Φόρο τιμής στον νομπελίστα συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ, που απεβίωσε στις 24 Δεκεμβρίου, αποτίουν απόψε, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι θεατρικές σκηνές του Μπρόντουγεϊ.
Όπως ανακοίνωσε η διαχειριστική διευθύντρια της Broadway League, Σαρλότ Μάρτιν, απόψε στις 7 μ.μ. (τοπική ώρα) τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ θα χαμηλώσουν για ένα λεπτό τα φώτα τους, σε ένδειξη «ευγνωμοσύνης για την ιδιοφυία και την εξαιρετική προσφορά του στο μοντέρνο θέατρο».
Ο Χάρολντ Πίντερ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών, μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.
Ο Πίντερ, που έχει χαρακτηριστεί ως ο συγγραφέας με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βρετανία,έχει συγγράψει περισσότερα από 30 θεατρικά έργα, τα οποία κατατάσσονται από τους κριτικούς μεταξύ των καλύτερων έργων που γράφτηκαν στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.
Η συγγραφική του ιδιότητα δεν περιορίστηκε όμως μόνο στα θεατρικά έργα. Ήταν και ποιητής και είχε γράψει και σενάρια για ταινίες, πολλά εκ των οποίων ήταν προσαρμογή των έργων του για τον κινηματογράφο. Ο Βρετανός συγγραφέας είχε σκηνοθετήσει εξάλλου και πολλές θεατρικές παραστάσεις.
Το 1957 έγραψε Το Δωμάτιο, του οποίου ακολούθησε αμέσως το Βουβό γκαρσόνι και την επόμενη χρονιά το Πάρτι Γενεθλίων.
Η επιτυχία τον βρήκε με τον Επιστάτη το 1959, το οποίο έγινε και ταινία το 1963. Μεταξύ των σημαντικών του έργων που ακολούθησαν είναι ο Εραστής (1962), η Επιστροφή (1964), οι Παλιοί Καιροί (1971) και η Προδοσία (1979).
Η δράση του Πίντερ δεν περιοριζόταν όμως μόνο στη συγγραφή και τη θεατρική σκηνοθεσία. Ήταν επίσης ένας πολύ σημαντικός πολιτικός ακτιβιστής, ο οποίος παρενέβαινε συστηματικά και ριζοσπαστικά στα πολιτικά δρώμενα.
Τη δεκαετία του ’80 ασκούσε κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και στη Βρετανή πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ πρόσφατα είχε στρέψει το θυμό του κατά της δέσμευσης του ΟΗΕ στο Κόσοβο (1999), την εισβολή στο Αφγανιστάν (2001) και τον πόλεμο στο Ιράκ (2003), συγκρίνοντας τον Τόνι Μπλερ με «έναν ανόητο γεμάτο ψευδαισθήσεις» και χαρακτηρίζοντας τον Τζορτζ Μπους «εγκληματία πολέμου».
Το 2005 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.