 165 εκατ. δολάρια) που ενθυλάκωσαν και τώρα καλούνται να επιστρέψουν. Γιατί αναφέρεται και στους συναδέλφους του, τους οποίους επίσης χαρακτηρίζει αθώους και ανυποψίαστους για την εμπλοκή της εταιρείας με τα τοξικά. Κρίμα τις σπουδές του, θα έλεγε κανείς, γιατί πρόκειται για απόφοιτο του περίφημου ΜΙΤ… Εν πάση περιπτώσει, διδακτορικό από το ΜΙΤ έχει πάρει και ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος έκανε τη δημόσια αυτοκριτική του επειδή δεν προειδοποίησε εγκαίρως για την επικινδυνότητα των εξεζητημένων προϊόντων διαχείρισης κινδύνου που επινόησαν οι «παίκτες» στη subprime market, την αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου.

Ο Ντεσάντις σημειώνει ότι στις 16 Μαρτίου έλαβε καθαρή αποζημίωση 742.006,40 δολαρίων για τις υπηρεσίες που παρέσχε τιμίως και υψηλοφρόνως στην ΑΙG. Και με ιερά αγανάκτηση ανακοινώνει στο αφεντικό του ότι δεν θα επιστρέψει τα χρήματα στην εταιρεία. Με μια θεαματική ρελάνς ανωτερότητας όμως προσθέτει στην επιστολή του ότι, «καθώς ο ίδιος συγκαταλέγεται σ΄ αυτούς οι οποίοι θα πληγούν λιγότερο από την κρίση , δεν θα κρατήσει ούτε σεντ» εξηγώντας ότι θα χαρίσει ολόκληρη την αποζημίωσή του στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες του, «σε αυτούς που πληρώνουν πιο ακριβά τη σοβούσα κρίση». Ετσι ανεύθυνος, βαρύς και μόνος- αλλά απολύτως υπερήφανος- συναγωνίζεται σε ιδιωτεύοντα εγωισμό τον ναυαγό του ανεκδότου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk